- Ødegaard blir ikke ødelagt av det

BOKSÅPNER: Martin Ødegaard kan gi landslaget kvaliteter som ingen andre har.

BOKSÅPNER: Martin Ødegaard kan gi landslaget kvaliteter som ingen andre har. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Ekspert vil ha 15-åringen på landslaget mot Italia.

05.09.14 18:14

Torsdag kveld sto Norges vindunderbarn Martin Ødegaard igjen fram som en enestående fotballspiller i U21-møtet med Portugal i Drammen.

Norge tapte kampen, men Ødegaard leverte likvel en solid prestasjon.

Nå mener fotballkommentator i C More og MAX, Kenneth Fredheim, at landslagssjef Per-Mathias Høgmo må ta ut unggutten til Italia-kampen.

- Ingen argumenter
Norge møter stjernene fra støvellandet til EM-kvalifisering tirsdag. Fredheim sier han lenge har vært i tvil om det er riktig å ta ut en så ung spiller, men etter å ha sett Strømsgodset-talentet torsdag, er han ikke lenger i tvil.

- De møtte et svært godt portugisisk U21-landslag med masse spillere fra store klubber som Porto, Sporting, Monaco og Lille. Ødegaard gjorde ting som ingen av dem var i stand til. Han skapte alt av sjanser for Norge. Før kampen i går var jeg blant dem som mente det var riktig å ikke ta ham med, men nå ser jeg egentlig ingen argumenter for å ikke gjøre det. Spesielt med Mats Møller Dæhli ute, sier TV-profilen til Nettavisen.

Møller Dæhli skadet seg i møtet med England onsdag og er usikker til møtet med italienerne. Torsdah haltet 19-åringen, da han møtte pressen.

Fredheim mener rett og slett det ikke finnes noen argumenter for at landslagssjef Høgmo nå skal utelukke det norske supertalentet.

- Jeg er i hvert fall spent på å høre argumentene imot. Torsdag ble i hvert fall all min tvil fjernet og jeg tror han er i stand til å prestere, uansett hvem han møter. Italia er selvsagt et hakk opp, men Martin har hele veien blitt flyttet opp nivåmessig og hele tiden taklet det. Det ville selvsagt vært galskap å la han spille fra start, men det er noe helt annet å kanskje bli brukt i en slik kamp, mener Fredheim videre.

- En boksåpner
Kommentatoren ser for seg at møtet mellom Italia og Norge fort kan komme inn i et spor der en spiller som Ødegaard kan bli en joker.

- Se for deg en situasjon der Norge ligger under mot Italia, med 20 minutter igjen, og vi trenger en boksåpner. Der har Ødegaard kvaliteter som ingen andre i Norge har. Nå som det er lov med sju mann på benken, ville det vært rart om en slik spiller, med så unike evner, ikke var med. Du blir ikke ødelagt av å spille 15-20 minutter mot Italia, mener TV-profilen.

KLAR MELDING: Kenneth Fredheim vil ha Martin Ødegaard på landslaget. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Per-Mathias Høgmo har også flere ganger vært klar på at den som er god nok, også er gammel nok for landslaget. Ødegaard fikk sin debut mot De forente arabiske emirater nylig og var blant de beste på banen i kampen.

Mange synes derfor det var rart at 15-åringen ble utelatt til Italia-kampen.

- Det er litt ille at vi må ty til en 15-åring, men han har et helt spesielt talent. Jeg har aldri sett noe lignende. Han sa til oss etter kampen mot Portugal at han gjerne blir med mot Italia. Da klarer jeg ikke lenger å finne argumenter for at han ikke skal bli tatt med, sier Fredheim.

- Hvis man også legger til Ståle Solbakkens videreføring av det speiderne hans sier, i VG, at Martin er flere nivåer over det Christian Eriksen var på samme alder, bør saken være klar. Jeg snakket også med et par speidere etter kampen og de er genuint forbløffet. Dette er folk som ser det meste av unge spillere. De blir bare mer og mer forbløffet fra kamp til kamp.

- Skjerm ham!
Flere har uttrykt bekymring for at spill med landslaget vil føre til at Ødegaard vil oppleve mer oppmerksomhet og press enn det en 15-åring kan takle og Fredheim deler denne bekymringen. Han tror likevel Ødegaard har alle forutsetninger for å komme seg bra igjennom et slikt scenario.

- Jeg har sett ham siden han var ni-ti år gammel og kjenner faren. Jeg ser hvordan de framstår og hvordan Martin beskyttes. Han virker som en gutt med hodet på rett plass. Det har vært et stort trykk rundt ham siden 13. april (debuten i Strømsgodset) og det har vært mye større de siste ukene, så jeg skjønner absolutt at oppstyret rundt ham er noe som bør tenkes litt ekstra over. Det beste var om han hadde blitt skjermet totalt fra pressen. Hadde dette vært i England, ville det vært en selvfølge at han ble totalt skjermet. Det mener jeg Norges Fotballforbund bør gjøre og la han konsentrere seg om det han er mest talentfull til, nemlig spille fotball.

- Det er helt klart en risiko, men om de som kjenner ham best, sier det er okay, er det ingen grunn til å ikke stole på det. Faren er hundre prosent fotballmann, både som spiller og assistent i Mjøndalen, sier Fredheim.

Oppgjøret mellom Norge og Italia spilles tirsdag 9. septmeber i Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.