RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Norske unggutter har tatt kvantesprang

Sist oppdatert:
Tidligere NFF-president Sondre Kåfjord ser lyst på norsk talentfremtid.

MOLDE (Nettavisen): - Det skjer veldig mye bra.

Slik åpner Sondre Kåfjord intervjuet om talentutviklingen i norsk fotball. Den rutinerte sørlendingen forteller entusiastisk om det han mener er en lys norsk fotballfremtid.

- Jeg synes det vi har prestert med de aldersbestemte landslagene i den senere tid viser at vi er på rett vei. Se på hvor mange unge spillere som nå spiller i Adecco- og Tippeligaen. Det er en god begynnelse, sier han til Nettavisen.

- Det tar tid
63-åringen har lang fartstid fra fotballen. Best vil han nok bli husket for de seks årene han satt som president i Norges Fotballforbund, NFF. I tillegg har han jobbet i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Etter å ha vært så tett knyttet opp mot fotballen i så mange år vet han bedre enn å tro at store fremskritt gjøres over natten. Han er knallhard på at man må vise tålmodighet i arbeidet med å snu den vonde trenden med svake norske resultater internasjonalt.

- Det tar litt tid. Det er ikke gjort på et år eller to., men man må veldig langt tilbake for å finne så mange unge spillere som spiller i Tippeligaen. Dessuten er mange av dem er gode.

Svake internasjonalt
I en tid der Spania har overtatt hegemoniet fra Brasil som verdens beste fotballnasjon, har Norge falt til en 24. plass på FIFA-rankingen. Enda mer urovekkende er det kanskje at den norske ligaen kun rangeres som den 26. beste. I Europa.

Det kan derfor virke som at Norge og norsk fotball henger etter på flere områder, men Kåfjord trekker igjen frem erfaring som den viktigste biten.

- Det er vanskelig å tenke på én enkelt ting vi kan gjøre bedre. Men det at unge spillere får spilletid, at de slipper til tidligere, det tror jeg er blant de tingene vi må bli flinkere på, og der er vi virkelig på rett vei, sier Kåfjord.

I 2009 ble det en endring i antall lag i Tippeligaen. I stedet for 14 lag i den øverste divisjonen, utvidet man serien til 16 lag.

Argumentene den gang var at utvidelsen førte til en lengre sesong, noe som igjen skulle bidra til at norske klubber skulle bli mer konkurransedyktige i europacupene. Det har ikke skjedd. I stedet har flere unge spillere fått sjansen på det øverste nivået.

- Jeg mener at 16 klubber i Tippeligaen er greit. Jeg ser ikke noen argumenter for at antallet må ned, sier han.

Vil ha kunstgress
Ringreven, som i tillegg til lang erfaring fra fotballen er utdannet siviløkonom, ble erstattet av Yngve Hallén som president i NFF i 2010. Han mener at jobben som ble gjort på fasilitetsfronten har gitt forbundets nåværende leder en lettere oppgave enn han selv hadde.

- Norske unggutter har tatt kvantesprang når det kommer til teknikk, og nå kommer kunstgressgenerasjonen som har lært seg å behandle ballen på en flate hvor det går an. Jeg synes vi ser mange gode fremskritt der.

Mange har kritisert norsk fotballs enorme satsning på det kunstige underlaget. Spesielt har kritikken vært rettet mot toppklubber som velger kunstgress kun for å spare penger. I dagens Tippeliga har fem klubber lagt kunstgress på hjemmebanen sin. Kåfjord håper at utviklingen fortsetter, også i fremtiden.

- Jeg har sett vanlig gress i oktober og mars, og kunstgress har sine fordeler der. Jeg synes at kunstgress må brukes mest mulig, både på tippeliganivå og på breddenivå. Det har vært en veldig fin utvikling vi har hatt.

Uenig med Rekdal
Et av Norges Fotballforbunds viktigste bidrag til talentutviklingen i norsk fotball er det stadig økende fokuset på utdanning av trenere i barnefotballen. Ved å gi dem som trener barn og unge en skikkelig ballast før de tar fatt på oppgaven, øker man kvaliteten på treningen til de yngste.

Norges Fotballforbunds pensumlitteratur for denne trenerutdanningen er blant annet en bok med tittelen «Flest mulig - Lengst mulig - Best mulig». Dette er en tittel som avslører at mye av fokuset ligger på at alle skal få være med.

Mange, deriblant Kjetil Rekdal, har kritisert NFF for å ikke ta godt nok vare på de aller beste fra ung alder av. Sondre Kåfjord mener at det ene ikke utelukker det andre.

- Det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Jeg er veldig tilhenger av at vi skal holde så mange i fotballen som mulig, så lenge som mulig, for vi kan miste mange talenter hvis ikke, sier Kåfjord.

- Der synes jeg Stig Inge Bjørnebye har veldig gode synspunkter. Det at man ansatte han i fotballforbundet (som utviklingsansvarlig, red. anm.) synes jeg er veldig klokt, fortsetter han.

- Skolesystemet er kanskje litt på samme måte; vi hjelper de svake, mens de på toppen kanskje ikke får de utfordringene de trenger?

- Det går an å gjøre begge deler, og det er jo det vi gjør. Talentutvikling handler om at de beste får ekstra oppfølging, men alle skal ha en mulighet til å være med. Det dukker jo opp talenter i 17-20-årsalderen også, det er ikke bare tiåringene som er talenter, påpeker Kåfjord.

Positiv til akademi
I 2007 grunnla Molde Fotballklubb, i samarbeid med Nordmøre og Romsdal fotballkrets, et fotballakademi.

Konseptet, som har fått navnet AkerAkademiet, samler barn i molderegionen på tvers av klubbtilhørighet, og gir dem tilbud om ekstra treninger ledet av dyktige og erfarne trenere ansatt i Molde Fotballklubb.

Det er et tiltak Kåfjord applauderer.

- AkerAkademiet er en kjempesuksess. Den tilknytningen til naboklubber som ligger der er veldig bra. De favner såpass vidt at jeg ser ikke noen kollisjon med prinsippet om å ha to tanker i hodet samtidig.

Sørlendingen er klar på at han ikke vil ha noe av at man samler alle de største talentene i regionen i én og samme klubb, som enkelte klubber har gjort.

- La ungene få spille i sitt nabolag sammen med sine klassekamerater så lenge som mulig. Så henter man heller inn de beste, lar dem få hospitere og lar dem få benytte seg av de fasiliteter som måtte være i andre klubber. Fokuset må være på å la dem bli så lenge som mulig i sine klubber. AkerAkademiet fungerer sådan utmerket.

Han tror derimot ikke at et press fra forbundet han en gang var sjef for vil bidra til lignende prosjekter rundt om i landet.

- Det er lite av det som tvinges på, som lykkes. Klubbene må selv se at det nytter, og det tror jeg flere kommer til å gjøre, avslutter Kåfjord til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere