*Nettavisen* Sport.

- Unnskyld, Irland!

Foto: (Fryst bilde fra Sky.)

Frankrikes president beklager, men ikke alle er like lei seg etter landets juksemål.

20.11.09 08:26

Et halvt sekund. To hands. En pasning. Og et mål som knuste de irske hjertene, og sendte Frankrike til VM.

Torsdag krevde flere irer omkamp. Det er blitt sendt inn en offisiell protest etter kampen, og til slutt gikk det helt opp til toppen.

- Lei meg
Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, snakket ut med den irske statsministeren, Brian Cowen. Da hadde sistnevnte luftet muligheten for å en omkamp.

- Jeg fortalte statsminister Brian Cowen hvor lei meg jeg var på deres vegne, men ikke be meg om å gå inn i rollen til dommeren, de franske fotballmyndighetene eller det europeiske fotballforbundet. Jeg har mitt å stri med, sa han.

Det bekrefter Cowen.

- Sarkozy fortalte at han forsto skuffelsen vår etter den fantastiske innsatsen vår i kampen.

Har skjedd før
Handsen, jukset og konsekvensene ble diskutert i Irland hele torsdag. BBC kjørte en egen livesak på reaksjoner, de irske mediene var fulle av andre reaksjoner og selv i parlamentet ble fotballen diskutert.

Irenes krav om omkamp er heller ikke helt uten rot i virkeligheten. I 2005 ble det faktisk omkamp etter en dommertabbe, dog av en noe annen art. Den gangen ledet Usbekistan 1-0 mot Bahrain, og fikk straffe. Før spilleren fikk tatt straffen gikk en spiller imidlertid inn i 16-meteren. Det er ikke lov. Dommeren skulle latt straffeskytteren forsøke seg på ny, men i stedet ga han indirekte frispark til Bahrain. Usbekistan krevde etterpå at de ble tilkjent seieren med 3-0, men i stedet ble det beordret en omkamp, og i stedet var det Bahrain som til slutt avanserte.

Torsdag sa Thierry Henry igjen unnskyld.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg beklager hvis jeg såret noen, skrev han på Twitter.

- Shit happens
Alle i Frankrike var ikke like lei seg.

- Ok, dette er trist for irene. Det var tøft å tape på den måten i en så viktig kamp. Men «shit happens». Det var en dommertabbe som i mange andre kamper. Vi diskuterer overhodet ikke en omkamp. Vi skjønner at det er mye styr rundt dette i Irland og England. Fair play startet også i England. Men selv ikke engelskmennene ville gitt en omkamp for dette, sa franske fotballmyndigheter ifølge The Times.

Fotballpresidenten er enig.

- Jeg er kjempefornøyd. Jeg delte de store øyeblikkene på banen med spillerne, sa han.

Linjemannens feil?
Den svenske dommeren, Martin Hansson, har ikke kommentert saken, men ifølge svenske medier er han preget av alt kjøret. Den svenske avisa Aftonbladet sa torsdag at han hadde vært ansvarlig for den «verste dommertabben på 20 år».

Ifølge ubekreftede rapporter legger han imidlertid all skyld på linjemannen i sin dommerrapport.

- Vi kan ikke kommentere dette. Sorry, sa Martin Ingvarsson, kampens fjerdedommer.

Men Thierry Henry, juksemakeren, kan kanskje også grue seg i møtet med fotballfans fremover. Torsdag forsøkte sinte supportere å sjikanere franskmannens Wikipedia-profil. Det gikk så langt at Wikipedia måtte fjerne muligheten for å oppdatere den.

Så nei, siste ord er nok ikke sagt.

Selv om en Fifa-kilde prøver seg noe fredag morgen.

- Det er absolutt ingen sjanse for at det blir en omkamp, sa han.

Men nei, siste ord er nok uansett ikke sagt.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.