*Nettavisen* Sport.

- Urealistisk at han får ny jobb i storklubb

Foto: Getty Images / All Over Press

Norske fotballeksperter er usikre på trenerfremtiden til Ståle Solbakken.

11.04.12 19:06

Det ser ikke lyst ut for Ståle Solbakkens videre Köln-karriere.

Med fire kamper igjen å spille i den tyske bundesligaen, befinner Köln seg tredje sist på tabellen og nedrykksspøkelset har for alvor flyttet inn på Rhein Energie Stadion.

Bare ett poeng har klubben skrapet sammen på de fem siste kampene, og Solbakken hentet inn psykologhjelp før tirsdagens Mainz-kamp. Det endte med 4-0-tap.

Freder ham ikke
Tysk presse har lenge krevd Solbakkens hode på et fat, men enn så lenge beholder nordmannen jobben som Köln-trener.

Men at de er usikre på styrerommet, det er hevet over enhver tvil.

- Jeg freder ingen, men vil heller ikke utelukke at Solbakken også sitter på benken på søndag. Lagets prestasjoner er trenerens ansvar, sa klubbdirektør Claus Horstmann til Express onsdag.

Den tidligere landslagsspilleren Tore Pedersen har lang erfaring fra tysk fotball, med spill for både St. Pauli og Eintracht Frankfurt på 90-tallet.

Han er usikker på om Ståle Solbakken får fortsette som Köln-trener.

- Det er veldig vanskelig å svare på. Egentlig er jeg overrasket over at han har fått beholde jobben så lenge som han har gjort. De pleier å være kjappe til å sparke trenere i Tyskland når det går dårlig, og spesielt i Köln. Men det viser at han har gjort et veldig godt inntrykk der nede, og Köln-styret ser nok at det har vært mange ting som spiller inn på resultatene, sier Pedersen til Nettavisen.

- Har de et alternativ klart?
Lars Tjærnås frykter også at Solbakkens dager snart er talte i Köln.

- 0-4 i en skjebnekamp var det han og laget trengte minst. Jeg ser selvsagt faren for at styret, med få kamper igjen, velger å trykke på panikknappen. Det avhenger av et par ting. Har de et alternativ klart som de har stor tro på? Har de en følelse av at Ståle har mistet garderoben, og at spillerne ikke lenger kjøper idéene han prøver å selge? Og har de bestemt seg for at de vil føre en langsiktig politikk? De tre tingene tror jeg avgjør, sier Tjærnås til Nettavisen.

De to fotballekspertene er usikre på om Solbakken med sparken fortsatt vil være attraktiv for jobber i Europas største ligaer.

- Jeg tror det er urealistisk at han, som fersk trener i stor liga, går rett til annen jobb i stor liga om han får sparken. Da tror jeg han må via en mellomstasjon i mindre liga. Men alt det er spekulasjoner som jeg håper ikke blir realitet, sier Tjærnås.

- Er fortsatt attraktiv
Tore Pedersen er mer usikker.

- Hvis han får sparken, tror jeg han skal slite med å få en ny jobb i Tyskland. Men han kan nok få sjansen i en av de andre store ligaene, det tror jeg. Men tyskerne ser på resultater, og da blir det vanskelig for Ståle å fortsette der, sier han.

Den nåværende spilleragenten mener Solbakken har hatt alt annet enn en enkel jobb med å styre Köln-skuta denne sesongen.

- Han har nesten ikke spilt med samme lag i hele sesongen, og de har slitt med enormt mange skader. De har heller ikke hatt penger å handle for, og Ståle har vært bundet med begge hender på overgangsmarkedet, sier Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Pedersen håper nå at Solbakken får fortsette i jobben neste sesong, slik at han kan sette sitt preg på stallen, noe han ikke har hatt midler til å gjøre denne sesongen.

- Nå selger de trolig Podolski til sommeren, og da får de penger å handle for. Jeg håper Ståle får muligheten til å bygge sitt eget lag. Det er han flink til, noe han viste i FC København. Og han vet nok like godt som oss hvor skoen trykker i Köln-stallen, sier Pedersen.

- Mye å tilføre
- Tror du Solbakken har vurdert å trekke seg?

- Ikke sånn jeg kjenner Ståle. Jeg håper han får fortsette, og han har mye å tilføre tysk fotball, sier Pedersen.

- Hvordan tror du han takler presset han står oppe i nå?

- Han har ryggrad til å takle dette, men han blir nok frustrert, som alle andre. Det er mange usakligheter som kommer frem. Jeg tror neppe han leser alt som blir skrevet, heller, avslutter Pedersen.

- Solbakken er populær
Nettavisen var for to uker siden i kontakt med David Barr, styremedlem i organisasjonen for Kölns supporterklubber. Han mener Solbakken ikke har fått nok tid på seg til å bevise om han er rett mann for Köln eller ikke.

- Jeg mener han gjør en veldig god jobb i pressen og med andre ting utenfor banen. Neste sesong vil eventuelt vise om han er rett mann for Köln, sa Barr til Nettavisen.

Supporterlederen fortalte også at nordmannen har en høy stjerne i Tyskland, til tross for manglende resultater.

- Intervjuene han gir er veldig morsomme, og alle tyskere koser seg når han holder pressekonferanse. Alle liker ham, fordi han har et sympatisk vesen, er positiv og snakker med supportere og presse på en hyggelig måte. Jeg vil absolutt si han er populær, forteller Barr.

Så vil fremtiden vise om Solbakken får fortsette i Köln-jobben eller ikke.

Kölns gjenstående kamper:

15.04: M'gladbach - Köln
21.04: Köln - Stuttgart
28.04: Freiburg - Köln
05.05: Köln - Bayern Munchen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.