RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Andersen, Aleksander (Scanpix)

- Norge er i fritt fall

Sist oppdatert:
Toppfotballsjef Nils Johan Semb innrømmer at Tippeligaen er for dårlig.

DÜSSELDORF (Nettavisen): Norge gikk inn i europacupsesongen 2010/11 fra en 22.-plass på UEFAs klubbranking.

- Vi må ha som ambisjon å være blant de 15 beste. Da får to norske lag muligheten til å kvalifisere seg for Champions League. Klarer vi å komme inn blant de 12 beste, vil den norske seriemesteren være automatisk kvalifisert for gruppespillet, slik vi opplevde i 1999, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb til Nettavisen før Rosenborg, Molde, Stabæk og Aalesund skulle ut i sine Europa tidligere i høst.

Les også: - Det begynner virkelig å haste

Verken Molde, Stabæk eller Aalesund kom seg til noe gruppespill. Champions League glapp for trønderne, men takket være seier over kriserammede AIK tok trønderne seg til Europa League.

- Ikke god nok
Den innledet de med å bli slaktet av et reservepreget Bayer Leverkusen på BayArena torsdag kveld. Vertene vant 4-0, og det var ikke et mål for mye.

- Hvis vi bruker europacup som referanseramme på nivået i norsk klubbfotball, så er vi i fritt fall. Og vi faller ytterligere. Og når nivået faller så veldig, sier det noe om at den nasjonale ligaen ikke er god nok, erkjenner Semb overfor Nettavisen dagen etter RBK-fadesen.

Ifølge toppfotballsjefen kan Norge falle til 29.-plass på klubbrankingen i løpet av høsten. Det får ingen konsekvenser på kort sikt. Norge mister ikke lag i Europa. Men de norske lagene vil få tøffere motstand i kvalifiseringen, og ikke minst blir veien opp til en topp 15-plassering meget lang.

- Har mye å lære
Semb har naturligvis gjort seg mange tanker om hvorfor norske lag faller igjennom internasjonalt. En av tingene han peker på er identisk med kritikken Dag Riisnæs framførte mot Rosenborg etter kampene mot København: Forsvarsspillet er for dårlig.

Les også: - Har ikke en sjanse internasjonalt

- Som toppfotballsjef vil jeg ikke via media blande meg inn i klubbenes taktiske disposisjoner i enkeltkamper. Men på generell basis har norske lag mye å lære når det gjelder balanse mellom forsvar og angrep. Både Stabæk og Molde skaper – og scorer – nok i sine kvalifiseringskamper. Men de slipper inn for mange mål, konstaterer Semb, og viser til utviklingen internasjonalt:

- Det er en klar tendens i Champions League – og vi så det i VM også – at lagene er veldig opptatt av balanse. Ser man på Spania i VM, slipper de bare inn tre mål på åtte kamper. Selv Barcelona er veldig opptatt av balansen i laget sitt. I Tippeligaen scores det veldig mange mål, og det skyldes dessverre ikke bare godt angrepsspill.

- Stor politisk diskusjon
- Hvilke konkrete grep mener du må gjøres for at norske lag skal kunne hevde seg i Europa?

- For det første må klubbene ha en klar ambisjon om å hevde seg i Europa, og være villige til å ta konsekvensene av det. Det vil si at de må spille treningskamper mot internasjonal motstand både før sesongen og i sesongen. Jeg mener lagene bør ha spilt 6-10 treningskamper mot internasjonale lag før de skal ut i kvalifisering, og det ønsker fotballforbundet å legge til rette for.

- Samtidig er det åpenbart at vi må se på hva vi kan gjøre for å heve nivået nasjonalt. Overgangen fra Tippeligaen til Europa blir for stor slik det er nå, medgir Semb.

Det er et år siden han for første gang sa at størrelsen på ligaen må vurderes på nytt. Tippeligaen ble som kjent utvidet til 16 lag før 2009-sesongen.

- Det er en stor politisk diskusjon, og en endring kan tidligst vedta på fotballtinget i 2012, og endringen kan tidligst skje fra 2013. Jeg vil være forsiktig med å innta et bastant standpunkt nå, men dette er helt klart noe vi må se nøye på i årene framover, sier Semb – som tross alt håper Rosenborg kan få noen gode resultater utover høsten

- Det ser veldig stygt ut når flaggskipet går på en sånn smell som mot Leverkusen. Men jeg tror dette tapet kan sette i gang noen prosesser som gjør at Rosenborg framstår på en helt annen måte i neste kamp mot Aris, sier Nils Johan Semb til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere