*Nettavisen* Sport.

- Takk for at dere holdt ut med meg

Foto: Getty/All Over Press

Kroatia er ute av EM og Slaven Bilic ledet sin siste kamp som landslagssjef.

19.06.12 00:19

EM-GURPPE C
KROATIA - SPANIA 0-1:

Spania ville være videre til kvartfinale i EM med ett poeng mot Kroatia. Sjakktrøyene var på sin side avhengig av at Italia ikke vant over Irland dersom det ikke ble mer enn ett poeng i den siste gruppespillkampen.

Men den regjerende Europa- og verdensmesteren ble for sterke og vant 1-0, samtidig som Italia vant sin kamp 2-0. Fasit i gruppe C ble dermed som følger: Spania og Italia er videre til kvartfinaler. Kroatia og Irland er ute.

- Jeg kan bare gratulere spillerne mine fordi de spilte som helter. Dessverre vant vi ikke, for vi tok ikke sjansene våre. Vi visste det ville bli langt mellom dem mot Spania. Vi prøvde alt, men det holdt ikke, sa Kroatias landslagssjef, Slaven Bilic, etter kampen, ifølge goal.com.

Bilic forlater det kroatiske landslaget etter EM til fordel for jobben som manager i Lokomotiv Moskva. Ettersom Kroatia nå er ute av mesterskapet, ble kampen mot Spania hans siste.

- Takk for at dere har holdt ut med meg, avsluttet den karakteristiske treneren, som under mesterskapet har skapt overskrifter med både en kledelig lue og et kyss med en supporter.

Spania videre med uavgjort
At Spania var storfavoritt foran møte med Kroatia (noe de for øvrig er foran alle fotballmøter), var det få som tvilte på. Men mye sto på spill for begge lag. Så mye som en kvartfinale i fotball-EM.

Forutsetningene var som følger: Spanjolene og kroatene toppet gruppe C med fire poeng hver etter to runder. Irland var allerede klare for hjemreise, men med seier over irene, kunne Italia, som sto med to poeng før den siste gruppespillrunden, fortsatt kapre den siste kvartfinaleplassen.

De var imidlertid avhengig av at kampen mellom Kroatia og Spania fikk en vinner, eller at den ikke endte med et høyere uavgjortresultat enn 1-1.

De spanske spillerne var tidlig ute med beskjeden om at de ville gå for seier, og dermed sende Kroatia ut av EM dersom Italia vant over Irland, men de rødhvite, som har imponert i gruppespillet, har vist seg farlige foran motstanderens mål. Mot Irland nettet de tre ganger, og Mario Mandzukic er mesterskapets toppscorer sammen med Russlands Alan Dzagoev og Tysklands Mario Gomez.

Klikk på bildet for å forstørre.

Torres fra start
I den avgjørende kampen mot spanjolene mandag, stilte Kroatia med et mer kontringsfarlig lag enn tidligere i mesterskapet. Domogoj Vida ble satt inn som høyreback, og Darijo Srna med det flyttet opp til høyrekanten. Nikica Jelavic, som scoret ett av målene da Irland ble slått 3-1, ble erstattet med Danijel Pranjic på venstrekanten.

Spanias landslagssjef, Vicente Del Bosque, kopierte troppen som knuste Irland 4-0. Fernando Torres, som satt på benken da spanjolene EM-åpnet mot Italia, men som scoret to mål mot Irland, fikk dermed muligheten til å fortsette kalaset.

Ellevill kalasfotball ble det imidlertid ikke. Istedenfor å arrangere fest på kroatenes banehalvdel, koste spanjolene med ballen store deler av den første omgangen (76,7 prosent av tiden, for å være korrekt). Kroatia fikk ikke hilse på lærkula spesielt ofte, men forsvarte seg bra med elleve mann på egen halvdel. De spanske stjernene slet mer å spille seg gjennom den tykke muren av rutete drakter, og det enorme ballinnehavet resulterte kun i én målsjanse.

David Silva fikk ballen av Andres Iniesta 25 meter fra Kroatias mål. Iniesta satte opp farten og løp klokt inn bak midtstopperne som begge var opptatt av Torres. Pasningen fra Silva var så presis og vakker at selv Jahn Teigen ville ha dedisert sin mest kjente ballade til den. Iniestas avslutning ble imidlertid for svak, og Stipe Pletikosa rakk nok å bestemme seg for kveldsmaten før han fanget den.

Menyen til Kroatias keeper består neppe av bløtkake og champagne...

Spania ble spissløse
Sjakktrøyene hadde knapt ballen det første kvarteret av den andre omgangen, men ble aldri skikkelig truet av Spania. Og det var faktisk kroatene og Ivan Rakitic som fikk den første store målsjansen.

Luka Modric fikk ballen på egen halvdel og kom seg fri på høyrekanten. Tottenham-stjernen slo et strålende innlegg - med utsiden av høyrefoten - mot bakre stolpe, der Rakitic ubemerket hadde kommet seg i god posisjon. Helt uforstyrret fikk Rakitic heade ballen mot det spanske målet, men den gikk rett på Iker Casillas, som dermed klarte å avverge den store målsjansen.

- Jeg får flere søvnløse netter etter den sjansen. Men vi angrer ingenting, vi ga alt utpå der og vi kan gå fra kampen med hodene hevet, sa Rakitic etter kampen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ap/scanpix

Like etterpå tok Del Bosque ut Torres og satte inn vingen Jesus Navas. Spania gikk ikke tilbake til den omstridte 4-6-0-formasjonen laget startet turneringen med, men skjøv David Silva opp som spiss. Dette betød at Navas, som har sin styrke i å komme rundt på kanten og slå gode innlegg, ikke hadde noen å legge inn til, annet enn de andre kortvokste midtbanespillerne på laget.

Bilic svarte med å bytte inn Jelavic og Ivan Perisic for Vida og Pranjic.

20 minutter før slutt kom også Cesc Fàbregas inn på bekostning av Silva, som var strålende i førsteomgang og noe mindre fremtredende i den andre. Dermed var Spania tilbake i 4-6-0-formasjonen.

Dette ga nok kroatene styrke i troen på avansement. Madzukic la en flott crosspasning til en helt ledig Perisic i det 78. minutt, men Casillas sto igjen på rett sted da avslutningen kom.

Fire minutter før slutt gjorde Sergio Busquets et helhjertet forsøk på å rive i stykker drakta til Vedran Corluka inne i Spanias straffefelt i forbindelse med et kroatisk hjørnespark. Forsøket var mislykket - akkurat som dommerens evne til å se forseelsen og det nokså soleklare straffesparket som burde ha blitt tildelt Kroatia.

Spania og Italia sendte Kroatia ut av EM
I motsetning til i åpningskampen mot Italia, ble den spissløse formasjonen en suksess mot Kroatia. To minutter før full tid kom avgjørelsen. Fabregas vippet flott gjennom til Iniesta, som alene med keeper triller videre til innbytter Navas. Sistnevnte kunne enkelt plassere ballene i nettmaskene og sendte Spania opp i 1-0.

Stillingen holdt seg helt til dommeren blåste av, og med seier til Italia over Irland ble fasit i gruppe C som følger: Spania og Italia er videre til kvartfinaler. Kroatia og Irland er ute.

- Det var en tøff kamp, og de spilte godt. Det var vanskelig å trenge gjennom forsvaret deres. Vi ønsker å gå for seier i hver kamp, for det er det vi tror på, sa målscoreren etter kampen, ifølge NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.