*Nettavisen* Sport.

- NFF må legge alle fakta på bordet

Foto: (Paul Weaver, Nettavisen og Paul Bernhard)

- Jo mer NFF bagatelliserer byturen, jo mer interessert vil folk være, sier omdømmeekspert.

08.09.11 18:06

Torsdag våknet Norge opp til nyheten om at flere av de norske landslagsspillerne skal ha vært ute på byen få dager før den viktige EM-kvalifiseringskampen mot Danmark.

Det var radiokanalen P4 som kunne avsløre dette og Nettavisen har i etterkant fått bekreftet opplysningene fra flere uavhengige kilder.

- Det er mye på ryktebasis, men det er klart at i etterkant her må vi få rede få hva som egentlig er skjedd, hvis det er skjedd noe, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til TV 2.

- Hvis det viser seg at det er brudd på retningslinjene, må vi selvfølgelig også vurdere endring av praksis, det sier seg selv. Men jeg håper jo ikke at det er tilfelle, fortsetter han.

- Fakta må på bordet
Utover Sembs kommentar har Norges Fotballforbund vært svært forsiktige med å uttale seg i saken. Informasjonsansvarlig Svein Graff mener historien er overdrevet.

Omdømmeekspert og medierådgiver i Nor PR, Trond Albert Skjelbred, mener derfor man må se saken i et mer nyansert perspektiv og ikke bare som svart eller hvitt.

Han mener likevel det er viktig at NFF legger fram alle fakta, når forbundet har fått kontroll på hva som skjedde.

- Foreløpig er ikke alle fakta i saken kjent, men jeg antar at de vil komme etter hvert, sier han til Nettavisen.

- NFF må nå legge alle fakta på bordet. Jo mer de bagatelliserer dette, jo mer interessert vil folk være. Folk blir provosert og vil vite hva som egentlig skjedde, tror Skjelbred.

- Hvordan vil dette påvirke omdømmet til det norske landslaget?

- Om det viser seg at spillerne feiret før de hadde grunn, så kan det være uheldig for omdømmet. Det vet også NFF og de ønsker ikke slike hendelser, fulgt av slike oppslag.

- NFF har vært flinke med omdømme i mange år, men det tar kort tid å rive det ned igjen. Nå er det viktig å gjøre seg ferdig med denne episoden.

«Slagene i Drammen»
Omdømmeeksperten sammenligner byturepisoden med de smått berømte «slagene i Drammen», der John Arne Riise og John Carew kom i klammeri under en landslagstrening.

- I den saken holdt NFF kortene veldig tett til brystet og det ble en stor sak over lang tid.

- Også den gang burde de ha gått ut med det som faktisk skjedde og blitt ferdig med det, der og da. Når store fakta i en slik sak ikke kommer fram, fører det til mange rykter, sier han.

Skjelbred trekker likevel fram at det som skjer rundt landslaget i disse dager stort sett er svært positivt.

- Det er positivt at Drillo og Nils Johan Semb lar spillerne tenke selv, med frihet under eget ansvar. Men spillerne må også vise seg modne for det ansvaret, sier han.

- Men jeg synes det er en fin gjeng rundt landslaget nå. En god trener og mange faglig dyktige folk. Interessen er også stor og det har vært mange bra resultater.

- Leverte ikke varene
Det norske landslaget presterte som kjent langt under pari i oppgjøret mot danskene og tapte 2-0, etter scoringer av Nicklas Bendtner.

Skjelbred tror resultatet i den viktige kampen, og ikke minst den svært svake innsatsen til de norske spillerne, nå er med på å forsterke medietrykket rundt byturepisoden.

- Hele Norge var på tuppa. Mange fikk ikke engang sett kampen, mens folk omtrent satt oppå hverandre ute på pubene og mange hadde også reist til Danmark. Det var den viktigste kampen til landslaget på lang tid og folk ønsket av hele sitt hjerte at Norge skulle gå videre. Da er det selvfølgelig skuffende om det viser seg at laget ikke har gjort alt det kunne for å vinne, sier han.

- Det virket som det norske laget ikke evnet og ville nok. De klarte ikke å hente ut det vi vanligvis ser, spesielt under Drillo, sier Skjelbred.

Medierådgiveren tror byturen etter Island-kampen hadde vært lettere å svelge for folk flest om Norge hadde fått med seg et bedre resultat og levert en bedre prestasjon i Parken.

- Det norske laget leverte ikke i den kampen. Det er lettere å bli tilgitt for feil, dersom du gir alt og blør for drakten. Om laget derimot feiret før det hadde grunn, har folk rett til å være skuffet.

Idrett og alkohol
Diskusjonen rundt idrett og alkohol har vært oppe mange ganger i Norge og holdningen er stort sett at disse to ikke bør kombineres. Dette er en del av den norske kulturen.

- Alle som jobber med idrett er opptatt av holdning og seriøsitet. De er også opptatt av den signaleffekten idrett gir til barn og unge. Idrett og alkohol er en uønsket kombinasjon i Norge.

I Danmark derimot er holdningene til alkohol en smule mer avslappet. Det kom tydelig fram da matchvinner Bendtner feiret seieren med en pils foran et samlet pressekorps.

- Ja, det er kulturforskjeller. I Danmark er det litt annerledes og en litt annen kultur. Men så er det også en annen forskjell på Danmark og Norge. Danskene leverte. Det gjorde ikke Norge.

Skjelbred trekker blant andre fram Petter Northug som en norsk idrettsutøver som har vært flink til å være seriøs når han må og spare utskeielsene til sesongen er over.

- Selv om det har vært mye styr rundt Petter Northug, har han alltid levert. Han er nøye med forberedelsene de viktige månedene i forkant, sier han.

- Når han reiser til Las Vegas for å spille poker, så skjer det etter at han har prestert, sier omdømmeeksperten.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag