RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uten van Gaal hadde han vel blitt snekker

MÅLJEGER: Graziano Pelle har gjort det bra i Premier League siden overgangen i sommer.
MÅLJEGER: Graziano Pelle har gjort det bra i Premier League siden overgangen i sommer. Foto: Mike Egerton (PA / NTB scanpix)
Mandag kan spisskometen senke sin redningsmann.

Karrieren til Southampton-spiss Graziano Pelle er som en eventyrhistorie. Den høyreiste måljegeren er et eksempel på at gråstein faktisk kan bli til gull.

29-åringen startet karrieren i Lecce, men klarte aldri å få regelmessig spilletid for klubben. Gang på gang ble han lånt ut til mindre klubber.

I perioden 2003 til 2007 spilte han for Lecce, Catania, Crotone og Cesena. I denne perioden spilte han 85 kamper og nettet kun 17 ganger.

De fleste av disse målene kom for Cesena i Serie B.

Hentet av van Gaal
I 2007/08-sesongen forandret imidlertid mye seg for den sterke goalgetteren. Ringreven Louis van Gaal, som på denne tiden var manager i AZ Alkmaar, trengte en spiss og tok en sjanse på den ukjente italieneren.

Pelle ble aldri en gigasuksess under van Gaal i AZ. Spissen scoret faktisk bare 16 ganger på rundt 91 kamper for klubben over fire sesonger.

Men det å få sjansen til å prøve seg i Nederland tente likevel en gnist hos Pelle. Før overgangen, var han nemlig i ferd med å gi opp fotballen helt.

- Om han ikke hadde møtt den nederlandske guruen, Louis van Gaal, og senere Ronald Koeman, så hadde han nok vært snekker i dag. Eller så hadde han solgt kaffe, sammen med meg, forteller faren, Roberto Pelle.

Etter tiden i AZ dro Pelle igjen hjem til støvellandet og hadde to svake opphold hos Parma og Sampdoria, før turen gikk tilbake til Nederland.

Denne gang var det hans nåværende manager i Southampton, Ronald Koeman, som hentet spissen og endelig skulle det bli fullklaff for Pelle.

- Lever drømmen
I Feyenoord scoret han ti mål på sine elleve første kamper. Etter flere år med måltørke, ble han plutselig forvandlet til en måltyv av dimensjoner.

På to sesonger i den nederlandske storklubben ble det 50 ligamål på 57 kamper. Totalt gjorde han 55 mål på 66 kamper. Da Koeman i sommer dro til Premier League, betalte han villig åtte millioner pund for å ta med gullgutten.

På St. Mary's har spissen så langt hatt en brukbar debutsesong. Det har blitt seks ligamål. Tre av dem kom i møtet med Sunderland.

- Nå lever han drømmen. Graziano var skuffet fordi han ikke kom med til VM i Brasil, men nå har alle oppdaget italieneren som scoret så mye mål i Nederland, sier faren om spissen som debuterte for Italia i høst.

Southampton har også prestert bra under Koeman og var lenge oppe på en andreplass på tabellen, men har siden gått på et par ligatap.

- Kjekkere enn Ronaldo
Mandag kommer Manchester United på besøk og med seier kan Koemans menn klatre opp til tredjeplass i Premier League etter 15 serierunder.

Southampton sliter med en del skader om dagen og en Pelle i mplform, kan bli nøkkelen til viktige poeng.

I tillegg til å få oppmerksomhet for det han gjør på banen, har Pelle også blitt lagt merke til av andre årsaker. Italieneren ansees nemlig som en kjekkas.

Selvtillit er det heller ikke mangel på.

- Hvem som er kjekkest av meg og Cristiano Ronaldo? Det må bli meg. Ronaldo ser bra ut, men jeg er høyere, sier spissen med et smil.

Og på spørsmål om hvem som kunne spilt rollen som Pelle i filmen om hans liv, har også italieneren en klar formening om hvem som kunne passe.

- George Clooney. Han er elegant, svarer Pelle kontant.

Om Graziano Pelle gjør seg så bemerket på fotballbanen at noen skulle finne på å lage en flim om ham, gjenstår å se. Mot United kan han i hvert fall ta et lite steg i riktig retning. Kampen følger du i Nettavisens livesenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere