*Nettavisen* Sport.

- Naivt å tro at det ikke finnes doping i Norge

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove (Scanpix)

Magne Hoseth om dopingbruk i norsk fotball.

01.07.12 14:32

MOLDE (Nettavisen): - Det er helt klart at det er dopingbruk her til lands. Det er naivt å tro at det ikke forekommer i Norge, men jeg har aldri hørt noe, sier Moldes midtbanegeneral Magne Hoseth til Nettavisen, på spørsmål om det finnes juksemakere i idretten også her til lands.

Doping har i mange år vært utopi i norsk idrett, og spesielt i norsk fotball. Mellom år 2000 og 2011 ble det avsagt 124 dopingdommer i norsk idrett (lenke 1), og fotballen var representert med 14 av disse tilfellene, bare forbigått av styrkeløft med 20 avsagte dommer. Av disse 14 dommene handlet tre stykker om bruk av cannabis.

Hele ti av dem handlet om bruk av stoffer i kategorien anabole steroider.

I 2004 fikk daværende Ham Kam-spiller Sveinung Fjeldstad den tvilsomme æren av å bli den første toppfotballspilleren som ble tatt for bruk av prestasjonsfremmende stoffer her til lands. Ifølge testresultatet til Antidoping Norge viste det seg at Fjeldstad hadde tatt det forbudte stoffet metanabol, som fremmer muskelvekst.

Den andre profilerte dopingsaken i norsk fotball fant sted i 2010. Da ble en Strømmen-spiller tatt i dopingkontroll etter en førstedivisjonskamp. Testresultatet viste at han testet positivt for stoffer som samsvarer med det narkotiske stoffet kokain.

- Hadde kastet dem på hodet og ræven
Moldes visekaptein forklarer at han aldri har hørt om slike tilfeller, men sier at han ville vært nådeløs dersom han mistenkte at en lagkamerat gjorde noe ulovlig.

- Det handler nok mye om miljø. Hadde jeg sett noen som hadde tatt dop, hadde jeg kastet dem på hodet og ræven ut av klubben, sier Magne Hoseth til Nettavisen.

Lørdag startet det tradisjonsrike sykkelrittet Tour de France, med en prolog i den belgiske byen Liège. Sykkelsporten har de siste årene blitt rammet av den ene dopingskandalen etter den andre.

Like sikkert som at man kan høre sykkelekspertene forklare at sporten nå har ordnet opp i sine problemer, dukker det opp nye avsløringer.

Spesielt har de nye meldingene om at sykkellegenden Lance Armstrong har blitt siktet for dopingbruk av det amerikanske antidopingbyrået USADA rammet sporten hardt. Armstrong, som vant syv strake titler i Tour de France mellom 1999 og 2005, vil i så fall bli prikken over i-en for dopingjegerne i sykkelsporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

- Lite doping i denne sporten
Magne Hoseth har en enkel forklaring på hvorfor det er så få fotballspillere som har blitt tatt for bruk av ulovlige prestasjonsfremmende midler, kontra profesjonelle sykkelutøvere. Men han mener også at sportenes egenart har en stor del av skylden for de store forskjellene i antall dopingtatte individ.

- At så få blir tatt i fotballen, betyr vel at det er lite doping i denne sporten. I sykling handler det veldig mye om kondis. I fotball handler det ikke så mye om det. Fotball er et lagspill der må man må ha med hodet til enhver tid, sier den tidligere FC København-spilleren til Nettavisen, og sikter til fotballens store taktiske dimensjon.

På mange områder har utviklingen i idretten, og da spesielt i fotballen, gått ekstremt fort de siste årene. Blant annet ble ikke Antidoping Norge startet før så sent som i 2003.

Ifølge Hoseth ligner dagens fotball mye på det han opplevde som debutant for Molde i 1999. Men på spesielt ett område mener han sporten har tatt enorme steg. 31-åringen fra Nordmøre forteller at den individuelle oppfølgingen i dag er en helt annen enn det den var før.

- Den største forskjellen er økningen i profesjonalitet. Nå er alt planlagt til enhver tid. Vi skal spise hele tiden – før var det ikke frokost, ikke lunsj. Det var oppmøte fem minutter før vi skulle dra ut på treningsbanen. Nå må vi møte opp halvannen time før for å spise og «preppe» (forberedelsesøkt, red. anm.) før vi drar avgårde, avslutter Magne Hoseth til Nettavisen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag