- Trist at det har blitt sånn

TRIST: Brede Hangeland synes det er trist at Norge ikke lenger har spillere i Premier League

TRIST: Brede Hangeland synes det er trist at Norge ikke lenger har spillere i Premier League Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

En 26 år gammel rekke har blitt brutt.

PARIS (Nettavisen): Onsdag ble det kjent at Jonathan Parr ikke fortsetter i Premier League-klubben Crystal Palace. Dermed er den engelske toppdivisjonen uten nordmenn per dags dato.

Det er første gang på 26 år at dette skjer.

Landslagskaptein Brende Hangeland var blant dem som forsvant ut av Premier League denne våren. Hangelands Fulham rykket ned. Det gjorde også klubbene til en rekke andre nordmenn.

I tillegg til Hangeland, forsvant også John Arne Riise ned med Fulham. Alexander Tettey rykket ned med Norwich, mens Mats Møller Dæhli, Jo Inge Berget og Magnus Wolf Eikrem røk med Cardiff.

- Det er trist
Hangeland møtte pressen i Paris onsdag ettermiddag og synes situasjonen er trist.

- Det er trist, selvfølgelig, at det har blitt sånn. Var ganske mange her, men nå er alle ute. Hva kan jeg si? Håpe at vi får noen tilbake så fort som mulig, sier Hangeland til Nettavisen.

- Hva har dette å si for interessen rundt norsk fotball?

- Det gjenstår å se. Lenge siden det ikke har vært noen fra Premier League. Håper det endrer seg fort, svarer Fulham-proffen.

På spørsmål om Hangeland eller noen av de andre som rykket ned denne sesongen kan bli å finne tilbake i Premier League allerede til høsten, ønsker ikke kapteinen å mene noe særlig om.

- For mange år siden har jeg lært meg å ikke spekulere i det. Tiden får vise, sier Hangeland.

- Kjip kamp
Hangeland var på banen for Norge mot Frankrike tirsdag kveld og spilte i et forsvar som måtte se fire baller bak seg, i en kamp der Norge leverte en svært svak prestasjon, spesielt defensivt.

MØTTE PRESSEN: Brede Hangeland. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Veteranen var selvsagt heller ikke fornøyd med hvordan Norge framsto.

- Det var en kjip kamp og vi er ikke fornøyd med å bli banket resultatmessig. Vi har en jobb å gjøre, for det er umulig å vinne når du slipper inn fire mål, mener kapteinen om stortapet.

Han mener likevel at spillerne også fikk noen svar.

- Vi fikk svar på at på vårt beste, som var i andre halvdel av første omgang, så er vi omtrent på høyde med Frankrike, men totalt sett var vi langt unna. De er rett og slett et bedre lag enn oss og vi har en lang vei å gå, før vi kan bite skikkelig fra oss i EM-kvalifiseringen, sier Hangeland til pressen.

- Legger meg ikke opp i
Fulham-spilleren tror ikke det at mange spillere er slitne etter en lang sesong spilte inn.

- Det er alltid tungt på slutten av en sesong, uansett, spesielt for oss i England, som spiller mange kamper. Men dette må vi kunne klare, nå er det bare én kamp igjen, sier stopperen.

- Jeg klarer alltids én trening til eller en kamp til, legger han til.

- Hadde du hatt godt av litt hvile?

- Det legger jeg meg ikke opp i. Det er Per-Mathias (Høgmo) som tar ut laget, sier han.

- Tålmodighet
Landslagssjefen møtte også pressen på flyplassen i Paris onsdag. Og til tross for at Norge nå står uten spillere i den ligaen som er mest populær blant nordmenn, og at landslaget gikk på en real blemme mot kvalifisert motstand på Stade de France tirsdag, ser Høgmo fortsatt lyst på framtiden.

Han mener det handler om å vise tålmodighet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TÅLMODIG: Per-Mathias Høgmo maner til tålmodighet med norsk fotball. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


- Nå har vi som nasjon prestert ganske lite over lang tid. Vi har kun vært i tre mesterskap siden krigen og ikke vært i nærheten på 14 år, da kan vi heller ikke vente at det skal snu på en måned eller tre.

- Det å endre en nasjonal kultur, for å få Norge opp på et godt nok nivå, er en langsiktig oppgave, som vi alle er opptatt av. Vi må ta grep, og finne ut hvilke spillertyper vi ønsker at skal prege norsk fotball de kommende årene. Vi må være tålmodig i det løpet. Vi må gi klare signaler nedover i alderstrinnene om hva som gjelder. Hvor ligger standarden for hvordan vi skal klare oss kollektivt og individuelt? Vi må stå sammen om dette løpet, sier landslagssjefen på sitt sedvanlige vis.

Møter Russland
Han trekker fram nettopp Frankrike som et god eksempel på det han vil oppnå.

- De gikk mange år uten å vinne noe som helst, men så tok de grep nasjonalt og bygde blant annet et nasjonalt treningssenter. De utviklet spillere på høyeste nivå og vant både VM og EM, sier Høgmo.

Allerede lørdag får Norge en ny mulighet til å rette opp inntrykket. Da vente Russland.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.