RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge blir ikke kvitt det stempelet med det første

SER MYE BRA: David Nielsen mener nordmenn fortsatt må tåle stemplet som fjellaper, men ser mye bra i norsk fotball.
SER MYE BRA: David Nielsen mener nordmenn fortsatt må tåle stemplet som fjellaper, men ser mye bra i norsk fotball. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Dette mener danskene om Tippeligaen.

DRAMMEN / TRONDHEIM (Nettavisen): Måten vi spiller fotball på i Norge har måttet tåle mye kritikk opp gjennom årene. Spesielt filosofien som vokste fram på 1990-tallet, under folk som tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen, har vært hyppig diskutert. En del av prinsippene i spillestilen som ga Norge stor suksess denne tiden, har senere blitt omtalt som simple og primitive.

Mye av denne kritikken har kommet fra Danmark. Danskene, som alltid har hatt en litt annen tilnærming til fotball, har sjelden spart på kruttet i sin omtale av norsk fotball. For dem har nordmenn vært en gjeng fjellaper.

Langpasninger, storvokste klønete spisser og en lite involvert midtbane er argumenter som hentes fram i omtalen av norsk fotball. Manglende tekniske ferdigheter og dårlig spilleforståelse er andre ting som trekkes fram. Det har selvsagt vært en del unntak, men det er liten tvil om at mange andre nasjoner har vært langt foran Norge på dette området og fortsatt er det.

Ting har likevel endret seg en del de siste årene og det har vært en bevisstgjøring på hva som skal til for at Norge igjen skal kunne bli en nasjon som hevder seg internasjonalt i fotball. Vi har delvis sett en retningsendring.

- Lang vei
Lag som Strømsgodset, Molde og Rosenborg har vært ledende. Unge trenere som Ole Gunnar Solskjær og Ronny Deila har introdusert nye ideer og fått spillerne til å tro på egne ferdigheter. De spiller ballen, fort, langs bakken

Også ansettelsen av Per-Mathias Høgmo som ny landslagssjef vitner om en retningsendring. Høgmo har sluppet til flere av de unge, fremadstormende spillerne i Norge. Mats Møller Dæhli har blitt symbolet på en ny epoke.

Men selv om det er mye positivt å spore i norsk fotball, har vi fortsatt et stykke igjen. Det mener i hvert fall Strømsgodsets nye assistenttrener, David Nielsen. Dansken mener nordmenn må tåle å bli kalt fjellaper en stund til.

Selv om han ser svært lyst på framtiden.

- Det er fortsatt en lang vei å gå før dere mister det fjellapestempelet. Men realiteten er likevel at ting er i ferd med å endre seg, sier han til Nettavisen.

Nielsen har selv mange år bak seg som spiller i Tippeligaen, for klubber som Godset, Brann og Start og er klar på at den norske ligaen har utviklet seg mye siden han selv var aktiv. 37-åringen ga seg på toppnivå i 2010.

- Spillerne er mye bedre nå. Det er en vesentlig forskjell, sammenlignet med en fem-seks år siden. Dette er noe som kanskje ikke alle får med seg, men spillerne er mye kvikkere og har bedre ferdigheter, sier Nielsen.

- Ny storhetstid
Dansken mener det ungdomsarbeidet som er gjort i Norge de siste årene har ført mye godt med seg og han mener helt nye spillertyper er i ferd med å dukke opp hos oss fjellfolk. Han trekker blant annet fram Mats Møller Dæhli.

- Han er en av de første i en ny generasjon norske talenter som kommer seg opp og fram. Han viser vei for de som følger etter. Dette er en spillertype som dere aldri har produsert i Norge tidligere. Før ble det stort sett produsert stoppere og spisser, men nå produseres det også offensive midtbanespillere på et høyt nivå. Det kommer av at flere lag ønsker å spille gjennom midtbanen. Disse spillerne vil fort bli interessante ute i Europa, mener Nielsen.

37-åringen føler seg sikker på at den retningsendringen vi har sett tegn til i Norge de siste årene, er starten på noe veldig positivt for norsk fotball.

- I Danmark har vi alltid produsert slike spillere. Det har noe med måten vi spiller på å gjøre, filosofien vår. Det tar lang tid å høste fruktene fra et slikt arbeid. Noen norske klubber har jobbet med dette i fem-seks år, men det er først nå vi begynner å se noen resultater. Det tar tid, men jeg er sikker på at Norge før eller senere vil tette det forspranget som mange andre i Europa har når det kommer til spillerutvikling og da vil dere stå ovenfor en ny storhetstid, på både klubbnivå og landslagsnivå, mener den tidligere kraftspissen.

- Er rotfestet
Mange har skrytt av den jobben som er gjort i nettopp Strømsgodset på dette området og Nielsen er klar på at det var grunnen til at han ønsket å jobbe med hovedtrener Ronny Deila og teamet han har rundt seg.

LÆREGUTT: David Nielsen er glad for å jobbe med Ronny Deila.

- Her har vi samme filosofi som det jeg alltid har jobbet ut ifra. Det er slik jeg har blitt utdannet og slik jeg har spilt på alle landslagsnivå. Dette ligger rotfestet i enhver gutt som begynner med fotball i Danmark. Det er sånn vi ønsker å drive og er grunnen til at vi produserer mange tekniske spillere.

- Danmark har høstet fruktene av dette arbeidet i mange år. Vi produserer storspiller etter storspiller og det kommer bare flere og flere. Pierre Emile Højbjerg i Bayern München er den neste store som kommer. Viktor Fisher har allerede slått igjennom i Ajax. Vi har også Christian Eriksen og mange flere.

Det er slike spillere Nielsen også håper Norge kan få fram med tiden.

- Norge er ikke i nærheten av dette enda, men det kan komme, sier Nielsen.

- Lange baller
Én av de mange midtbanespillerne Nielsen snakker om er 19 år gamle Patrick Olsen. Han er på lån i Godset denne sesongen, fra italienske Inter.

Olsen beskriver seg selv som en løpssterke, kreativ og skuddvillig spiller og er nok slik sett støpt i den danske formen David Nielsen snakker om.

Også unggutten sier til Nettavisen at norsk fotball har en del å gå på.

- Det er lag som spiller slik vi dansker kaller fjellapsk fotball. Det er lange baller opp fra forsvaret og så satser de på at noe skjer der oppe, mener Olsen.

Strømsgodset føler han imidlertid er blant klubbene som er på riktig vei.

- Godset har ideene og planene til å komme seg vekk fra dette. Det har de bevist med måten de tok seriegull på i fjor. De har en idé om å spille fotball i stedet for å bare sparken ballen fra forsvar til angrep, mener dansken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TROR PÅ GODSET: Patrick Olsen mener Strømsgodset har gode ideer for sin fotball.


Og selv om danskene lenge har produsert spillere av et høyere kaliber enn det Norge har gjort, mener Olsen det er enda bedre ting i vente, også fra den kanten. Midtbanemannen har notert seg en rivende utvikling i hjemlandet.

- Den årgangen som er på vei inn i dansk fotball nå, bærer preg av at vi har blitt bedre og bedre på utvikling. Nå kommer det både gode forsvarsspillere, gode midtbanespillere og gode angripere. Det er flere og flere og de er større og større talenter. Tempoet bli høyere og det er der det er viktig å utvikle seg. Det har blitt gjort noen endringer i det danske talentarbeidet de siste årene, også, og det er grunnen til at enda flere kommer igjennom nå.

- Mange fordommer
I 2014 finner vi totalt 11 danske spillere i Tippeligaen. Det at flere og flere dansker finner veien til den norske ligaen er kanskje også et tegn på bedring?

Av klubbene i Tippeligaen er det Rosenborg som har flest dansker, med sine tre. Nicki Bille Nielsen, Mike Jensen og Tobias Mikkelsen er alle profiler i RBK.

Nicki Bille Nielsen er den som har fått mest oppmerksomhet av de tre og spissen er med å skape engasjement med sine mange friske uttalelser.

POSITIV: Nicki Bille Nielsen mener norsk fotball blir bedre og bedre.

Han kjenner også godt til fordommene mot norsk fotball som eksisterer i Danmark, men ser i likhet med Olsen og navnebror Nielsen en lys framtid.

- I Danmark har det alltid vært fordommer mot norsk fotball, men folk ser heller ikke så mye på norsk fotball der hjemme, sier han til Nettavisen.

- Personlig synes jeg ikke dere er fjellaper, sier den danske spissen.

26-åringen er enig i at tilflokkingen av danske profiler til Tippeligaen er et tegn på et høyere nivå og trekker blant andre fram seg selv som et eksempel.

- Det er elleve dansker og det er rimelig mange. Flere enn tidligere. Det er fordi kvaliteten har økt, det er jeg sikker på. Det er også kvalitetsspillere som kommer. Patrick Olsen fra Inter, meg selv fra Primera Divison i Spania og Tobias Mikkelsen fra Bundesliga. Folk synes det er spennende fotball i Norge.

RBK-profilen tror spill og gode prestasjoner i Europa er nøkkelen til at også andre nasjoner skal se forbi sine fordommer mot norske lag og norsk fotball.

- Ja, vi må ut i Europa for å endre det synet. Det er den fotballen folk ser på og der har ikke norske lag prestert særlig bra de siste årene, sier Nielsen.

Som regjerende seriemester skal David Nielsen og Strømsgodset gjøre et forsøk på å komme inn i Champions League til sommeren. Rosenborg, Molde og Haugesund skal representere Norge i Europa League-kvalifiseringen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere