RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Så selv at Brann ikke satset på unggutter

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Derfor valgte Torgeir Børven bort favorittklubben.

MOLDE - VÅLERENGA 2-0:

MOLDE (Nettavisen): Da Brann ledet Tippeligaen i 2007, flyttet en ung gutt fra Øystese utenfor Bergen til Skien og Odd Grenland. I Øystese, som ligger omtrent en halvannen times kjøring fra Brann Stadion, er det Brann som gjelder.

Det gjorde det også for Torgeir Børven. Likevel ble det ikke rød drakt på stortalentet, som nå har gått til Vålerenga fra Odd Grenland.

- Jeg søkte inn på toppidrettsgymnaset i Skien sammen med bestevennen min etter ungdomsskolen. Da vi begge kom inn, ble vi enige om å stikke dit. Dermed ble det Skien og Odd, forklarer Torgeir Børven til Nettavisen.

Men det skulle bli flere sjanser for Børven til å få navnet sitt ropt opp på «Staddaen» som en av hjemmelagets spillere. Tilfeldigheter, og en fotballtrener fra Bærum, gjorde at spissen aldri kom «hem», eller «heim», som de sier i Øystese.

For dårlige karakterer
20-åringen har tidligere fortalt at Brann var favorittklubben hans da han var liten. Han forklarer at karakterene gjorde at han ikke ble Brann-spiller.

- Jeg kunne godt ha tenkt meg å starte karrieren min i Bergen, men det ble til at jeg søkte i Skien første året etter ungdomsskolen. Jeg prøvde å komme inn i Bergen året etter, men da kom jeg ikke inn. Dermed fortsatte jeg i Odd.

Torgeir Børven ble så hentet opp i A-stallen til Odd Grenland, og i debuten i Tippeligaen, mot nettopp Brann i Bergen, scoret han et mål og hadde en målgivende pasning.

Brann fikk nei
Siden den gangen har mange Brann-supportere hatt et håp om at Børven skulle bli kjøpt av Brann. Det ble han nesten også, da Brann trengte en ny angriper etter å ha solgt Erik Huseklepp til italienske Bari. I stedet var det lagkompisen som signerte for rødtrøyene.

- Brann prøvde å hente meg før de hentet Bentley. De var interesserte i meg, men da sa (Odd-trener Dag-Eilev) Fagermo at de ikke hadde råd, så da ble jeg værende, forklarer Børven til Nettavisen.

At Børven ikke har endt opp i Brann ved de forskjellige anledningene har kanskje vært positivt for utviklingen til 20-åringen. Livet som talentfull fotballspiller i Brann har nemlig ikke alltid vært like enkelt.

- Ikke mange unggutter på Brann
På spørsmål om han ble advart mot å velge Brann da han fremdeles spilte for hjemklubben, svarer Børven at han ikke trengte å bli fortalt at Brann ikke akkurat var en foretaksklubb når det gjaldt å slippe til fremtidens fotballspillere.

- Vi så jo selv på Brann-kamper da vi var yngre, og vi så at det ikke var mange unggutter som kom innpå.

Siden den tid har mye skjedd på Kniksens Plass 1, også hva talentutvikling gjelder. I fjor rykket Brann 2 opp til 2. divisjon, og i fredagens tippeligaoppgjør mot nettopp Odd var syv av de 17 spillerne i troppen lokale.

Vålerengas nye spiss følger tydelig bergenslaget tett, og forklarer at han synes Brann tar bedre vare på talentene nå enn før. Børven sier også at han forstår Brann-trener Rune Skarsfjord valg om å la de fleste ungguttene starte på benken.

- Det er bedre talentutvikling nå enn det var for noen år siden. Nå har man Fredrik Haugen, Kristoffer Barmen, Kristoffer Larsen og Jonas Grønner, for eksempel. Jeg tror det er noe på gang der. Men det er ikke bare å kaste inn fem juniorer og la det stå til, det tar litt tid å skifte ut spillerne, sier Børven til Nettavisen.

Øser inn landslagsmål
I Bergen finnes det nå en 17-åring med noe av det samme dilemmaet som Torgeir Børven selv hadde. Han heter Bård Finne, er spiss, og øser inn mål for aldersbestemte landslag. Brann 2-spilleren, som er tilbudt A-lagskontrakt med Brann, scoret for G18-landslaget mot Skottland både på torsdag og lørdag denne uken.

Både Molde og nederlandske N.E.C. fra byen Nijmegen skal ha vist interesse for unggutten, men gamleklubben til Guus Hiddink og Dennis Rommedahl skal være mer aktuell enn romsdalsklubben.

Det tror Torgeir Børven er helt greit. Han fikk selv optimal utvikling av å spille i en klubb der han kunne bli satset på, og forteller at drømmen om å spille for favorittklubben nok er større i yngre alder enn det den vil være etter hvert som man får mer erfaring.

- Hvis utenlandske klubber er interessert i Bård Finne, så er det en fin mulighet for han. Da jeg var mindre var det Brann Stadion som var målet, men det er ikke like viktig nå som da jeg var yngre. Men selvfølgelig, det hadde vært kjekt å spille der, avslutter Børven til Nettavisen.

- Vi vil ha unge, norske spillere
Molde, som altså skal ha vist interesse for Bård Finne, har tidligere i sommer hentet inn de norske supertalentene Etzaz Hussain og Magnar Ødegaard, fra henholdsvis Fredrikstad og Sarpsborg 08.

Uten å nevne Bård Finne forklarer Molde-manager Ole Gunnar Solskjær at unge, norske spillere er en del av prosjektet til romsdalsklubben, som jakter sitt andre strake seriegull.

- Vi håper å få fryktelig mange spillere på landslaget i framtiden. Det er liksom det som er både planen og håpet, sier Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen, og utdyper:

- Litt av filosofien vår er at vi henter inn unge, norske spillere med riktige holdninger, og som har lyst til å bli gode, avslutter Ole Gunnar Solskjær til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere