*Nettavisen* Sport.

- Se til helvete å kom dere tilbake på banen

Foto: Lars Kristian Aalgaard/Scanpix

Tippeligastreiken faller ikke i god jord hos norske supportere.

21.05.11 08:27

Fredag morgen ble det klart at forhandlingene mellom spillerorganisasjonen NISO og NHO idrett hadde brutt sammen og 95 spillere fra Tippeligaen ble tatt ut i streik.

Søndagens serierunde har som en følge av streiken også blitt omberammet.

Totalt er ni tippeligaklubber rammet av streiken. Disse er Viking, Vålerenga, Start, Aalesund, Fredrikstad, Molde, Sogndal, Tromsø og Brann.

- Støtter ikke spillerne
Hos flere av de rammede klubbenes supportergrupper, er det imidlertid liten forståelse for denne streiken.

- Jeg synes de har nok goder, og at de kan se til helvete å komme seg tilbake på fotballbanen, sier leder i Viking Hordene, Geir Inge Fiskebekk, til Nettavisen.

- Jeg synes faktisk at spillerne er privilegerte. De har muligheten til å leve av hobbyen sin, mens de fleste andre må ha en hobby på si, som de aldri kan leve av. Jeg støtter ikke spillerne her.

Og Fiskebekk er langt fra den eneste som reager på denne saken.

- Det er overbetalte små drittunger som har fått drømmen oppfylt, sier talsmann i Vålerenga Klanen, Christian Kjellsen, til Nettavisen.

- Dette har nok noe med kokkosøkonomien i norsk fotball å gjøre og slik det er nedover i divisjonene. Jeg tror nok ikke førsteelleveren til Molde eller Vålerenga har dette som noen stor kampsak. Om de skulle fronte dette med røde faner i bakgrunnen, så tror jeg det hadde vært med en bitter smak i munnen, fortsetter Kjellsen.

- Status på merket
Bakgrunnen for streiken skal være at partene ikke har blitt enige om sentrale krav - som blant annet oppsigelsesvern, bedre standardkontrakter og fritt utstyrsvalg.

De fleste norske toppklubber har utstyrsavtaler som inkluderer at spillerne skal bruke et bestemt skomerke. NISO på sin side mener at dette er noe spillerne burde ha frihet til å velge selv.

- Når det gjelder dette at de ønsker å spille med egne fotballsko, så har jeg ikke helt forståelse for det, sier Tom Walderhaug i Aalesunds Stormen til Nettavisen.

- Jeg tror teknologien har kommet så langt nå, at hvilket som helst merke kan lage spesialtilpasset sko. For å sette det litt på spissen, så tror jeg dette har mye med statusen på merket å gjøre.

Også i Starts supportergruppe, Menigheden, har man lite forståelse for at spillerne nå går ut i streik på grunn av utstyrsavtaler og gjør det klart at de støtter klubben i denne saken.

- Vi støtter klubben og det kan bli et stort økonomisk tap for den på at spillerne får velge egen utstyrsleverandør, sier talsmann Terje Roland i Menigheden til Nettavisen.

Det er anslått at et bortfall av skoavtalen vil koste tippeligaklubbene flere millioner kroner i inntekter.

- Dette er mye av grunnen til at vi velger å støtte klubben. Umbro, som holder til i nærheten her, har for eksempel sagt at de kan tilpasse enhver sko til enhver fot, fortsetter Roland.

- Det er snakk om en del fotballspillere som tjener altfor mye enn hva en tippeligaspiller burde tjent, i forhold til nivået. Så det er ikke tvil om at dette er å gå for langt. Da hadde det heller hvert bedre om spillerne kunne kjøpt seg ut av en slik avtale med klubben, sier Start-supporteren.

- Er skammelig
Skulle streiken bli langvarig, vil dette også ramme supporterne. Mange har allerede bestilt både reiser og billetter til de kommende kampene.

Fredag ettermiddag ble det bestemt at den 9. serierunden ikke vil gå som planlagt.

- Nå har vi hjemmekamp, så det har ikke så mye å si for oss, men jeg tenker på andre supportere som kanskje har bestilt flybilletter. Det er litt synd for dem, sier Walderhaug i Stormen.

Vikings supporterleder er enda mer krass i sin kritikk av hvilke konsekvenser streiken kan få for fansen rundt om i Norge.

- Det er skammelig, fordi det allerede er så mye problemer med å få folk til å komme på kampene, på grunn av TV-kamper og kamper på fredager og mandager, sier Fiskebekk.

- Spillerne må våkne og konsentrere seg om jobben sin, fortsetter han.

- Gjelder andre ting
Av de supportergruppene Nettavisen snakket med fredag, var det i bunn og grunn bare Fredrikstad-supporterne i Plankehaugen, som tok et litt mer nøytralt standpunkt til situasjonen.

- Det er leit at det går ut over oss og at vi ikke får sett kamp. Men dette ligger nok litt over det vi burde blande oss borti, sier Enrique Leonides Arnesen til Nettavisen.

- Det er ikke spillerne som streiker, men de har blitt tatt ut i streik av NISO. Spillerne går ut i streik i solidaritet med en organisasjon, fortsetter han.

I Fredrikstad er man opptatt av at denne streiken også gjelder mer, enn kun den skoavtalen som har blitt mye omtalt i media.

- Dette med sko har blitt litt hausset opp. Denne streiken gjelder også andre ting, som for eksempel ferie, sier talsmannen for Plankehaugen.

- Dette er en vanskelig sak og det er mye vi supportere ikke vet om den. Da blir det også veldig vanskelig, og kanskje ikke så lurt, å uttale seg om den, sier Arnesen.

HTML EMBED

Annonsebilag