*Nettavisen* Sport.

- Solskjær så det som en sjanse til å lære

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Scanpix

Tidligere lagkamerat er mektig imponert over Molde-managerens suksess.

17.11.12 09:28

Forrige helg ledet Solskjær Molde til seriegull for andre år på rad. Den tidligere spissen har fått en kanonstart på karrieren som manager.

Nordmannens suksess på trenerbenken har ikke gått ubemerket hen i utlandet, og Manchester United-manager Sir Alex Ferguson er blant de som har sendt sine gratulasjoner.

Det er imidlertid ikke bare den tyggeglade skotten som følger sin gamle elev. Også tidligere spisskollega i United, Andy Cole, har fått med seg hva Solskjær har utrettet.

Den en gang så målfarlige engelskmannen, som blant annet hamret inn 41 mål på 46 kamper for Newcastle i 93/94-sesongen, omtaler Molde-sjefen i sitt seneste blogginnlegg.

- Bannet aldri
Cole skriver innlegg for avisen The National og forteller at han ikke helt så for seg at Solskjær skulle bli en manager.

- Noen spillere ser ut til å være født til det. De virker som naturlige ledere ute på banen og du bare antar at de vil fortsette med det når de slutter å spille, sier Cole.

- Men Solskjær var ikke en av dem. Han var stille og privat. Jeg hørte ham aldri banne i løpet av seks år. Han hevet aldri stemmen og kranglet aldri med noen, sier han videre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/Scanpix

Den tidligere målsniken forteller at Solskjær ofte ble behandlet litt annerledes av spillerne i klubben, fordi han var av den stille typen.

- De andre gutta drev ikke gjøn med ham, og klippet i alle fall ikke opp klærne hans. De var ille nok som de var. De skandinaviske spillerne hadde de verste klærne.

- Tidenes verste innbytter
Cole påpeker også at Solskjær var god på se kamper fra sidelinjen, der han også satt mye som innbytter.

- Andre spillere, meg selv inkludert, hatet å være innbyttere. Sir Alex Ferguson sa til meg en gang at jeg var tidenes verste innbytter. Han visste at jeg ønsket å starte kampene og score mål, ikke sitte på benken, forteller 41-åringen med 15 landskamper for England.

- Solskjær så det på en annen måte. Han så det som en sjanse til å lære. Det er veldig vanskelig å komme inn fra benken i en kamp på toppnivå og tilpasse seg tempoet. Jeg slet med det, men Solskjær gjorde det som en selvfølge.

Cole mener Molde-manageren studerte kampbildet og rommene han kunne utnytte fra benken. Det sto i sterk kontrast til ham selv, som etter eget utsagn sutret og så utålmodig på klokken i påvente av å bli sendt inn på banen.

Droppet Spurs
Den tidligere lagkompisen til Solskjær framhever også at Solskjær kunne gått til Tottenham i 1998. Han ville tjent mer penger og fått mer spilletid i londonklubben. Avtalen mellom klubbene var klar, men Solskjær skrev aldri under for Spurs.

Isteden endte han opp med å bli matchvinner for Manchester United i mesterligafinalen mot Bayern München året etter.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: PA Photos/Scanpix

Andy Cole er også imponert over hvordan Solskjær taklet at spillerkarrieren ble stoppet av skadeproblemer.

- Igjen snudde han det til sin fordel. Han ble oppmuntret til å være trener på Old Trafford, der han jobbet med veldig gode spillere og i et miljø uten press. Det var ingen fans som plaget ham, eller styreformenn som påla ham å selge de beste spillerne, slik ting er i de fleste trenerjobber. Et ideelt sted å lære seg treneryrket, mener Cole.

Luksusråd
- Ole har vist kløkt ved å innse at han ikke måtte stresse for mye. Han lærte seg det å trene fotballspillere på Uniteds reservelag før han dro til Norge. Der lærer han igjen. Han er tilbudt flere jobber i England som han har avslått, selv om han dro til Aston Villa for å forhandle i fjor. Men han vet at han er nødt til å velge riktig.

Den tidligere spisskollegaen påpeker også at Solskjær har en kjempefordel av å kunne rådføre seg med Ferguson. Cole mener dog at det er lite sannsynlig at Solskjær kan ta over som manager i United, og viser til at folk som Roy Keane, Bryan Robson og Steve Bruce tidligere er blitt nevnt i samme sammenheng. De har alle erfart hvor tøft manageryrket kan være.

- Den rette jobben, som vil passe Solskjærs stil og talent, kommer etter hvert. Og det kunne ikke skjedd en hyggeligere mann, avslutter Cole.

Annonsebilag