RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Negativt, negativt, negativt

Sist oppdatert:
Men norske fotballtopper vil ikke slakte norsk fotball etter LSKs flause i Luxembourg.

Norsk fotballtopper trodde kanskje de hadde sett bunnen da Brann røk ut for de svenske lilleputtene Åtvidaberg i fjor. Tirsdag kveld slapp imidlertid Brann unna fremtidig mas.

Heretter er det Lillestrøm som vil kobles til tidenes pinligste norske europacupinnsats.

- Det var et ekstremt negativt resultat mot et lag fra Luxembourg som i tillegg havnet langt nede på tabellen der også. Det var negativt for Norges ranking, og det var negativt for statusen til norsk klubbfotball, sier TV 2-ekspert Nils Johan Semb til Nettavisen.

Semb, landslagsassistent Ola By Rise og NFFs toppfotballsjef, Per Mathias Høgmo, synes alle det var et trist resultat for norsk fotball.

Konsekvensene er også vonde.

  • Norge mister ett lag som kunne skaffet verdifulle poeng til nasjonsrankingen – den som avgjør hvor mange lag og i hvilke runder lagene kommer inn i Europa på.
  • Spillerne og klubben mister muligheten til å spille på seg internasjonal erfaring.

For to år siden kom Rosenborg seg til gruppespillet i Champions League. Samtidig gikk Tromsø og Viking til gruppespillet i Uefa-cupen.

Europa er målestokken
I fjor røk så Vålerenga ut for tsjekkiske Mlada Boleslav i 2. runde av Champions League-kvalifiseringen, men det gikk ikke særlig bedre i Uefa-cupen. Brann forsvant ut for Åtvidaberg (2. nivå i Sverige), Lyn tapte for estiske Flora Tallinn, mens Molde og Start røk ut for det man i alle fall kan kalle ordentlig motstand, Rangers og Ajax.

- Enten man liker det eller ikke så er det europacuper som er målestokken for norsk klubbfotball. I fjor fikk vi en baksmell med Brann. Nå fikk vi en dårlig start på noe som er en viktig europacuphøst, men jeg håper det var unntaket og ikke regelen, sier landslagsassistent Ola By Rise til Nettavisen.

- Høsten er også veldig viktig. Vi trenger en gjenreisning av norske klubblag i Europa, legger han til.

- Innsatsen i Europa var veldig god for to år siden, men elendig i fjor. Det ville overraske meg veldig hvis bildet har forandret seg så mye på to år. Sannsynligvis ligger det et sted midt imellom, sier Nils Johan Semb om nivået på norske klubblag.

Begge håper uansett at to av de fire gjenværende norske europacupdeltakerne kommer seg til gruppespillet i Uefa-cupen denne høsten. Rosenborg er med i Champions League-kvalifiseringen, men blir flyttet til Uefa-cupen hvis de når 3. kvalrunde og skulle tape der. Og selv om Lillestrøm er ute, er fortsatt Brann, Vålerenga og Fredrikstad med i Uefa-cupen.

For tidlig med slakt
Siden fire lag fortsatt er med i Europa, mener Semb, By Rise og Per Mathias Høgmo fortsatt at det er for tidlig å slakte nivået i norsk fotball.

- Det var lite imponerende av Lillestrøm, og langt under det LSK selv, og norsk klubbfotball, forventer. Men siden det kun er to år siden norske lag gjorde det bra i Europa så vil jeg vente til årets europacupsesong er ferdig før vi sier noe om nivået, sier Høgmo.

- Det blir forhastet å dra noen slutninger nå, men LSKs tap er en indikator jeg ikke liker. Realistisk sett får vi uansett håpe på to norske lag i gruppespillet i Uefa-cupen, sier By Rise.

Si din mening om nivået i norsk fotball!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere