*Nettavisen* Sport.

- Umulig å forsvare seg mot

Foto: Scanpix/Vegard Grøtt

Arne Erlandsen til angrep på sosiale medier.

09.07.12 16:54

Søndagens kamp mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt etter mistanker om kampfiksing.

Mandag leverer NFF en anmeldelse med navngitte spillere til politiet. I Jessheim prøver Ull/Kisa å fortsette hverdagen som vanlig, til tross for de alvorlige anklagene.

- Vi kjører på som vanlig. Vi hadde trening i går da det ikke ble kamp. I dag er det rekruttkamp, og de som ikke er involvert der, har egentrening, sier Erlandsen til Nettavisen.

- Fornøyd med utsettelse
Erlandsen hadde sett fram til møtet med gamleklubben, HamKam, men under disse omstendighetene synes han det er greit at kampen ble utsatt.

- Vi hadde forberedt oss godt til kampen, og jeg tror vi hadde gjort en god kamp også. Når det var mistanke, er det greit at det ble som det ble. Det (kampfiksing, red.anm.) kan jo skje. Vi er fornøyd med at kampen ble utsatt, sier Erlandsen.

- Vi får se hva som skjer. Jeg regner i utgangspunktet med at alle er tilgjengelige til neste kamp mot Sandefjord, så får andre ta tak i alt annet.

- Kan skrive hva man vil
Erlandsen synes det er svært uheldig at spillere blir navngitt og mistenkelig gjort på diverse forum og sosiale medier.

- Det er et problem at det har blitt sånn. Du kan skrive hva du vil på diverse sosiale medier. Det er umulig å forsvare seg mot. Det er uheldig at det er sånn, sier Erlandsen.

Den tidligere LSK-sjefen, som aldri har vært borti lignende episoder verken som spiller eller trener, håper på en lykkelig slutt på etterforskningen.

- Jeg håper man kommer til bunns i dette, og at etterforskningen viser at ingen i Ull/Kisa har gjort noe galt.

Ull/Kisa har hatt en kanongod vårsesong og ligger for øyeblikket på andreplass i Adeccoligaen - ett poeng bak Start, som har spilt en kamp mer.

- Kjipt å bli innblandet
Nettavisen har vært i kontakt med en av spillerne som nå navngis på Twitter. Han synes det er synd at ryktene har oppstått.

- Det er kjipt hvis man blir blandet inn i rykter. Jeg har ikke noe særlig kjennskap til saken utover det vi har blitt informert om, og jeg gidder ikke involvere meg i en sak hvor jeg ikke er involvert, sier spilleren.

Spilleren sier han ikke vet om han er en av de navngitte spillerne NFF nå har bedt politiet om å etterforske.

- Om det skulle være mitt navn som er nevnt, så har jeg helt rent mel i min pose, forteller spilleren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/Svein Graff

Leverer anmeldelse
Fotballpresident Yngve Hallén er oppriktig lei seg etter at informasjonen om at norsk toppfotball kan være utsatt for kampfiksing, kom på bordet. Nå varsler han at NFF vil ha fokus på tre punkter mandag.

- Vi vil ha et møte med klubbene, og de som skal være involvert. I tillegg, skal vi ha et møte klokken 10 hvor vi vil utarbeide en anmeldelse som leveres til politiet. Så vil vi informere delegater og klubbene om hvordan vi vil håndtere situasjonen videre, sier Hallén til Nettavisen.

Naturlig nok, kan ikke Hallén si noe om innholdet i en anmeldelse, men forteller at all info Fotballforbundet får, vil bli brakt videre til politiet.

- Innholdet i en anmeldelse vil uansett ikke være offentlig. Vi har fått mye info som er vanskelig å verifisere. Fotballen må våre åpen og videreformidle informasjonen vi får til politiet. Så vil politiet ta dette videre, sier Hallén.

Til VG Nett sier informasjonsansvarlig i NFF, Svein Graff, at anmeldelsen vil inneholde konkrete navn.

- Vi har et møte der vi går gjennom saken. I det sakskomplekset vil det også foreligge navn, sier Graff.

- Verre enn doping
Yngve Hallén legger ikke skjul på at avsløringene har gått inn på ham personlig. Nå håper han at alle fakta kommer på bordet fortest mulig.

- Det er det verste som kan ramme idretten vår. Det er verre en doping. Hvis en utøver doper seg, er det personen selv det til slutt går ut over. Her er det flere personer som kan stå bak, og som bruker vår idrett for å tjene raske penger, sier Hallén til Nettavisen.

Han bekrefter at forbundet har fått informasjon om at et kriminelt balkansk miljø i Sverige kan stå bak, men kan verken slå fast eller utelukke at informasjonen stemmer.

Handlingsplan mot kampfiksing
I lys av de siste dagenes hendelser har kulturminister Anniken Huitfeldt varslet om økt innsats mot kampfiksing.

- Kampfiksing er helt ødeleggende for idretten, og det er viktig at vi gjør noe raskt. Jeg har derfor tatt initiativ til at vi sammen med Fotballforbundet og Norsk Tipping setter i gang arbeidet med en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing, sier Huitfeldt i en pressemelding.

- Allerede før mistanken om kampfiksing oppsto, hadde vi bestemt oss for å kalle inn til et møte i august hvor innholdet i en slik handlingsplan skal drøftes. Dette er nå dessverre enda mer aktuelt. Vi må alle gå sammen og hindre kampfiksing, sier hun videre.

Paralelt med det nasjonale initiativet om handlingsplan, pågår et arbeid mot kampfiksing blant europeiske myndigheter. Norge deltar også i dette arbeidet.

Vinnbilletter til 100m-finalen i OL. Opplev OL på nært hold. Du får også hotellopphold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.