RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Knut Falch (Scanpix)

- Toppfotballen bør bryte med NFF

Sist oppdatert:
Klubbene og NFF krangler om hvem som har tv-rettighetene til norsk toppfotball. - Det beste hadde vært om toppfotballen ble frigjort fra NFF, mener agent Gunnar Martin Kjenner.

Det har brutt ut full krig mellom klubbenes interesseforening Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund om hvem som skal selge tv-rettighetene til Eliteserien og 1. divisjon. I dag er det NFF som håndterer rettighetssalg både for Tippeligaen og landslaget.

Skille kommersialisme fra idealisme
Gunnar Martin Kjenner sa i går til TV 2 Nettavisen at han tror klubbene vil stikke av med seieren dersom partene står på sitt og ikke inngår kompromiss. Den profilerte advokaten og fotballagenten mener norsk idrett på sikt vil være best tjent med et sterkere skille mellom idealisme og kommersialisme.

- Jeg mener toppfotballen bør bryte med NFF og danne sin egen liga - en slags AS Premier League. Så kan NFF drive med ideell virksomhet, mens det jeg kaller underholdningsidretten kan leve sitt eget liv, sier Kjenner til TV 2 Nettavisen.

Som i England
Engelsk Premier League ble en heidundrende suksess fra dag én, etter at klubbene brøt ut og dannet sin egen liga i 1992. Denne modellen er senere utprøvd med hell i flere andre land. Det siste eksempelet på dette er den kenyanske ligaen.

- Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før vi ser dette i Norge også. Vi snakker riktignok om mange år inn i fremtiden, men konflikten om tv-rettighetene kan være første steg.

- Jeg tror ikke NFF kommer til å gi fra seg de komersielle virkemidlene med lett sinn, men på sikt tror jeg det er det beste. Forbundet bør drive med sosial og forebyggende virksomhet og ideelt arbeid bygget på idrettens grunnpillarer, med støtte fra stat og kommune, mens toppfotballen frigjøres, mener agenten.

Parallell til sponsorkrangelen
Gunnar Martin Kjenner trekker paralleller mellom den pågående debatten og krangelen mellom utenlandsproffene og NFF om retten til å inngå individuelle sponsoravtaler.

- Det er en utrolig spennende og prinsipielt viktig problemstilling. For tre år siden var landslagsspillerne i konflikt med forbundet vedrørende reklamerettigheter. NFF truet med utestengelse av spillere som inngikk egne reklameavtaler, men proffene som ikke spilte i ligaer underlagt NFF mente de ikke var bundet av forbundets avtaler.

- Spørsmålet var den samme den gangen: Hvem skal forvalte rettighetene? Ifølge NFFs lover hadde ikke spillerne lov til å forvalte egne avtaler. Dette gjaldt bare «norske» spillere, mens spillerne ute mente de sto fritt. NFF truet med utenstengelse, men den gang endte det med kompromiss, sier Kjenner.

- Begge disse situasjonene berører problemet med skillet mellom idealisme og kommersialisme. Slike ting vil bli enklere å håndtere dersom toppfotballen skilles ut i en egen, profesjonell liga.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere