*Nettavisen* Sport.

- Umulig å vite hva Solskjær står for

Foto: ANDREW YATES (AFP)

Ingen selvfølge at Ole Gunnar Solskjær lykkes i Norge, sier NFF-topp.

03.11.10 10:05

Han ble intervjuet i forbindelse med landslagsjobben før Ståle Solbakken fikk den.

Han ble også kontaktet av Rosenborg før de ansatte Jan Jönsson som ny hovedtrener.

Nå er Ole Gunnar Solskjær igjen aktuell som ny Molde-trener. Han skal ha sagt nei til jobben én gang, men familien Solskjær har kjøpt en ny villa i Kristiansund, og det spekuleres fortsatt voldsomt i om han kommer til å flytte til Norge igjen i januar.

Usikker
Men Dag Riisnæs, tidligere toppspiller og nå ansvarlig for topptrenerutdanningen i Norge, er langt ifra sikker på at 37-åringen blir en suksess. Hvis han virkelig skulle returnere til Norge.

- Han har alle forutsetninger for å bli en veldig god fotballtrener, men sånt tar gjerne litt tid. Det er umulig å vite hva Ole Gunnar Solskjær står for. Det er ingen selvfølge at han kan gå inn som hovedansvarlig for en toppklubb i Norge, sier Riisnæs til Nettavisen.

- Ja, det kan hende han klarer det, men det er det ingen som vet noe om. Han har jo ikke hatt en sånn jobb før. Han har vært reservelagstrener. Det er noe helt annet, fortsetter den tidligere Vålerenga- og Kongsvinger-spilleren.

Riisnæs legger imidlertid ikke skjul på at Solskjær har en masse spennende kvaliteter.

- Han er en fantastisk flott fyr. Han er godt like av alle, har enorm erfaring, har jobbet under Alex Ferguson og hadde en stor karriere som spiller. Men som trener er det vanskelig å vurdere ham. Som reservelagstrener har man ikke det samme presset og kravet til resultater. Solskjær kan bli en kjempebra trener, men vi vet det ikke. Det er ingen garanti, fastslår Riisnæs.

- Blir ikke topptrener over natta
41 år gamle Riisnæs er mannen som har hovedansvaret for gjennomføringen av det ypperste trenerkurset som finnes i Norge - Prolisenskurset. Han har også hovedansvaret for innholdet i de viktigste trenerkursene i Norge.

Han er opptatt av at trenere skal ha rett utdanning og kompetanse innen yrket sitt.

Derfor kreves det nå Prolisenskurs for å bli trener i Tippeligaen. 14 mann er tatt ut til dette kurset i 2011. Totalt vil det da være utdannet om lag 70 personer med dette kurset i Norge.

- Ingen blir topptrener over natta. Ja, man kan lykkes på kort sikt med liten erfaring, men for å lykkes over lang tid så må du ha erfaring og i tillegg supplere det med utdanning. Det er også i topptrenernes interesse at det er sånne krav. Slik at klubbene ikke bare kan ansette en tilfeldig fyr over natta. Slik at treneryrket blir en ordentlig profesjon, sier Riisnæs.

Han er lei norske fotballedere som utelukkende ser på navn - ingenting annet - når de ansetter trenere.

- Det har vært et lederproblem i norsk fotball. Det har vært for mye: «Han er kjent, han prøver vi.» Dessverre er det sånn i noen klubber at det er investorene som bestemmer hvem som skal trener klubben, men vi må ikke hente trenere for å tilfredsstille sponsorer og investorer. Lederne må hente trenere som passer til sin klubb. Da handler det om kompetanse, erfaring, og å sjekke referanser. Det er mye viktigere enn hva navnet på treneren er, sier Riisnæs.

- Det har imidlertid blitt bedre. Det virker i alle fall som klubbene nå er mer opptatt av hva en trener står for enn hvilket navn han har.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.