- Ufattelig at to fotballklubber kan gjøre den samme idiottabben

FOTBALLBOK: Marius Lien har fulgt brasiliansk fotball tett i sitt arbeid med en bok om temaet.

FOTBALLBOK: Marius Lien har fulgt brasiliansk fotball tett i sitt arbeid med en bok om temaet. Foto: Ole Jonny Hansen (Mediehuset Nettavisen)

Dette er rett og slett en vanvittig historie.

02.03.14 18:38

LILLE GRENSEN (Nettavisen): Datoen er 7. desember, 2013. Det er lørdag, det er fotballkamp i Brasil, det er nedrykksdrama og det bites negler.

For storklubben Flamengo har tidligere Arsenal-spiller, klubbens nummer 27, André Santos tatt sin plass ute på backen, men der skulle han ikke vært.

Merkelig nok er det ingen som tenker på dette der og da. André Santos spiller kampen for Flamengo, er med på å ta ett poeng i 1-1-oppgjøret mot ligavinner Cruzeiro og alt virker rosenrødt. Flamengo ser ut til å sikre ny kontrakt i Brasils øverste divisjon. Den påfølgende dagen skal alt avgjøres.

En annen sentral kamp i denne nedrykksstriden blir møtet mellom Portuguesa og Gremio. Oppgjøret som spilles søndag 8. desember ender 0-0. Det er positivt for Portuguesa, men et innbytte i det 78. minutt skal vise seg å bli skjebnesvangert. Heverton kommer inn for Wanderson, men i likhet med André Santos, skulle heller ikke Heverton vært på banen. Han er suspendert.

Det samme var André Santos da han spilte hele kampen én dag tidligere.

I utgangspunktet redder både Flamengo og Portuguesa plassen. Fluminense, Vasco da Gama, Ponte Preto og Nautico rykker ned til andredivisjon, Serie B.

Et komplett kaos
Nedrykksdramaet i Campeonato Brasileiro Serie A 2013 er imidlertid langt fra over. Selv den dag i dag, drøye to måneder senere, er ikke konklusjonen klar.

Hvem rykker egentlig ned?

- Flamengo brukte en spiller som var suspendert. Det førte til at de ble trukket fire poeng. Dagen etter gjorde utrolig nok et annet lag det samme. Både Flamengo og Portuguesa brøt loven, sier Marius Lien til Nettavisen.

Lien, som til daglig er journalist i Morgenbladet, er aktuell med boken «Brasiliansk Fotball 1894-2014: 120 år med driblinger» og har fulgt etterspillet fra forrige sesong i Brasil med argusøyne.

- På toppen av dette var det en gigantisk slåsskamp i møtet mellom Vasco da Gama og Atletico Paranaense (Vasco tapte 5-1 og rykket ned). Vasco gikk i ettertid til retten fordi de mente at Paranaense ikke hadde ivaretatt sikkerheten godt nok. Vasco sin klage gikk imidlertid ikke inn, så det er i det minste nesten helt sikkert at de rykker ned nå, forteller Marius Lien.

Situasjonen rundt Flamengo og Portuguesa er imidlertid mer komplisert. Da det gjennom en idrettsdomstol ble bestemt at begge lagene skulle trekkes fire poeng, var det sistnevnte som datt ned under nedrykksstreken. Ledelsen i klubben nektet imidlertid å godta dette og tok saken videre til en sivil domstol.

- De anket saken til en sivil rettsinstans og der var konklusjonen at det brasilianske fotballforbundet (CBF) ikke hadde opprettholdt sine forpliktelser overfor fansen og derfor skulle verken Flamengo eller Portuguesa ha blitt trukket fire poeng. Dermed foreligger det to helt forskjellige konklusjoner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

UTESTENGT: André Santos (venstre) spilte kamp da han var suspendert. Foto: Leo Correa (AP / NTB scanpix)


- Det har blant annet blitt foreslått at ingen av lagene skal rykke ned og at de skal utvide ligaen til 24 lag. Da får alle lagene som rykket ned fortsette å spille i den øverste divisjonen og de får vist fram disse storlagene nå før VM.

- Har noe å si
Det er nemlig slik at det ikke bare er Flamengo som er en stor og mektig klubb i denne grønnsakssuppen. Også Fluminense og Vasco da Gama er store, tradisjonsrike klubber med masse innflytelse og makt i Brasil.

Det var nettopp Fluminense som ble dyttet opp på trygg plass, da Flamengo og Portuguesa ble trukket fire poeng for ulovlig bruk av spillere.

- Både Vasco og Fluminense er også gigantiske klubber, med millioner av fans. De har tunge støttespillere i både media og politikken. Det er maktbastioner som ingen vil at skal rykke ned. Det er lag som genererer mye penger. De sørger for annonseinntekter, billettinntekter og internasjonal interesse. Dette skal selvsagt ikke ha noe å si, men i Brasil har det likevel noe å si, sier Lien.

- Hva tror du blir enden på visa?

- Så sent som 18. februar så jeg at presidenten i Portuguesa gikk ut og sa at de forbereder seg på en ny sesong i toppdivisjonen, men jeg vet ikke hvordan det skal skje. Nå er også FIFA på banen i denne saken og de har tidligere sagt at det er konklusjonen fra idrettsdomstolen som gjelder. Noe lignende skjedde nemlig på 1990-tallet. Da rykket Fluminense ned, så de utvidet antall lag i toppdivisjonen. Året etter rykket de imidlertid ned igjen og så rykket de videre ned til tredjedivisjon. Den gang bestemte FIFA at det var konklusjonen til idrettsdomstolen som gjaldt. Det blir nok samme resultat nå og da er det Portuguesa som rykker ned, forteller journalisten og forfatteren til Nettavisen.

ER DET MULIG? Marius Lien sliter med å forstå hvordan to lag kunne bruke en suspendert spiller. Foto: Ole Jonny Hansen (Mediehuset Nettavisen)

Forvirret?
Før møtet med Lien, på en noe ruskete februardag i hovedstaden, hadde undertegnede et inntrykk av at brasiliansk fotball kunne være en anelse kaotisk, i hvert fall for oss som ikke har satt oss dypt inn i det. Etter to spørsmål var ikke inntrykket bedre. Det skulle til og med bli mer forvirrende.

På toppen av dette komplette kaoset, kommer nemlig konspirasjonsteoriene på banen. Og teoretikerne, ja, de har selvsagt sine helt egne synspunkter.

For det var jo litt merkelig, at to klubber, i løpet av to dager, i to såpass viktige kamper, klarte å ta i bruk spillere som ikke var klarert for spill.

Det hadde trolig ikke skjedd i Premier League, eller Tippeligaen.

- Det er rart at de brukte André Santos. Dagen før kampen sto det i Brasils nest største sportsavis at han ikke kunne spille. Han var suspendert, så det var jo en kjempetabbe. Konspirasjonsteoretikerne mener at Flamengo ble klar over sin egen tabbe lørdag kveld og tenkte: «Søren, vi mister fire poeng. Vi kommer til å rykke ned. Vi er Flamengo, vi kan ikke rykke ned, det er krise». Kanskje så de på tabellen og oppdaget Portuguesa? De sliter med økonomien og kunne kanskje være villig til å ta imot penger for å gjøre det samme?

- Tror du på denne teorien?

- Jeg tror det er for drøyt. Jeg tror ikke det skjedde. Men Portuguesa fikk en eller annen pengesum etter at serien var ferdigspilt, men jeg tror ikke de har funnet kilden til pengene. Det ble spekulert i at de kom fra Flamengo, men Portuguesa hevder det var et lån de fikk. Det at Flamengo har betalt Portuguesa blir litt for drøyt, selv om det har skjedd særere ting i brasiliansk fotball. Det er ufattelig at to lag gjør den samme idiottabben i siste serierunde. De vet de mister fire poeng. Det er helt utrolig, mener Lien.

(artikkelen fortsetter under bildet)

LIDENSKAP: Brasilianske fotballsupportere tar sporten på alvor. Her er supportere fra Corinthians. Foto: Nelson Almeida (AFP / NTB scanpix)


- Fluminense (som altså først rykket ned, med så reddet plassen) spilte også merkelig i den siste seriekampen. Det var tydelig at de fikk løpende oppdateringer på hva som skjedde andre steder. Fotball i Brasil er så gjennomkorrupt at alt kan skje, men jeg tror ikke på denne teorien.

- Mindre «bullshit»
Men selv om det kanskje er litt mer kaotisk i Brasil, enn det vi er vant med fra Tippeligaen, Premier League, La Liga, Bundesliga og andre ligaer som er populære i Norge, så mener Lien likevel at fotballinteresserte nordmenn går glipp av noe helt spesielt om de dropper å følge med på ligafotballen der.

- Ja, jeg mener de som ikke følger med går glipp av noe, men det krever litt å følge med på brasiliansk fotball. Det er selvsagt tidsaspektet. Du må ofte inn på en dårlig nettside, med en dårlig lenke, sent på kvelden, for å få sett kamper. Du må jobbe litt for å få fulgt med. Det er også slik at veldig mange fra Brasil spiller i Europa nå, så mange føler nok de får fulgt med gjennom dem, sier han.

- Men det er utrolig kul fotball som spilles i Brasil. Jeg synes det er en blanding av The Champiopnship i England og det brasilianske landslaget. Det kommer hele tiden nye spillere, som har kvaliteter i verdensklasse. Det er også mindre «bullshit», enn i mange av de europeiske ligaene. Det er mindre skuespill og mindre uthaling av tid. Supporterne liker ikke slik. De er veldig rett på sak og går etter spillerne om de ikke er fornøyd. Det er ofte store karer som kommer etter spillerne, sier forfatteren.

Og rett på sak har Lien rett i. Tidligere i år tok for eksempel supporterne til Corinthians affære etter flere svake resultater og invaderte klubbens treningsanlegg. Spillere ble truet og stjernen Alexandre Pato måtte «flykte».

(artikkelen fortsetter under bildet)

MINDRE BULLSHIT: Marius Lien mener fotballen i Brasil minner litt om The Championship i England. Her en kamp mellom Flamengo og Santos. Foto: Vanderlei Almeida (AFP / NTB scanpix)


Han gikk sporenstreks på lån til rivalen Sao Paulo.

- Han gikk til rivalen, det er jo veldig smart, sier Lien ironisk.

- Det samme skjedde før jul hos Vasco da Gama. Fansen gikk inn i garderoben og gikk rett på spillerne. Men slik er det. Om en spiller slenger seg på banen, blir han hetset av fansen i mye større grad enn i Europa. De trekker selvsagt ut tiden litt på slutten av kamper, for å vinne, men grunnen til at jeg mener det minner om The Championship er at du må gi jernet, hele kampen, eller så overlever du ikke, sier Lien.

- Ikke noe verre
Myten om at brasilianere faller lett og tyr til ufine midler, er altså kun det, en myte, skal vi tro forfatteren. Selv om legenden Rivaldo riktig nok gjorde sitt beste for å motbevise dette under VM i 2002, da han falt på særs teatralsk vis ute ved cornerflagget, etter at en tyrkisk spiller hadde sparket ballen bort til ham. Kanskje ikke brasiliansk fotbakks stolteste øyeblikk, det heller?

(artikkelen fortsetter under videoen)


- Det var en fæl situasjon. Men man kan spørre seg hvor Rivaldo hadde lært dette. Slike ting foregår også i Brasil, men jeg mener det er mindre der, uten at jeg har sett noen nøyaktig statistikk. Hva med Gamstens fall i den kampen mot Arsenal, er det et eksempel på norsk fotballmentalitet? Det blir i hvert fall feil å si at det skuespillet vi opplever på banen i Europa, kommer fra Brasil, sier Lien.

- Hva med Neymar, da?

- Ja, Neymar har rykte på seg for å falle lett, men jeg vet ikke helt hvor det ryktet om at brasilianere tyr til skuespill stammer fra. Kanskje det ikke er mer enn et rykte? Se bare på Italia og Spania, brassene er ikke noe verre.

23. juni, 1998
Filming eller ikke filming, det som er sikkert er at de fleste nordmenn, og folk fra andre land, også, har et forhold til brasiliansk fotball på et eller annet nivå.

For mange har det brasilianske landslaget vært et høydepunkt hvert fjerde år, i VM-sluttspillet. Navn som Pele, Zico, Garrincha, Socrates, Bebeto, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Kaka og Neymar, for å nevne noen få, er like god kjent og kanskje bedre kjent her hjemme enn navn som Morten Gamst Pedersen, John Arne Riise, Rune Bratseth, Lars Bohinen, Mini Jacobsen og Jan Aage Fjørtoft - igjen er kun noen få nevnt.

NY BOK: Den slippes mandag 3. mars. Foto: Faksimile (Falck Forlag)

Den 23. juni, 1998 er også nærmest som merkedag å regne her hjemme i det kalde nord. Det var dagen Norge, lille Norge, slo mektige Brasil 2-1 i gruppespillet av Frankrike-VM. Det var dagen da Arne Scheie gikk av skaftet, Nils Arne Eggen var tydelig rørt på TV og Egil Drillo Olsen måtte holdes på beina av sin daværende assistent Nils Johan Semb. Folk husker hvor de var denne dagen, dette øyeblikket, denne kampen, da tiden et lite øyeblikk sto stille.

- Jeg har alltid stusset litt på det at det ikke er skrevet en bok om brasiliansk fotball i Norge. I Norge har det alltid vært stor interesse for fotballen i Brasil og etter hvert som jeg kikket nærmere på det, ble jeg oppmerksom på alle de vanvittige historiene som ligger der. Fra 1800-tallet og fram til i dag, sier Lien.

- Jeg begynte å gjøre litt research, se litt på fotball, og slik ble ideen moden. Jeg fikk mer og mer lyst til å skrive om dette, jo mer jeg lærte om teamet.

Resultatet slippes mandag 3. mars. Da legges «Brasiliansk Fotball 1894-2014: 120 år med driblinger» ut for salg. Boken er en historisk rundreise i et av fotballens viktigste land og ser nærmere på hvordan Brasil har bidratt til å forme fotballen og ikke minst hvordan fotballen har formet Brasil.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.