RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Reidar Teigen/Scanpix

- Selvsagt hater vi dette

Sist oppdatert:
Lillestrøm kan sette en vond rekord mot Aalesund.

ÅRÅSEN (Nettavisen): Lillestrøm tapte kun én av vinterens åtte treningskamper. Tidlig i mai lå romerikingene på 3. plass i Tippeligaen, og da ferien kom, tidlig i juni, lå de på 4. plass.

Så har det meste gått helt galt for Henning Bergs mannskap.

Nå står de med ni strake kamper i serien uten seier. Siste seier kom mot Strømsgodset 9. mai. Vinner de heller ikke mot Aalesund søndag, setter den en ny negativ rekord. Da står klubben plutselig med ti strake seriekamper uten seier.

Glem heller ikke at de også røk ut for lille Follo i cupen.

Men hva har egentlig gått galt?

Hvem har skylda?

Og hva slags konsekvenser kan de svake resultatene føre til?

- Uflaks og udyktighet
- Vi har tapt fem kamper i år. Det er godkjent. Samtidig er antall seirer, også det fem, ikke godkjent, sier sportsdirektør Torgeir Bjarmann til Nettavisen.

- Og la det være veldig klart - vi er absolutt ikke fornøyd med å være en av medaljekandidatene da vi startet opp igjen etter ferien - til nå å havne på en slags middelvei der det ikke er særlig spennende å være, legger han til.

For to år siden kom Lillestrøm på 12. plass. I fjor endte Henning Bergs mannskap på 11. plass, og i år er målsettingen topp-6. Med ti kamper igjen å spille - og seks poeng opp til Viking på 6. plass - så nekter klubben også å vike fra den målsettingen.

- Vi skal oppover igjen, sier sportsdirektøren.

- Vi har vunnet for lite. Vi har ikke hatt evnen til å avgjøre de jevne kampene til vår fordel. Det er blitt for mange uavgjorte. Noen gang har vi hatt uflaks, men samtidig er det klart at det ikke handler om uflaks over ni kamper. Da handler det om kvalitet og dyktighet. Vi er nødt til å bli bedre. Det har vært fremgang på en del områder, men vi sluppet inn altfor mye mål. Defensivt var det strålende de første ti kampene. Så har de siste ti vært for dårlige.

- Hvem har skylda? Treneren eller spillerne?

- Dette er et fellesansvar. De første ti kampene spilte vi med det samme laget hele tiden. Nå har vi måttet bruke stallen. Det er blitt flere rokeringer, og selv om det er noe man må regne med gjennom en lang sesong så kommer skader eller karantener aldri beleilig. Samtidig har stallen blitt slankere. (Olivier) Occean, (Marius) Johnsen, Tarik (Elyounoussi) og (Stian) Ringstad er blitt borte, og nå er også (Khaled) Mouehli blitt operert og er borte i noen uker. Når sånt skjer er vi sårbare - akkurat som alle andre.

- Det er fem poeng til nedrykk. Kan dere rykke ned?

- Alle kan rykke ned, men vi gjør det ikke. Det er jeg helt sikker på, sier Bjarmann.

- Hadde ikke trodd dette
Flere ganger i samtalen gjentar Bjarmann seg selv: Det kommer til å snu mot Aalesund, sier han, om og om igjen. Men hva om det ikke gjør det? Hva skjer om Lillestrøm går nok en kamp uten seier? Hva om de slår sin egen negative rekord? De tapte tross alt 3-0 i Aalesund i serieåpningen. De slo heller ikke Aalesund i fjor. Det er faktisk over to år siden Lillestrøm sist slo Aalesund.

- Vi hadde ni kamper på rad i fjor uten seier. Det var rekord. Men tro meg, vi har ingen ambisjoner om å gjøre den rekorden verre.

- Hvordan er det å gå fra medaljekamp til tilnærmet nedrykksstrid på så kort tid?

- Etter den vinteren og vårsesongen vi leverte, så hadde jeg ikke trodd dette, nei. Men nå har det skjedd. Det får vi ikke gjort noe med. Nå gjelder det derfor kun hard jobbing. Det er ingen snarveier. Vi liker det ikke. Vi hater det rett og slett. Men Lillestrøm har vært i denne situasjonen før. Da har vi taklet det. Og selv om vi ligger på 10. plass nå, så er det fullt mulig å klare målsettingen om topp-6.

- Er Henning Bergs posisjon i fare?

- Nei. Trenerspørsmålet er ikke noe tema. Vi har en langsiktig plan. Vi har en langsiktig strategi. Vi skal utvikle unge spillere og mikse dem med noen utenlandske. Hvis resultatene går imot, så vil vi ikke gå på trener. Da må vi analysere hele opplegget - hele klubbens satsing. Det som skjer i Lillestrøm er ikke en enkeltmannsjobb, og akkurat det gjennomsyrer også hele klubben. Kanskje er det derfor det også har vært litt rolig rundt Lillestrøm i det siste.

- Dere har to nigerianere på prøve. Kan det komme noen nye spillere?

- Det kommer ingen gavepakker fra min side, nei. Det er de trenerne og spillerne vi allerede har som skal sørge for at dette snur allerede mot Aalesund.

- Er det gjort noen feil?

- Alle gjør feil. Både ledere, spillere og dommere, men det som skjer på feltet og i kamp må du snakke med trenerne om.

- Finnes ikke fasitsvar
Henning Berg innrømmer også at ting er gjort annerledes. Likevel er han klar på at det er noe vits i å bruke mye tid på det. I alle fall når han snakker med pressen.

- Hvis man ikke innser at ting kunne vært gjort annerledes, da har man en stor utfordring. Samtidig vet man ikke om det man alternativt kunne forsøkt ville fungert noe bedre. I fotball er det ikke noe fasitsvar. Det motsatt er jo ikke prøvd.

LSK-treneren avviser også alt prat om nedrykksstrid.

- Vi tenker ikke noe på det vi ikke kan gjøre noe med. Vi tenker på kampene som kommer. Vi jobber for å bli mer stabile defensivt, og å utvikle det offensive spillet. Vi har ti kamper igjen å spille, og det er vel kun da vi møtte Rosenborg på Åråsen, at de var klart bedre enn oss i noen perioder av kampen. Ellers spiller vi stort sett jevne kamper. Derfor handler det nå om å bli så gode at vi kan avgjøre kamper uten å være avhengige av marginer, sier han.

Han innrømmer at det tærer på å ikke vinne fotballkamper.

- Selvsagt er det frustrerende. Men den frustrasjonen hadde vært der selv om vi bare hadde tapt to kamper. Det handler ikke om rekken av kamper uten seier.

Berg kan uansett ikke håpe på at noen større spillerkjøp skal gi enda bedre forutsetninger til høsten eller neste år.

- Ingen spillerkjøp
- Lillestrøm som klubb har ikke budsjettert med spillerkjøp i 2010, nei. Skal vi hente spillere gjør vi det ved å hente Bosman-spillere eller ved hjelp av investorer, sier Bjarmann.

- Handlingsrommet vårt i sommer ble også påvirket av cuptapet. Vi fikk blant annet ingen hjemmekamper i cupen - selv om de ikke alltid er like godt besøkt.

Den delen av Lillestrøm-fansen som håper å se nye, kjente navn på permanent overgang til Åråsen, kan imidlertid skrinlegge det håpet allerede nå.

- Ja. Vi er ikke i posisjon til å hente det jeg kaller pressekonferanse-spillere. De hadde LSK mange av for noen år siden, men nå handler det heller om å finne relativt ukjente, men gode nok spillere som kan føre oss oppover på tabellen. Derfor kartlegger jeg nå Bosman-markedet over hele verden.

Låneavtaler av typen som Lillestrøm fikk til med Håvard Nordtveit og Tarik Elyounoussi er imidlertid en mulighet.

- De er gode spillere, men å låne dem var også et strategisk valg av oss. Vi viser at vi er en klubb som tar vare på unge norske spillere, bygger dem opp igjen, før de så reiser ut. Derfor håper vi at andre norske spillere som er ute, men som av ulike grunner kan ønske seg hjem igjen, spør Tarik eller Håvard om råd før de gjør det, sier Bjarmann smilende.

- Angrer du på noen spillerkjøp eller salg?

- Nei. Alle vurderingene er gjort strategisk etter hva vi mener er rett, og jeg mener det har vært helt rett av oss å slippe alle spillere som vi har sluppet. Dette handler også mye om at kostnadsnivået i klubben må ned, og det er vi heller ikke ferdig med. Vi kan ikke bli færre spillere, men spillernes lønnsnivå må ned.

- Er du nervøs for høsten og fremtiden?

- Hadde vi vært den eneste klubben med økonomiske utfordringer og en masse unggutter, så hadde jeg kanskje blitt bekymret, men i og med at alle - eller i alle fall 90 prosent av Tippeligaen er i samme bås, så er jeg veldig, veldig positiv med tanke på fremtiden, sier Bjarmann.

- For tro meg. Lillestrøm kommer tilbake i toppen, og da skal vi kjempe om medaljer og plass i Europa hvert eneste år.

Bli varslet når LSK scorer:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere