RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: LEON NEAL

- Norske menn har langt dårligere holdninger enn norske kvinner

Sist oppdatert:
Mener sexfokus ødelegger for mannlige homofile som ønsker å komme ut av skapet.

Mandag kom den britiske OL-helten Tom Daley ut av skapet og fortalte om sin mannlig kjæreste.

- Kjempeflott, mener Bård Nylund, leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Her i Norge er situasjonen en annen. Som mange vet, har det vært alt annet enn flust av eksempler på mannlige utøvere som har kommet ut av skapet.

Are Grongstad (22) sto fram som homofil topphåndballspiller for tre år siden, men uttalte senere at han angret på at han sto frem som homofil på den måten han gjorde.

Den tidligere U19-landslagsspilleren Thomas Berling ga seg som fotballspiller på grunn av homohets og homofobi.

På damesiden er det annerledes. Nylig sto landslagskaptein og fotballspiller Ingvild Stensland frem som lesbisk i et intervju med Fædrelandsvennen, men knapt et menneske rynket et øyenbryn av nyheten.

- I Norge er ganske mange på kvinnesiden åpne om seksuell orientering, men ingen på herresiden er det. Med et hederlig unntak eller to, sier Nylund til Nettavisen.

- Hva sier det deg?

- At det handler om holdninger, og der ser vi at norske menn har veldig mye dårligere holdninger enn norske kvinner. For mange er det så enkelt som at linken til sex og seksualitet er veldig kort. Man tenker på hva «sånne som oss» gjør i senga, og da blir det vanskelig å forholde seg til det, tror Nylund.

- Tror du folk er så banale?

- Det er jeg ganske sikker på. Veldig ofte blir vi møtt med typiske reaksjoner fra menn når vi forteller verden om orienteringen vår. «Jeg bryr meg ikke om hva folk gjør i senga» eller «det er greit at han er homofil, bare han ikke prøver seg på meg». Det tyder på at det er refleksen – at det handler om sex. Når jeg forteller om orienteringen min, handler det mer om at jeg ønsker å fortelle om min identitet, ikke at jeg vil snakke om sexlivet mitt, sier han.

For ett år siden la han ikke skjul på at problematikken i høy grad også er gjeldende i Norge.

- Vi vet om toppidrettsutøvere som ikke tør stå frem, sa Nylund til Nettavisen i desember i fjor.

Derfor håper han Daley inspirerer andre som er i en lik situasjon.

- Vi applauderer hver gang noen står frem, og er selvfølgelig veldig glade for at profilerte idrettsfolk gjør det. Han er et forbilde for mange, og hvis jeg skal dømme ut fra det jeg har lest i nasjonale og internasjonale aviser, ser det ut som det går veldig bra å stå frem. Folk applauderer og synes det er fint, sier Nylund til Nettavisen.

- Er det ikke en selvfølge i 2013 at det går fint å komme ut av skapet?

- Noen tenker nok det, men det er ikke det. For et par uker siden ble det lansert en holdningsundersøkelse blant den norske befolkning. Den viste at én av fire, eller 24 prosent av de som svarte, er enig i påstanden om at homofile menn er frastøtende. En av seks svarte at de i løpet av 12 måneder har flyttet seg fysisk unna menn de tror er homofile. Da tenker jeg at det ikke er gitt at enhver «komme ut av skapet-historie» blir møtt med heiarop. Det er derfor det er viktig at profilerte mennesker står frem, for det har en enorm symbolverdi, forteller Nylund.

SERBIA: Anja Edin håper å få med seg Gro Hammerseng til EM.. Her er de to sammen på Arena Larvik i oktober 2011.

For at ulike legninger også skal bli enkelt å være åpen om på herresiden, tror Nylund én av de norske må stå frem og ta medieoppmerksomheten det medfører.

- Det gjelder på mange områder der man ikke er kommet langt, enten det dreier seg om idrett, religiøse eller kulturelle miljøer. Det er begrenset hvor stor effekt det har at en i min posisjon ønsker at noen står frem. Man er avhengig av foregangsfigurer. Det er tøft og belastende å være førstemann, men det må til for at vi får en bevegelse, sier han.

Nyland påpeker at han mener det går fremover i Norge, og roser dem som driver med holdningsskapende arbeid.

- Idretten i Norge har vært utrolig progressive og virkelig tydelige på at man ønsker et mangfold, og at det ikke skal være problematisk å komme ut av skapet. Jeg vil virkelig gi honnør til norsk idrett. Tidligere har det kommet klønete uttalelser fra trenere og andre, men nå opplever jeg at idretten går i riktig retning, sier Nylund.

Nå har han tro på at det ikke går lang tid før noen av Norges beste idrettsmenn står frem og forteller åpent om egen seksuelle orientering.

- Det er ikke i uoverskuelig fremtid at vi får mannlige toppidrettsutøvere som står frem. Jeg skal ikke si at det er like rundt hjørnet, men det er ikke utopi å tro det skjer i løpet av noen år. Det gjenstår også å se om det faktisk er mange som lever i skjul med sin seksuelle orientering, eller om det er slik at mange har hoppet av fordi det ikke er helt forenlig med karrieren, avslutter han.

P.S: Gro Hammerseng og Ingvild Stensland har ikke ønsket å kommentere temaet overfor Nettavisen mandag kveld.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere