*Nettavisen* Sport.

- Naturlig at han topper

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Ekspertene er enige i Nettavisens kåring av tiårets beste norske fotballspiller. Resten av lista, derimot ...

26.12.09 10:53

Nettavisen har kåret dette tiårets beste fotballspillere med norske pass, og øverst troner John Arne Riise (29), som har vunnet seriegull i Frankrike med Monaco og både Champions League, FA- og Uefa-cupen med Liverpool.

Se hele kåringen her!

- Det synes jeg er veldig fornuftig, sier NRKs fotballguru Arne Scheie.

Øyvind Alsaker er også enig i den vurderingen.

- Det er naturlig at John Arne er øverst siden han har spilt hele dette tiåret og vunnet Champions League, samt vært i en finale. De norske spillerne er ikke så meritterte, så den må være grei, konstaterer TV 2s profilerte fotballkommentator.

Solskjær høyere?
John Carew innehar andreplassen, mens Brede Hangeland vurderes foran Ole Gunnar Solskjær på henholdsvis tredje- og fjerdeplass. Hangelands tredjeplass har nok overrasket noen.

- Ser man på Ole Gunnar etter årtusenskiftet, så har han jo vunnet mye. Han burde nok vært på topp tre, og kanskje skyve Brede ned, men det er vanskelig når man skal se på lang og tro tjeneste versus noen få gode år. Ole Gunnar blåste jo også i gang vår 2004-kvalik, mens Brede kanskje ikke er der ennå, mener Øyvind Alsaker.

Arne Scheie er ikke like kategorisk.

- Jeg legger ofte til grunn hele tiåret, og Ole Gunnar måtte dessverre gi seg tidlig, mens Brede har spilt flere år enn Ole Gunnar. Jeg har ikke noe problemer med topp fire, sier Scheie til Nettavisen.

Nettavisens liste fortsetter med Steffen Iversen som nummer fem og Ørjan Berg nummer seks, uten at Scheie og Alsaker reagerer på dette.

- Ørjan var jo så god da han spilte, skyter Scheie inn.

Andresen for høyt?
Martin Andresens tiendeplass er imidlertid Alsaker litt skeptisk til.

- Han har sparsomt med meritter, og også vært kaptein i en svak landslagsperiode. Dere burde kanskje ha tatt med for eksempel Thorstein Helstad og Ronny Johnsen, som kom hjem og vant gullet, og hadde noen gode år i United i starten av tiåret. Det å vinne Premier League er stort, så da bør du foran en som nesten ikke har vunnet noe, mener Alsaker.

TV 2-profilen har naturligvis gode poenger. Nettavisen har i sin vurdering lagt vekt på Martin Andresens enorme betydning for prestasjonene til de lagene han har spilt for. Ikke minst gjelder dette for Branns gull i 2007. Ronny Johnsen vant Premier League i både 2000 og 2001, men hadde ikke den samme betydningen for Manchester United som Andresen hadde for spesielt Stabæk og Brann.

- Ronny Johnsen er for meg en av de beste spillerne vi har hatt, sier Scheie.

Thorstein Helstad er nummer 16 i Nettavisens kåring, mens Alsaker som nevnt kunne tenkt seg han langt høyere opp.

- Han har jo banket inn mål hele tiden! Han har vært jevnt god over de ti årene her, vunnet seriegull med RBK og Brann og burde nok ha vært høyere på lista, sier Alsaker til Nettavisen.

Nettavisen mener dog at Helstads mangel på suksess i både Austria Wien og Rosenborg, hvor han ofte satt på benken, ødelegger for hans mulighet til å nå inn på topp 10.

Se hele kåringen her!

- Mange av disse spillerne faller jo litt utenom dette tiåret og hadde sine sterkeste perioder på 90-tallet. De beste er jeg fullstendig enig i, og så kan man godt diskutere de siste på listen, avslutter Scheie.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.