- Slik må man heve norsk fotball

Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix

Egil Østenstad mener to ting er viktige for å bedre toppfotballen i Norge.

27.08.11 09:30

Egil Østenstad hadde i fredag sin aller siste dag på jobben i Viking - og kom med sine refleksjoner over framtiden til norsk fotball til Rogalands Avis.

Den tidligere sportsdirektøren tror det vil gå framover for norsk fotball - selv om vi er i en bølgedal nå både resultatmessig og økonomisk.

- Jeg tror alltid ting blir bedre. Norsk fotball er i en bølgedal, men det er ikke helsvart - sånn du kanskje kan tro om du ser europacupresultatene siste uken, sier Østenstad.

- Lær av historien
Skal en få en ny opptur mener han en må se litt på historien og lære. Gullalderen til norsk fotball inneholdt både et landslag som presterte, masse spillereksport og klubber som gjorde det bra i Europa. Det mener han fortsatt er mulig om det tenkes rett.

- For meg er nøkkelen spillerutvikling og lagbygging. Vi må gjøre noe med det vi kan gjøre noe med. Det er altfor mye snakk om spillertransaksjoner i norsk fotball. Vi er en liten fisk i en stor dam – og vi er i ferd med å bli mindre, sier han.

Øst-Europa på vei inn
Østenstad peker på at Øst-Europa er på full fart inn som en storaktør i fotballen. Pengene er store og konkurransen har blitt enda større for lagene som tradisjonelt har dominert.

- Se på gruppespillene i mesterligaen. Nå inneholder gruppene lag mange ikke har hørt om en gang. Det viser den økende konkurransen fra øst.

HTML EMBED

Han peker også på Martin Fillo og Viking som et eksempel.

- For noen år siden var spillere fra Tsjekkia attraktive og overkommelige prismessig for oss. Nå er lønningene høyere der enn her. Det er derfor jeg mener vi må gjøre noe med det vi kan. Det er spillerutvikling og lagbygging, sier Østenstad, og fortsetter:

- Verdens best betalte spiller er nå i den russiske ligaen. Det bare viser hva som er i ferd med å skje.

Han er ikke overrasket over at RBK røk ut for kypriotiske Larnaka – et lag med penger og mange gode spillere.

- Vi har en tendens til å mene noe om andre uten å egentlig vite i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.