*Nettavisen* Sport.

- Slik bør Liverpool handle i sommer

BØR HANDLE: Liverpool og manager Brendan Rodgers kan fort få en travel sommer. Foto: John Walton (PA / NTB scanpix)

Sjekk ekspertens vurdering.

12.05.14 11:15

Søndag ettermiddag ble de siste kampene i Premier League spilt. Selv om det ikke ble seriegull på Liverpool, kan klubben likevel se tilbake på en svært god sesong, og til høsten spiller laget i Champions League.

Manager Brendan Rodgers og hans stab koster nok på seg en liten pust i bakken, men jobben med å forbedre laget til neste sesong er allerede i gang. Nye spillere skal inn, noen skal ut og troppen skal spisses i løpet av ferien.

Med Champions League-spill neste sesong, får Liverpool langt flere kamper enn i den nylig avsluttede. Det betyr at klubben trenger flere spillere.

- De rette brikkene
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener likevel at Liverpool bør holde fokus på å hente inn spillere som kan gå inn å forsterke laget umiddelbart i sommer.

- Det er ikke mye å utsette på den beste elleveren i dag. Det gjelder å finne de rette brikkene. De må styrke seg og trenger spillere i alle lagdeler, men det bør være spillere som kan gå rett inn på laget. I hvert fall én eller to som kan utfordre de som allerede spiller fast. Situasjonen må være så slik at det ikke er gitt at de samme elleve får spille hver eneste kamp. Det må være spillere som pusher på, slik at de som spiller fast føler de må kjempe for plassen sin. Liverpool må prioritere dette, foran stallfyll, sier Alsaker til Nettavisen.

Den såkalte «silly season», perioden mellom sesongslutt i mai og ligaoppstart i august, kjennetegnes av rykter og spekulasjoner. Overgangsvinduet åpner først i juni, men det er ikke noe i veien for å meisle ut avtaler med nye spillere før den tid. Liverpool ønsker nok å gjøre noen kjøp før VM starter 13. juni.

Klikk på bildet for å forstørre.

PROFIL: Øyvind Alsaker følger Premier League tett for TV 2. Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Southamptons Adam Lallana er en som har blitt koblet med den røde klubben den siste tiden og ryktene vil ha det til at midtbanemannen er interessert. Det antydes en prislapp på rundt 20 millioner pund for Southamptons 25-åring.

Den spennende forsvarsspilleren Marcos Rojo er en annen som har blitt nevnt. Her er imidlertid en rekke andre, pengesterke klubber med i kampen.

- Back blir viktig
Alsaker er enig i at Liverpool må styrke forsvaret.

- Når du slipper inn 50 mål, scorer 100, og ikke vinner ligaen, er det klart at noe er galt. Liverpool spiller med høy risiko og da trenger du veldig gode midtstoppere. De må være gode med ball og sterke én mot én. Kanskje trenger de enda bedre spillere enn de som er der? De kunne trengt en gigant der bak, om det er mulig å finne det. Men hvem vet, Mamadou Sakho kan bli strålende med tiden. Han er fortsatt ung. Rodgers kan få det samme ut av ham, som han har fått ut av folk som Philippe Coutinho, Raheem Sterling og Daniel Sturridge. Vi må ikke glemme at han kan få mye ut av de han har.

Også på backplass mener TV 2-profilen det bør forsterkes.

- Det blir viktig å få inn en back, en venstrebeint spiller på venstre back. De har fortsatt José Enrique, men jeg vet ikke om de vil satse på ham. Jon Flanagan har vært bra, men er nok bedre på høyre og vil nok bli et sterkt alternativ der etter hvert. Det er nok det som er planen, mener Alsaker.

Kommentatoren etterlyser også en sentral midtbanespiller.

- En defensiv midtbanespiller er det behov for. Jeg vet ikke om Lucas holder det høyeste nivået lenger. Liverpool bør være obs på den posisjonen.

Ellers er det selvsagt alltid rom for offensive spillere, i et offensivt system.

- Nå er det et stort ansvar på ganske få. De trenger en spisstype eller en offensiv kanttype, eller en kombinasjon. Gode driblere med stor fart som kan skape ubalanse. Det er sånne spillere Liverpool trenger. Siden Rodgers har en klar og tydelig spillestil, er det enklere å se hvilke brikker han trenger, også.

(artikkelen fortsetter udner bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

KOBLES: Southamptons Adam Lallana. Foto: Nick Potts (PA / NTB scanpix)


Alsaker advarer imidlertid mot å gå «bananas» på overgangsmarkedet.

- Det er viktig å ikke hente for mange. De har tross alt ikke så verst dekning. Men Victor Moses drar tilbake til Chelsea og jeg er usikker på om de ønsker å beholde Iago Aspas. Luis Alberto er en ung spiller, men han har vært svak. Dette er spillere som ikke holder mål. Så én eller to av den type offensive spillere trenger Liverpool. På midtbanen er det også behov for en ballsikker mann. Der er det nå fire mann som kjemper om tre plasser. Får de inn dette, pluss en stopper og en venstre back, har Liverpool gjort det de bør gjøre.

Mer attraktiv
I tillegg til eventuelle kjøp får Liverpool også en del spillere tilbake fra lån. Folk som Suso, Fabio Borini, Tiago Ilori, og Jordon Ibe er spillere som nok ønsker å gi Rodgers litt ekstra å tenke på når han skal velge ut sine elleve spillere.

Klikk på bildet for å forstørre.

KOMMER TILBAKE: Midtbanemannen Suso. Foto: Jorge Guerrero (AFP / NTB scanpix)

I ungdomsavdelingen gror det også godt og Jordan Rossiter, Joao Texeira, Samed Yesil, og Jerome Sinclair er noen av de vi kan få stifte bedre bekjentskap med til høsten. Rodgers er ikke redd for å gi unggutter sjansen, om de er gode nok.

Noen vil trolig også forsvinne ut og det er ventet at Oussama Assaidi vil bli solgt. Iago Aspas har ikke vært noen suksess og kan også bli ofret, mens det har gått rykter rundt folk som Daniel Agger, Glen Johnson, José Manuel Reina og Luis Suarez. Sistnevnte har imidlertid uttalt at han vil bli i klubben og Liverpool selger nok ikke stjernen, med mindre de absolutt ikke har noe annet valg.

Real Madrid har vist interesse for Suarez, men med en fersk kontrakt og spill i Champions League, kan det se ut som spissen har det som plommen i egget. Et par nye profilerte lagkamerater ville nok gitt Suarez ekstra stor tro på at han befinner seg på det rette stedet.

Både i fjor sommer og i januar i år jaget Liverpool en rekke spillere, men flere av de klubben ønsket, valgte å dra andre steder. Henrik Mkhitaryan valgte Borussia Dortmund, Willian valgte Tottenham, og så Chelsea, mens Mohammed Salah også endte opp i den blå londonklubben. Øyvind Alsaker tror Liverpool vil være en mer attraktiv klubb for profilene denne sommeren.

- Ja, det er åpenbart. Det er en stor forskjell nå. Tidligere har det vært et vanskelig valg for en spiller å satse på Liverpool, nå er det mye enklere. Det er nå et bra valg for en spiller. Du vil få muligheten til å kjempe om ligagull og klubben er tilbake i Champions League. Det er noe som vil friste mange spillere. Det vil nok også være enklere å få spilletid i Liverpool. Unge spillere som har valgt Manchester City og Chelsea de siste årene har ikke akkurat blomstret opp der. Liverpool kan tilby mye mer enn bare penger, sier han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.