RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avslører

- Sjokkerende at en trener bruker vår sønn til å bryte regelverket

Sist oppdatert:
Foreldre raser mot en trener i osloklubben Frigg.

I løpet av de siste tre årene har 52 nye spillere med fødselsår 1998 eller 1999 begynt å spille for Frigg, ifølge tall Nettavisen har fått av en medarbeider i klubben.

Det er et oppsiktsvekkende høyt tall, som også har gitt klubben positiv oppmerksomhet i lokalpressen.

Det som ikke har kommet fram, er at enda flere angivelig slutter. 64 barn født i 1998 eller 1999 skal ha sluttet i Frigg i løpet av den samme perioden.

35 skal ha sluttet helt med fotball, mens 29 skal ha gått til andre klubber – og 27 av disse i nærliggende osloklubber.

Mange i Frigg-miljøet mener at hovedgrunnen til at så mange spillere både kommer inn og forsvinner ut, er Nima Backi, som jobber som trener og spillerutvikler i ungdomsavdelingen.

- Denne treneren henter kun spillere eksternt. Det er barn på andrelaget som ikke har snakket med ham på fire år. Han har sittet som spillerutvikler for hele ungdomstrinnet, men har kun hatt fokus på ett lag, og det er førstelaget til 99-kullet, sier Vibeche Jarud til Nettavisen.

Jarud er lagleder for andrelaget og mor til ett av barna der. Hun mener spillerne på andrelaget får svi for at hun internt har uttalt seg kritisk til treneren.

- Jeg tror ikke «mitt» lag eksisterer i hans verden. Han ser på dem som tapere og vil ikke hjelpe dem med å utvikle seg, mener Jarud.

Hun er heller ikke den eneste som er misfornøyd med denne treneren.

KLAGDE TRE GANGER: Naboklubben Grüner er blant dem som har kontaktet Frigg for å klage.

Mange klager

Frigg har mottatt en rekke klager fra andre klubber på Nima Backi og hans assistent, for å lokke spillere fra andre klubber over til Frigg. I august 2012 fikk trenerassistenten en skriftlig advarsel fra klubbstyret, mens Grüner fikk en beklagelse, etter at man forsøkte å lokke en 11 år gammel gutt til Frigg.

Elleve måneder senere sendte Grüner en ny klage, etter at treneren forsøkte å lokke en annen av deres spillere over til Frigg uten først å henvende seg til Grüner eller guttens foreldre. I september i fjor klagde Grüner for tredje gang, på at den samme treneren nå hadde kontaktet et barn mens han var på skolen.

«Jeg må nok en gang få uttrykke min frustrasjon og også skuffelse over måten Frigg driver sine ungdomslag på for tiden. Å si at dere har blitt kontaktet av NN (en ung spiller i Grüner), er jo en ganske fantasifull måte å framstille saken på. Jeg har blitt fortalt av hans mor at NN ble kontaktet på Nordpolen skoles idrettsdag av en voksen person fra Frigg, som sa «Du er ganske god, du bør komme på prøvespill hos oss», skriver styrelederen i Grüner i den tredje klagen til Frigg.

«… Nøyaktig hva vedkommende gjorde på skolens idrettsdag, vet jeg ikke ... Poenget er at dette danner et mønster hvor friggtrenere er ute og fisker spillere på ulovlig vis», fortsetter Grüners styreleder i klagen.

OMSTRIDT: Nima Backi får kritikk fra flere hold.

- Én gang på fem år

Nettavisen møter Nima Backi i forbindelse med en trening for G15-laget til Frigg, slik at treneren får svare for seg.

- Hva tenker dere om alle klagene som kommer fra andre klubber?

- Jeg har vært her i fem år. Noen i klubben vår hevder at vi henter spillere på den og den måten. Vi har blitt tatt på at vi har gjort en feil én gang på fem år, altså at kretsen har ment at vi har gjort noe feil. Det har vært utrolige påstander, sier Backi til Nettavisen.

- Hvis man snakker med spillerne her, tror jeg ikke den historien kan bekreftes. Jeg har mistet spillere til Ullern, for eksempel. Der har spillere vært på trening uten at vi er blitt informert. Da har vi valgt å ikke sende inn klage. Det har skjedd her én gang at noen har trent her uten at vi har informert på forhånd, fortsetter Backi.

- Noen har ment at vi har spurt spillerne våre her om de kan hente inn spillere, men spillere snakker sammen uansett. De går jo på skole sammen. Hvis jeg er her fem-seks ganger i uken, burde jeg vært mange andre steder fem-seks ganger i uken for å hente inn så mange spillere.

Trenerkollega Roger H. Jensen støtter Backi.

- Det kan godt hende at det er blitt fisket en gang, men de fleste som kommer til oss nå, gjør det på grunn av de sportslige resultatene vi har hatt. Vi blir kontaktet daglig av spillere som ønsker prøvespill i Frigg. Vi har sagt gjerne, men det er en prøvespillperiode og man må ha godkjenning og så videre for å kunne gjøre det, sier Jensen til Nettavisen.

STØTTER BACKI: Trener Roger H. Jensen står på Nima Backis side.

Regelverket til Norges Fotballforbund er krystallklart: Hvis en spiller er under 15 år, skal foreldrene informeres skriftlig før det tas kontakt med spilleren selv. I tillegg skal alltid spillerens klubb få skriftlig beskjed i god tid før.

Styreleder Jon Hernæs i Grüner har ikke opplevd flere tilfeller av fisking siden den tredje episoden.

- Etter denne siste saken har vi ikke opplevd noe sånt vår vei. Ofte i idrettslag som Frigg og Grüner er det ikke nødvendigvis klubbens policy, men styrets retningslinjer ut til den enkelte treneren, sier Hernæs til Nettavisen.

- En spiller som er god eller mumler om å kanskje skifte klubb, er det mer fristende for en trener enn for en klubben å få tak i. Det kan ofte få en klubb med gode intensjoner og retningslinjer til å se verre ut enn den er.

Facebook-kontakt

Foreldrene til en 14 år gammel gutt som spilte for Nima Backi, har levert inn en skriftlig klage til klubben etter at 14-åringen ble bedt om å hente en spiller i Vestre Aker over til Frigg. Nettavisen har også fått tilgang til facebooksamtalen mellom treneren og 14-åringen.

«Hent han til oss, da» skriver Nima Backi til 14-åringen på Facebook 28. januar i år.

«Han er god, jo! Hent han, da», fortsetter treneren.

4. februar tar 14-åringen kontakt med treneren på Facebook og spør hvilket lag han ønsker at spilleren skal slutte seg til, og om treneren mener at han skal komme på prøvespill. «Han prøver på 00-1, om han er for god går han opp til 99. Men ikke si at jeg vil ha ham», svarer treneren.

To dager senere har Vestre Aker sendt en klage til Frigg. Da kontakter treneren igjen den 14 år gamle gutten.

«Du har vel ikke sagt at jeg vil ha ham her?» spør treneren. 14-åringen svarer ikke.

FORELDRENE til 14-åringen sendte et krast brev til klubben. Her er et utdrag fra brevet.


TIPS ELLER INNSPILL I SAKEN? Send en e-post til rk @ nettavisen.no

- Sjokkerende

14-åringens mor reagerer kraftig på at Nima Backi har utnyttet sønnen hennes.

- Det at en trener bevisst bruker vår sønn til å bryte regelverket, er sjokkerende! Det viser hvor utspekulert denne mannen er, sier 14-åringens mor til Nettavisen.

Selv mener Nima Backi at hele episoden er en misforståelse.

- Vi hadde en 00-årgang hvor vi hadde få spillere. Vi var på en innecup hvor fetteren til 14-åringen spilte, og vi hadde etterpå kommunikasjon med 14-åringen. «Ja, det er fetteren min». «Synes du han er god?». «Ja». I chatten spør jeg da «Ja, hør om han vil begynne i Frigg, da», sier Backi til Nettavisen.

- Jeg kjente ikke fyren. Vi hadde ikke sett ham. Vi har 99, han var 00. Det var mer «Ja, hør om han vil spille, da», det var ikke sånn «Vi vil ha ham, prøv å få ham til Frigg».

- Det jeg i dette tilfellet synes er veldig urimelig at man bruker mot meg, er at de påstår at jeg sa at han ikke skulle si at jeg ville ha ham hit. Jeg mente hvis han selv vil. Så blir det brukt mot meg, at jeg «prøvde å få spilleren til å spørre for meg». Det synes jeg er en feil vinkling, sier Nima Backi.

Han tar selvkritikk på kontakten med 14-åringen.

- I etterkant ser jeg at det ikke var riktig, men det var ikke ment som fisking, at vi ville ha den spilleren til klubben. Det var ikke det.

- Sett fra 14-åringens ståsted, når treneren som en voksen person og et forbilde ber om sånt, kan du forstå at det oppleves som press?

- Jeg er helt enig. Det var ikke tvang, men ja, jeg forstår den siden. Det var ikke sånn ment.

MANGE OVERGANGER: Enormt mange spillere født i 1998 og 1999 har gått inn og ut av Frigg de siste to-tre årene.

- Et generelt problem

Av de 52 spillerne som, ifølge tallene Nettavisen har fått tilsendt, er hentet til Frigg (alle var mellom 12 og 15 år da det skjedde), har hele 14 av dem allerede sluttet i klubben.

Totalt skal som tidligere nevnt 64 barn født i 1998 eller 1999 ha sluttet i Frigg i løpet av de tre årene denne treneren har vært ansvarlig for deres lag.

- At det kan fremstå som høyt, overrasker meg ikke, men generelt er det et problem i Oslo at det er mange overganger, og mest blant gutter mellom 13 og 16 år, sier daglig leder Tore Jarl Bråteng i Oslo Fotballkrets til Nettavisen.

Nima Backi mener at dette har en naturlig forklaring.

- Vi hadde et frafall i fjor som er det høyeste vi har hatt fordi veldig mange gikk til Huk. De spillerne kom til oss fra Huk, fordi laget der gikk i oppløsning. De samme spillerne dro tilbake igjen til Huk. Og tre av dem har spurt oss i år om å få komme tilbake hit igjen. Hvis vi tenker lagenheter og ikke årskull, har vi mistet 3,5 spillere per lag. Jeg har vært trener i Oslo i mange år, og det tror jeg ikke er et høyt tall, hvis man fordeler på antall lag, sier Backi til Nettavisen.

- Hvor mange lag har dere for 98- og 99-kullene?

- 99 har tre lag og 98 har to lag. Det ene året hadde vi faktisk fire lag. En annen grunn til at folk slutter, er at treningstimene her i år ikke har vært like mye som de skulle ha vært. Man skulle ha hatt tre treninger ukentlig på feltet her, men det har vi ikke hatt. Det er ikke så motiverende. Men i seg selv så er det ikke så mange (som slutter) hvis man deler det per lag. For meg er det ikke skremmende. Det er det ikke.

Lagleder Brynhildur Olafsdottir støtter Backi.

- Det er ikke unaturlig at så mange slutter, når de innser at de ikke blir store fotballspillere. Noen har vært misfornøyd med lite spilletid. Det kreves også en del disiplin for å være med i satsingslaget, sier Olafsdottir til Nettavisen.

- Hva med klagene fra andre klubber?

- Jeg har ikke vært borti det. De fleste har kommet til Frigg fordi de har lyst til å spille her, hevder Olafsdottir.

DENNE KONTOEN på Facebook mener mange spillere at det er Nima Backi selv som styrer. Overfor Nettavisen avviser Backi dette.

Facebook-profil

Flere spillere i andre klubber mener at Nima Backi, og trolig også assistenten hans, bruker en facebookprofil med navnet «Malik Barca» til å kontakte spillere ulovlig.

En spiller i en nærliggende osloklubb forteller at han ble kontaktet på Facebook av «en spiller med navn Malik Barca som snakket varmt om Nima, og fortalte hvor gode Frigg var». Spilleren fikk høre av «Malik Barca» at Nima hadde sett ham i aksjon flere ganger og ønsket at han skulle komme til Frigg.

Via treneren sin forteller denne spilleren til Nettavisen at han er helt sikker på at det er Frigg-treneren som styrer kontoen «Malik Barca». Han ble også kontaktet direkte av treneren etter samtalen med den falske kontoen.

Flere lagkamerater forteller tilsvarende historier. «Malik Barca» forteller at han ikke spiller i Frigg, men at han kjenner Nima Backi godt og at Nima vet hvem de er.

- Etter å ha snakket med alle spillerne, er jeg overbevist om at «Malik Barca» er Nima Backi. Jeg har ikke snakket med spillerne i fellesskap, men hver for seg, og de forteller stort sett samme historie, sier spillernes trener til Nettavisen.

Nima Backi er enig i at «Malik Barca»-profilen er falsk, men hevder at han ikke har noe med den å gjøre.

- Det er latterlig. Det som gjør det latterlig, er at vi har hatt «Malik Atletico», «Malik Chelsea» og vi har hatt andre «Nima Backi»-profiler. Altså mitt eget navn og mine bilder har også vært ute. Vi har hatt andre Frigg-trenere der ute. Vi har en gruppe som heter Frigg Academy, og den ble også duplikert. Vi visste om den profilen for et år siden og sendte inn klage, sier Backi til Nettavisen.

TIPS ELLER INNSPILL I SAKEN? Send en e-post til rk @ nettavisen.no


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere