RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Suarez behandles verre enn drapsmenn

STRENG STRAFF: Luis Suarez ble utestengt fra all fotball i fire måneder etter biteepisoden mot Giorgio Chiellini.
STRENG STRAFF: Luis Suarez ble utestengt fra all fotball i fire måneder etter biteepisoden mot Giorgio Chiellini. Foto: Matilde Campodonico (Ap / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
FIFA forsvarer straffen mot Suarez, men får stadig mer kritikk.

FIFA forsvarte fredag den usedvanlig strenge straffen de ila Uruguays utskjelte stjernespiss Luis Suárez. I Uruguay er man fortsatt i harnisk.

- Hvis det er første gang, så er det et uhell. Skjer det mer enn en gang, da er det ikke et uhell. Det er også grunnen til sanksjonene, sier FIFAs generalsekretær Jerome Valcke.

Suárez ble utvist fra VM-turneringen og utestengt fra all internasjonal fotball i ni kamper etter biteepisoden i kampen mot Italia tirsdag. Straffen er den strengeste en spiller er ilagt i et fotball-VM noen gang. Liverpool-angriperens angrep på Italias Giorgio Chiellini var tredje gang på fire år at han biter en motspiller i kamp.

Behandling
Mange mener imidlertid at 27-åringen er blitt urettferdig behandlet. Liverpools toppscorer fra siste sesong får ikke vise seg på en fotballbane eller trene sammen med sin egen klubb de neste fire månedene.

- Dette ble sett av hundrevis av millioner mennesker. Det er ikke dette man vil at barna – våre små som spiller fotball over hele verden – skal se i et fotball-VM, sier Valcke.

Generalsekretæren ber samtidig Suárez om å søke behandling for å avverge lignende episoder i framtiden.

- Jeg vet ikke om det eksisterer noe behandlingsopplegg, men han burde gjøre noe med seg selv, fordi dette er definitivt helt galt, sa Valcke.

Verre enn drap
Den internasjonale organisasjonen for profesjonelle fotballspillere FIFPro stiller seg bak 27-åringen og mener behandling burde vært en del av alle sanksjoner fra FIFA.

- Luis Suárez burde få all den støtten han trenger for å håndtere alle utenomsportslige saker han opplever akkurat nå, heter det i en uttalelse fra FIFPro.

- Dette betyr at fokuset burde vært rettet mot rehabilitering og seriøs behandling av spilleren.

Luis Suárez landet i Montevideo i et privatfly like før daggry fredag. Hundrevis av fans med bannere med slagord som «Luis. Hele Uruguay støtter deg», hadde da ventet på folkehelten i mange timer. Alle er enige om at Suárez er urettferdig behandlet.

- Han er blitt behandlet verre enn en drapsmann, siden dette bare var en liten feil, sier en av de både jublende, men samtidig irriterte fansene på flyplassen i Montevideo.

Evig skam
Uruguays president José Mujica som tidlig gikk høylytt ut og bekjentgjorde sin harme over FIFAs avgjørelse, sa i sin ukentlige radiotale at FIFAs straff mot Suárez vil bli en «evig skam» for fotballen.

- Vi tror dette vil bli husket, dette vil bli stående som et av de verste øyeblikkene i fotballens historie. Dette blir en evig skam i verdensmesterskapenes historie, sa Mujica.

Og han får støtte fra venstresiden i latinamerikansk politikk, der mange mener straffen mot Suárez er et angrep fra den rike verden og et forsøk på å stikke kjepper i hjulene på Uruguays – og latinamerikanske lags – forsøk på å nå en finale.

- De ser bare feil som blir begått av latinere, sier den mektige venezuelanske politikeren Diosdado Cabello som sammen med president Mujica og Diego Maradona har langet ut mot behandlingen av Suárez.

- FIFA med herr Sepp Blatter biter mer enn noen annen, de biter hele verden, og ingen suspenderer dem, men de suspenderer Luis Suárez, sa Cabello torsdag kveld og advarte samtidig om at det samme kunne komme til å skje med Argentinas Lionel Messi, Colombias James Rodríguez og Brasils egen Neymar.

Syndebukk
Også landslagssjef Óscar Tabárez, som lørdag skal lede laget i åttedelsfinale mot formsterke Colombia, brukte ikke ett ord på kampen på pressekonferansen senere fredag. Isteden leste han opp en ti minutter lang uttalelse med ramsalt kritikk av FIFA og mediene. Tabárez opplyste også at han trekker seg fra sin rolle i FIFAs strategikomité.

Han mener Suárez ufortjent er blitt en syndebukk.

- Du glemmer at en syndebukk er en person med rettigheter. I dette tilfellet er det Luis Suárez, som tross sine svakheter gir et stort bidrag til fotballen gjennom sine prestasjoner på banen, sa Tabárez. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere