- Premier League-rival hacket seg inn i Citys datasystem

Foto: Mike Egerton / Pa Photos / NTB Scanpix

Mulig skandale under opprulling i England.

16.06.13 16:23

The Mirror skriver søndag om en mulig sjokknyhet i engelsk fotball, der en av Manchester Citys Premier League-rivaler skal ha hacket seg inn i klubbens speidersystem, og hentet ut informasjon om spillere City har speidet på.

Svindyre spilleroverganger har blitt hverdagskost for de store fotballklubbene verden over, og Manchester City tilhører definitivt den kategorien av klubber som har vært glad i kaste rundt seg med pundsedler for å hente stjernespillere de senere årene.

Flere av overgangene har imidlertid vært dyre feilkjøp (som f.eks Robinho og Emmanuel Adebayor), og klubben har etter hvert dermed innsett viktigheten av å gjøre grundig research før de tar en avgjørelse.

Hacket datasystem
Gjennom speiderprogrammet Scout7, analyserer Citys speidere potensielle spillere, og legger informasjonen inn i en database hvor klubbens ledere og manager enkelt kan få en oversikt over hvilke spillere som er mest aktuelle dersom de ønsker å forsterke i en bestemt posisjon.

Nå kommer det imidlertid fram at en av Manchester Citys Premier League-rivaler har hacket seg inn i dette systemet, og følgelig fått tilgang på alt arbeidet klubbens speidere har gjort.

Sunday People-journalisten Steve Bates er mannen som har skrevet saken om det angivelige innbruddet i Citys dataprogrammer.

På sin egen twitterkonto skriver Bates at både avisen og Manchester City vet hvilken klubb som skal ha hacket seg inn, men at de av juridiske årsaker ikke kan avsløre hvilken klubb det dreier seg om.

Etterforsker
En etterforskning skal ha blitt satt i gang for å finne ut av omfanget rundt hackingen, og City har hentet inn eksperter på spionasje for å finne ut hvordan det kan ha skjedd og hvem som står bak.

Det som likevel synes klart er at ugjerningen blir sett på som alvorlig og vil få store konsekvenser.

Akkurat hvor mange speiderrapporter som ligger tilgjengelig på systemet, er ikke kommet fram, men det dreier seg om omfattende informasjon om alle spillere City-speiderne har analysert, både i Premier League og i resten av verden.

En speider som jobber for en annen Premier League-klubb er i artikkelen klar på hvor alvorlig dette er.

- At andre - og spesielt en ligarival - kan se hvilke spillere man speider på, og også kanskje skal kjøpe, er rett og slett en katastrofe, sier han.

Hastet med spillerkjøp
Denne sommeren har Manchester City allerede hentet inn både Jesus Navas (Sevilla) og Fernandinho (Sjakhtar Donetsk) for henholdsvis 24 og 30 millioner pund.

Selv om dette ikke er bekreftet, antas det at disse overgangene ble gjort unna så tidlig nettopp fordi City oppdaget datainnbruddet, og kan ha følt at overgangene kunne være truet. På den annen side er akkurat disse to navnene såpass velkjente i fotballverden, at andre klubber trolig visste nok om dem fra før.

Selv om den skyldige klubben enn så lenge ikke er avslørt, vil dette trolig komme for en dag om ikke altfor lenge. City-direktørene Txiki Begiristain og Fernando Soriano sies å være svært oppbrakt over avsløringene og gir seg helt sikkert ikke før de har funnet svaret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.