- Spillernes tankegang er 99 prosent lønninger og ett prosent eventyrlyst

LØNN: Joacim Jonsson er sikker på at lønninger avgjør at spillere drar til Kina.

LØNN: Joacim Jonsson er sikker på at lønninger avgjør at spillere drar til Kina. Foto: Montasje Nettavisen (NTB Scanpix)

Joacim Jonsson er ikke i tvil om hvorfor spillere velger kinesisk fotball.

04.03.15 11:07

De to siste årene, har flere angripere forsvunnet fra Tippeligaen til hardtsatsende, kinesiske klubber med enorme økonomiske ressurser.

Stjerner, som Davy Claude Angan, Abderrazak Hamed-Allah, Aaron Samuel, Daniel Chima Chukwu, Vidar Örn Kjartansson, Abdurahim «Ibba» Laajab og Franck Boli har forsvunnet fra den øverste divisjonen her til lands, og øst til Kina.

Nettavisens fotballekspert, Joacim Jonsson, er ikke i tvil om hvorfor spillerne takker ja til tilbudene fra Kina.

EKSPERT: Joacim Jonsson følger Tippeligaen tett. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Det er 99 prosent lønninger og ett prosent eventyr som gjør at de drar. Ja, det er så klart noe eventyr, men det er enorme penger i spill. Lønningene er ikke så voldsomme om man drar til Nederland eller andre mellomstore ligaer i Europa. Kina har gigantlønninger i forhold, forteller Jonsson til Nettavisen.

Tre til fem millioner
Uten å sitte med fasiten i hendene, gjetter fotballeksperten at Davy Calude Angan, Aaron Samuel og de andre spillerne som har forsvunnet fra norsk fotball de siste årene tjener opp mot fem millioner kroner i året i sine nye klubber. Da er skatt allerede trukket fra.

- Det man tjener på tre år i Kina, må man kanskje jobbe i åtte år for å tjene inn i for eksempel Nederland. Jeg vil tippe at de fleste som går fra Tippeligaen ligger på mellom tre og fem millioner netto i året. Det er store penger, og da blir valget enkelt, sier Jonsson.

Ikke bedre enn Tippeligaen
Spillere fra skandinaviske ligaer er ettertraktet i Kina, ettersom de tilpasser seg raskt, og presterer fra dag én.

Det at kinesiske klubber har mye penger, betyr likevel ikke at nivået i Kina er spesielt bra. Den svenske fotballeksperten hevder nemlig at nivået i Kina ikke er særlig mye bedre enn i Norge.

- Nei, enn så lenge, så er ikke nivået noe høyere enn i Norge. Men nivået i Kina blir bedre og bedre. Med den importen de driver med, drar de snart forbi de ligaene som ligger nærmest oss, mener eksperten.

KINA: Franck Boli (t.v.) er den så langt siste spilleren som går fra Tippeligaen til den kinesiske ligaen. Foto: Mats Torbergsen (NTB scanpix)

Det at spillere sier de velger kinesiske klubber, med tanke på å utvikle seg som fotballspillere, er altså et argument som virker heller tynt. Haugesund-spiller Christian Gytkjær innrømmer også overfor Nettavisen at det var pengene som eventuelt kunne gjøre en overgang til Kina aktuelt, og ikke selve fotballen.

- Sportslig er det nok ikke noe å trakte etter i Kina, så det ville vært det økonomiske som styrte, sier Gytkjær til Nettavisen.

Forstår spillernes argument
Jonsson forstår likevel godt at spillere velgere å dra til Kina. En fotballkarriere sier brått stopp, og da gjelder det å ha tjent opp så mye penger som mulig.

- Jeg forstår spillerne, altså. Jeg forstår det veldig godt. Man lever bare én gang, og har kanskje bare denne ene muligheten. Så hvorfor ikke? Jeg forstår det, forteller Jonsson.

En mulighet for norske klubber
Svensken innrømmer at det er synd at man mister store stjerner fra ligaene i Norge og Sverige, men at det er slik fotballen er blitt, og det må man på en eller annen måte godta.

Det at norske klubber ikke har råd til å beholde sine beste spillere, har de ofte seg selv å takke, da klubbene er blitt styrt på en svak økonomisk måte over flere år. Og kanskje kommer det noe godt ut av dette også? Med store, gjerne utenlandske stjerner som forsvinner vekk fra klubbene, åpner det opp for muligheten til å bruke lokale talenter.

De enorme summene klubbene får inn fra salg, kan brukes til å drifte klubbene og satse på talenter, i stedet for å betale høye lønninger til nye stjerner.

Ballen ligger nå hos de norske klubbene.

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.