- Så overraskende at jeg ikke vet hva jeg skal si

TUNGT: Jürgen Klopp trøster Pierre-Emerick Aubameyang etter tapet for Eintracht Frankfurt i helgen.

TUNGT: Jürgen Klopp trøster Pierre-Emerick Aubameyang etter tapet for Eintracht Frankfurt i helgen. Foto: Martin Meissner (Ap)

Bundesliga-ekspert finner ikke ord for å beskrive Dortmunds nedtur.

Borussia Dortmund har hatt en oppsiktsvekkende svak start på årets Bundesliga-sesong og ligger plassert helt sist på tabellen, med 11 poeng etter 13 spilte kamper.

Fansen har lenge vist seg tålmodig, men etter helgens tap for Eintracht Frankfurt, viste supporterne klare tegn på sin misnøye med eget lag.

BUNDESLIGA-EKSPERT: Petter Bø Tosterud er veldig overrasket over Dortmunds svake sesong. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Immobile og Ramos flopper
Eurosport-kommentator Petter Bø Tosterud er svært overrasket over det som nå skjer med Jurgen Klopp og hans elever.

- Det er så overraskende at jeg vet ikke helt hvilke ord jeg skal bruke. I en sesong de skulle knappe innpå Bayern, ligger de altså 22 poeng bak etter 13 kamper, sier Tosterud til Nettavisen.

- Hva er det som har gått så galt?

- Det er vanskelig å peke på én årsak til hvorfor dette har skjedd. Det er nok flere ting som spiller inn. Blant annet har verken Adrian Ramos eller Ciro Immobile klart å erstatte Robert Lewandowski. De to har scoret fire mål samlet, mens Bayern har fire spillere på over seks mål.

- Én av grunnene til at eksperter trodde Bayern skulle få slite litt mer enn vanlig, var slitasje etter VM. I stedet har det sett ut som Dortmund har vært hardere rammet av det, sier Tosterud.

Klopp får støtte
Etter helgens 0-2-tap for Eintracht Frankfurt, fikk åtte av spillerne bunnkarakter på børsen hos Bild. Til tross for den oppsiktsvekkende motgangen, har styret stilt seg bak trener Klopp, noe som gleder Tosterud.

- Det er fint å se at ledelsen støtter ham og ikke har glemt hva han har gjort for klubben i løpet av sine seks år der. Det blir spennende å se om han har energien til å snu dette. Etter tapet mot Frankfurt i helgen var det for første gang ordentlig misnøye fra fansen, og vi kunne blant annet se de rakk fingeren mot spillerne. Det var skikkelig trøkk, og supporterne hadde nok ikke regnet med et nytt tap.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FLOPP: Ciro Immobile har ikke lyktes i Borussia Dortmund. Foto: Imago/eibner


Jurgen Klopps tid i klubben har i det hele tatt vært en eneste stor opptur etter at han kom til klubben i 2008. Nå får 47-åringen virkelig testet seg i motgang.

- Dette er den første store testen for Klopp. Alt har egentlig gått på skinner så langt. Nå er det ikke greit å se hva planen er, og den frykten motstanderne hadde for Dortmund tidligere er borte. Laget levde litt på den frykten før, men nå ser motstanderne ut til å ha funnet ut av det.

Champions League et fristed
Tosterud er imidlertid klar på at de gule og svarte har hatt alt annet enn flaks denne sesongen, selv om det ikke kan forklare sisteplass på tabellen.

- Det skal sies at de har hatt en del marginer imot, ja. Det er bare Bayer Leverkusen som har flere stolpeskudd i Bundesliga i år. Hadde de fått litt mer flyt tidlig i sesongen, er det ikke sikkert de hadde havnet her. Nå er det mye ansvar på unge skuldre.

- Hvordan er det mulig at de har gjort det så bra i Champions League?

- Champions League har blitt et lite fristed for dem. Der kan de senke skuldrene og få et pusterom fra den trauste hverdagen som Bundesliga er for dem nå om dagen. Kanskje har heller ikke Champions League-motstanderne like god kunnskap om Dortmund, som Bundesliga-lagene har. De studerer dem tross alt uke inn og uke ut.

Møter Tarik fredag
Fredag sitter Tosterud på tribunen og kommenterer når en ny tøff test venter for Dortmund. Da kommer nemlig Hoffenheim på besøk til Signal Iduna Park. Tarik Elyounoussis lag snudde en lei tapsrekke i helgen og vil nok gjerne bidra til å gjøre Dortmund-krisen enda verre.

- Det blir spennende å se hva som skjer mot Hoffenheim på fredag, og jeg er spent på om Klopp kommer til å gjøre endringer på laget. Roman Weidenfeller har ikke vært patent, og forsvarsspillet er svakt. Supporterne forventer mer. Jeg tror ikke spillerne gleder seg til den kampen. De første 15-20 minuttene kommer til å bli livsviktige.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VIKTIG KAMP: Tarik Elyounoussi og Hoffenheim kan forverre Dortmund-krisen fredag. Her er nordmannen i duell med Marcel Schmelzer i mai. Dortmund vant kampen 3-2, men det var forrige sesong. Foto: Patrik Stollarz (Afp)


- Tror du Klopp klarer å snu dette?

- Jeg tror det, men det trodde jeg for noen serierunder siden også. Kampen mot Frankfurt var et enda lenger steg tilbake, og det ser ikke lysere ut spillemessig. Ser man spiller for spiller, er Dortmund bedre enn Frankfurt på alle plasser, men det hjelper ikke.

Hummels og Reus ut?
- Får Klopp sparken med tre-fire kamper til som den vi så i helgen?

- Jeg tror fremdeles mye handler om hva han sier og hva han vil. Jeg tror han er innstilt på å gjøre jobben der, selv om han indirekte sier "kom med en bedre kandidat, så viker jeg unna". Jeg tror han vil løse det.

Mindre støy blir det nok ikke når overgangsvinduet nærmer seg en ny åpning. Marco Reus og Mats Hummels er gjengangere i overgangsspaltene, og Dortmunds tabellsituasjon vil nok være bensin på ryktebålet.

- Det blir ikke lettere å holde på Reus og Hummels nå, og ryktene kommer til å gå i januar. Ser man på posisjonen Dortmund er i nå og tilbudene de kan få, kan det bidra til ytterligere støy, selv om Hummels har fått kapteinsbindet og sier han vil bli.

Kampen mellom Borussia Dortmund og Hoffenheim kan du se på Eurosport 2 klokken 20.30 kommende fredag. Du kan også følge kampen i vårt livesystem.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.