*Nettavisen* Sport.

- Ser ikke ut som han har lyst til å spille fotball

Foto: Ap/Scanpix

Slik forklarer eksperten «mysteriet» Wesley Sneijder.

16.01.13 01:38

Wesley Sneijder er uønsket i den italienske storklubben Inter, noe som har fått ryktebørsen til å gå varm i hele januar.

Nederlenderen har blitt koblet til en rekke klubber. Både Manchester United, Liverpool, Tottenham og tyrkiske Galatasaray er blant de som har vært nevnt.

Ifølge de siste ryktene er det den tyrkiske klubben som er favoritt til å sikre den offensive playmakeren. Det ville i så fall vært en ganske overraskende overgang.

Siden han slo igjennom hos Ajax har Sneijder tidvis blitt regnet som en av verdens beste spillere. I 2010 ledet han Inter til trippelsuksess, og storspilte i Sør-Afrika-VM. Etter dette har det imidlertid vært mer beskjedne bidrag fra nederlenderen. Han har ikke fått det til på samme måte for klubblaget, og EM i 2012 var også en svært blek affære både av 28-åringen og lagkameratene.

- Tidenes lengste
Hva har egentlig skjedd med Sneijder etter den fantastiske 2010-sesongen? Vi tok kontakt med Serie A-ekspert Øyvind Johannessen for å finne svaret.

- Han opplever vel tidenes lengste post-mesterskapssyndrom. Det er vanlig at spillere er dårligere etter et mesterskap, men ikke så dårlige, sier Johannessen til Nettavisen.

- Det er vanlig at spillere sliter et par måneder, men nå har det gått to og et halvt år. Det henger vel litt sammen med at José Mourinho dro fra Inter, sier CMore-profilen.

Under Mourinhos ledelse var Sneijder med å vinne Champions League, Serie A og cupen i 2010. Samme år gikk også Nederland til VM-finale, der det ble tap fpr Spania.

Etter trippelsuksessen har Inter slitt med å komme på samme nivå igjen.

- I 2010 var Sneijder med å vinne alt, var blant verdens beste spillere og var også den viktigste brikken for Nederland i VM. Man får ofte en voldsom utladning etter noe slik, sier eksperten.

- Det har heller ikke vært så lett i Inter, der de omtrent har hatt ny trener hver fjerde måned. Nåværende trener Andrea Stramaccioni har også fått beskjed om å satse ungt.

Tyrkia neste?
Sist Sneijder var på banen for klubblaget i ligaspillet var tilbake i september.

- De har ingen planer om å bruke Sneijder. De stiller heller med tre på benken, enn å ta med ham. I tillegg har han høy lønn, og må enten si ja til et kutt, eller finne noe annet. Inter har ikke hatt en god kampplan på en stund, en plan som passer Sneijder. Han har ikke riktige spillere rundt seg der.

- Det er heller ikke så mange fotballspillere som sier ja til mindre betalt. I Premier League kan flere klubber matche lønnen hans, men hans totale mangel på gode prestasjoner den siste tiden er et problem, som managerne der er klar over.

- Hva med Galatasaray?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Inter håper han skal si ja til dem, men agenten har sagt at det er uaktuelt. Men de har også fått beskjed om å få opp farten med å finne en ny klubb av Inter-presidenten, sier Johannessen.

- Slik jeg ser det, er det tre gode klubber i Tyrkia, og resten er ikke noe særlig. Drar han dit for å være fotballpensjonist, kommer han aldri til å bli like god som han var igjen. Tyrkiske klubber har også en tendens til å by mye og love høye lønninger, men det er ikke alltid pengene er der.

- Har ikke lyst
Johannessen er også usikker på hvilken motivasjon Sneijder har for å fortsette karrieren på toppnivå.

- Det er vanskelig å si hvor han er mentalt, om han har lyst til å spille fotball. Det ser nemlig ikke ut som han har lyst til det. Det så vi også under EM i sommer, sier CMore-profilen.

Sneijder har flere ganger i løpet av karrieren blitt koblet med en overgang til Manchester United i Premier League, og også i januar har det versert rykter om en slik overgang.

- Hadde han havnet i United, kunne han blitt fantastisk god der. Klubben har en tydelig sjef i sir Alex Ferguson, og Sneijder kunne gjort en kanonjobb. Han er en spiller som må brukes riktig, i en fri rolle bak en hardtarbeidene midtbane og spisser. Han kan ikke spille kant eller spiss, han er en Ajax-spiller.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Men Ferguson har fått med seg at Sneijder sliter, og er ikke villig til å betale så mye penger for en slik spiller nå, tro Serie A-kommentatoren.

- Ble fryst ut
Siden han slo igjennom i Ajax, har Sneijder spilt for Real Madrid og Inter. Under tiden i den spanske klubben opplevde nederlenderen et aldri så lite mareritt.

- Både Sneijder og Rafael van der Vaart har opplevd en del av det samme. Ajax produserer slike spillere på løpende bånd. I Real Madrid opplevde Sneijder å bli hentet av en trener som ville ha ham, men kom til en klubb med en trener som ikke ville ha ham. Han opplevde en klubb med mange nederlendere, og en trener som ikke ville ha nederlendere.

- Det var delvis en form for utfrysning, så det er litt urettferdig å si at han ikke lyktes i Madrid. Han trenger å være ønsket, og trenger en ordentlig trener. Vi ser det samme med Kaka etter at han gikk til Real Madrid, han har ikke vært i nærheten av det han fikk til i Milan, sier Johannessen.

- For Sneijders del er det den ene sesongen, i 2010. Den er den sesongen han har vist hvor god han har potensial til å være, sier kommentatoren.

Johannessen tror at om ikke Inter får solgt unna Sneijder i løpet av januar, så vil klubben finne andre måter å kvitte seg med nederlenderen på.

- Det er så viktig for dem å få han ut av miljøet og de vil ha ham ut på ett vis eller et annet. Snart handler det om å få kansellert kontrakten hans, og ikke om hvor mye penger de kan få.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.