- Stikk fingeren i jorda, Norge

Foto: Scanpix (Morten Hvaal)

Først sa Moa nei. Så Hanstveit. Nå ber Jørn Andersen norsk fotball se seg selv i speilet.

11.02.09 14:32

DÜSSELDORF (Nettavisen): Viking ble slått ut av Honka (hva er det?) i Uefa-cupen, Lillestrøm var sjanseløse mot FC København og landslaget vant ikke en eneste kamp i hele 2008. Året før røk Lillestrøm ut for Käerjéng (hva er det?) fra Luxembourg, Fredrikstad tapte mot Hammarby og landslaget mislyktes i kampen om å nå EM-sluttspillet.

Til tross for milliardavtaler, har norsk fotball hatt bedre tider.

Følg Tyskland-Norge fra kl. 20.30!

- Alle tror de er bedre enn de er
Jørn Andersen, nå trener for topplaget Mainz i 2. Bundesliga, mener norsk fotball må forstå hvilket nivå den egentlig er på.

- Hvert land tror det er bedre enn det virkelig er. Sånn er det i Tyskland også, men det er lenge siden et tysk lag gikk til topps i Europa. Sånn er det i Norge også. Beviset er det som skjer i Europa, og der er ikke norsk fotball god nok, sier han til Nettavisen.

Selv har ikke Andersen hentet noen spillere fra Tippeligaen, og han er klar på det har en direkte sammenheng mellom hva slags kvalitet man får for hvilken penge.

- Tviler på kvaliteten
- Vi luktet litt på Tomasz Sokolowski og Erlend Hanstveit. Vi ønsket Hanstveit på prøvespill, men han ville ikke. Moa ville jo heller ikke prøvespille for Manchester United, men det er mange lag i Europa som tviler på kvaliteten på norsk fotball akkurat nå. Og selv om man er landslagsspiller i Norge er det ingen automatikk i at man passer inn i et lag som Manchester United eller andre lag i Europa, fortsetter den gamle norske toppscoreren.

46-åringen påpeker at det sier litt om nivået at flere av de beste spillerne i Tippeligaen faktisk har havnet i 2. Bundesliga – uten at det nødvendigvis har endt godt. Per Nilsson og Edu i Hoffenheim er hederlige unntak, men Patrice Bernier, som herjet i Tippeligaen for Tromsø, lyktes aldri.

- Aktuelt å hente norske spillere senere da?

- I øyeblikket er det lite aktuelt. Jeg har sett på en del norske spillere, men det har aldri passet helt. Det handler om pris og kvalitet, og det er ikke så mye å ta av, sier han.

- Fornøyd hvis ti poeng mer
For øyeblikket ser det imidlertid ikke ut som om 46-åringen trenger norske spillere heller. Hans Mainz ligger på 3. plass i 2. Bundesliga, og kjemper om opprykk til Bundesliga. I cupen er laget også klar for kvartfinale hjemme mot storlaget Schalke.

- Men vi er ikke helt fornøyde. Målet før sesongen var å rykke opp, men vi har hatt mye uflaks, blant annet med dommerne. Jeg hadde vært fornøyd hvis vi hadde hatt ti poeng mer, men vi har mistet altfor mange poeng på spesielle dommeravgjørelser, sier han.

I fjor handlet bortimot alt om 2. Bundesliga i Norge om Kjetil Rekdals kamp for å overleve i Kaiserslautern. Rekdal fikk sparken. Samtidig ledet Jørn Andersen Kickers Offenbach i samme divisjon.

Uten at akkurat det fikk mange spaltemillimeter.

Aldri fått norsk tilbud
For et par år siden var han også høyaktuell som assistent til Tysklands landslagstrener Joachim Löw, men hans norske nasjonalitet satte til slutt en stopper for sjansen.

- Føler du deg glemt i Norge?

- Jeg bryr meg ikke noe om det, sier Andersen til Nettavisen.

- Fokus i Norge er på det som skjer i England. Det er lite fokus på Tyskland. Og jeg har vært borte lenge nå. Det er nok mange som har glemt meg.

- Men har du noen gang fått et trenertilbud fra Norge?

- Nei.

- Bryr meg ikke
- Er ikke det ganske spesielt?

- Jeg bryr meg ikke noe om det.

- Kunne det være aktuelt?

- Man skal aldri si aldri i denne jobben. Nå er det ikke aktuelt, men hvis jeg skulle stå uten jobb så ville det kunne være interessant.

Hva slags fotball står så Andersen for?

- Jeg er en fan av den fotballen Drillo spiller. Med det mener jeg raske overganger og høyt tempo fremover på banen. Akkurat det er den fotballen jeg også liker å spille. Taktisk er jeg mer fleksibel. Det kan være 4-4-2, 4-3-3 eller 4-1-4-1. Alt kommer an på hvilket spillermateriale man har til rådighet.

- Så du er fornøyd med at Drillo har overtatt?

- Drillo er en luring, og Norge har ikke hatt suksess siden han ledet lagt sist. Han har sikkert også modernisert stilen sin noe.

Var toppscorer
Og hva så med Andersen selv. Han var toppscorer i Norge i 1985 med 23 mål på 22 kamper for Vålerenga.

Spiller han fortsatt?

- Ikke på treningene i Mainz. Som trener kan man ikke det. Da handler det om å observere. Men jeg spiller med kameratene da.

- Og goalgetterinstinktet?

- Det er fortsatt der, sier han glisende.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.