RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ronaldo får hjelp av ballen

Foto: KARIM JAAFAR (AFP/SCANPIX)
Danske forskere mener Cristiano Ronaldo har en fordel.

Etter to års måltørke på landslaget var Cristiano Ronaldo tilbake på scoringslista for Portugal i nedsablingen av Nord-Korea mandag. Kanskje var det begynnelsen på veien mot tittelen som VMs toppscorer.

Ifølge en dansk fotballforsker har i hvert fall Real Madrid-stjernen større forutsetninger enn de fleste til å kapre den prestisjetunge gullstøvelen i årets sluttspill.

Bakgrunnen er at den mye omtalte VM-ballens egenskaper passer Ronaldos særegne tilslag perfekt, skriver forskning.no.

Vristskudd
Danske videnskap.dk påviste nemlig nylig at VM-ballen «Janbulani» har, slik mange aktører i Sør-Afrika har hevdet, en ustabil kurs i lufta. Nettstedet har blant annet testet ballen i vindtunnel, og konkluderer med at store sideveiskrefter får ballen til å bevege seg fra side til side – samt opp og ned.

Den danske fotballforskeren Thomas Bull Andersen hevder at nettopp det kan gi flere VM-mål fra Ronaldos meget gode skuddfot. Bull Andersen, som er førsteamanuensis ved universitetet i Århus, viser til at portugiserens tilslag gjør han til en av få spillere som klarer å skyte harde skudd med vrista – nærmest uten skru.

- Uten skru vil VM-ballen være mye mer påvirket av kreftene som svinger den fra side til side. Det betyr at banen vil være svært uforutsigbar, og keeperen vil ikke ane om ballen plutselig vil ta en sving til høyre eller venstre. Eller opp og ned, sier Andersen til forskning.no.

Han peker videre på at stjerner som Wayne Rooney og Kaká bruker en annen type skuddteknikk, nemlig det stående vristskuddet eller det halvliggende vristskuddet.

- Med de vanlige formene for vristspark vil ballen enten få sideskru eller underskru. Det betyr at sideveiskreftene bare vil påvirke ballen fra én side, og da blir det lettere for keeperen å beregne banen, sier Andersen.

Svinger 30 cm
Forskeren gir seg imidlertid ikke med det. For den som tenker at ballen uansett ikke rekker å svinge all verden på veien fra Ronaldos skuddfot til mål, må tro om igjen.

Fotballforskeren har gjort beregninger som viser at «Janbulani» endrer kurs med hele 30 centimeter – forutsatt at skuddet løsnes 30 meter fra mål og med en utgangsfart på 120 km/t.

Andersen omtaler videre 30 centimeter som et forsiktig anslag.

- Det er mer enn nok til å lure en keeper som er overbevist om at ballen er på vei rett i klypene hans, sier han.

(ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere