Gå til sidens hovedinnhold

- Våre fans er fantastiske

John Arne Riise stiller seg undrende til UEFAs påstander om Liverpool-fansen, mens Liverpools supporterklubb raser.

BISLETT (Nettavisen): En UEFA-rapport som kunngjøres tirsdag, feller en knusende dom over Liverpool-supporterne. «Liverpool-fansens oppførsel har vært oss bekjent lenge før Mesterliga-finalen forrige uke. Det er kun det siste i en lang rekke av eksempler. Hvilke andre fans stjeler billetter ut av hendene til medsupportere og fra barn?», sa UEFA-talsmann William Gaillard til Reuters i helgen.

Best i verden
Dette er en beskrivelse Liverpool-spiller John Arne Riise kjenner seg lite igjen i.

- Jeg har alltid sagt at vi har de beste supporterne i verden.

Han ønsker å være forsiktig med å uttale seg om de påstandene som UEFA kommer med i morgendagens rapport, da han verken har lest rapporten eller kjenner til hva de skal ha observert. Men på generell basis er han soleklar.

- Liverpool-supporterne er fantastiske, og spesielt i Mesterliga-kampene lager de en utrolig stemning.

- Når det gjelder selve finalen i Aten, så var det mye rot med billetter der nede, og mange tusener som ble stående igjen utenfor med gyldige billetter. Her er det kanskje flere som bør se på hva slags ansvar de har, hinter Liverpool-backen.

Raser mot UEFA
Formann Pål Chr. Møller er ikke i tvil om hvem som bør stilles til ansvar, og raser mot det europeiske fotballforbundet.

- Dette er kun et desperat forsøk fra UEFA på å få oppmerksomheten bort fra det faktum at de gjennomførte kampen der nede på en utrolig dårlig måte.

Møller er leder for Liverpools store, norske supporterklubb, og var med og startet supporterklubben for over 25 år siden. Han har reist og levd med Liverpool-supporterne i årevis, og kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen som UEFA kommer med.

- Det er gjort veldig mye i Liverpool med selvjustisen, og det er mange år siden de fikk bort uromomentene.

- I Aten brukte man opprørspoliti, som gikk til angrep på uskyldige folk med gyldige billetter! Det jeg opplevde og hørte, var at Liverpool-fansen trakk seg unna, mens det var politiet som provoserte med sin bruk av køller og tåregass.

Kritiserer finaleorganiseringen
Møller er i det hele tatt sjokkert over organiseringen i den greske hovedstaden. Han var selv til stede på finalen mellom Milan og Liverpool, og forteller at han aldri satt på det setet han hadde fått tildelt. Med en gang man var kommet innenfor stadionområdet, kunne man vandre fritt inne på tribunene.

- Jeg satt på et nøytralt område i førsteomgangen, men gikk bort til Liverpool-fansen i andre. Ingen sjekket billetten min, og i trappeoppgangen og ved rømningsveiene var det fullt av folk – inkludert vaktene.

- Det var jo like fritt som en vanlig kamp på Voldsløkka, sier en oppgitt Møller til Nettavisen.

Og kritikken stopper ikke der.

- Å gå til frontalangrep på Liverpool-fansen på denne måten, er helt hårreisende. Det er vaktenes ansvar å sørge for at de som kommer inn, er de som har gyldige billetter, og å avvise de som ikke har gyldige billetter. Og man kan da ikke tro at de som har betalt tusenvis av kroner for falske billetter har visst at de var falske?

- UEFA må selv ta mye av kritikken for mye av svartebørssalget, dels for at de velger en stadion med lite kapasitet, dels fordi de velger å lege 9.000 billetter ut for åpent salg, slik at hvem som helst kan kjøpe dem i forkant. Når folk ikke har fått «sitt» lag i finalen, er det disse billettene som havner på eBay og blir solgt til høystbydende, mener formannen for Liverpools norske supporterklubb.

- Som på barneskolen
Det han reagerer sterkest på, er dog det faktum at hundrevis, kanskje tusenvis av Liverpool-supportere ikke kom inn med sine gyldige billetter.

- Å stenge disse ute, er nesten som man gjorde i barneskolen da én person gjorde noe galt, og hele klassen måtte sitte igjen. Sånt hører ikke hjemme i en moderne rettsstat, og mens UEFA straffer Norges Fotballforbund for det de bosniske fotballsupportere gjorde på Ullevaal i EM-kvalifiseringskampen, og Danmark for det som skjedde i Parken i helga, velger de nå å gå til frontalangrep på Liverpool-supporterne, uten å ta ansvar selv.

- Dette er kun en forsøk på å snu fokus vekk far det dette dreier seg om. UEFAs holdninger er forkastelige, og hører hjemme i steinalderen, raser Møller.

Omdal kjenner ikke rapporten
UEFAs talsmann William Gaillard var mandag kveld på reise, og besvarte ikke Nettavisens henvendelse. Per Ravn Omdal hadde ikke fått presentert rapporten, og var derfor svært forsiktig med sine kommentarer.

- Jeg så det så vidt i morges, men kjenner ikke til rapporten, sier Omdal til Nettavisen.

- UEFA har tidligere gitt Liverpool-supporterne skryt for sin oppførsel, senest mot Chelsea i semifinalen nå nylig. Har de samtidig unnlatt å gi en fortløpende tilbakemelding om negative hendelser hvor Liverpool-supportere har vært involvert?

- Jeg vet ikke om det foreligger noen systematisk Liverpool-rapport, og må nesten få vente til å uttale meg om dette til jeg kjenner saken bedre, ber UEFAs forrige visepresident.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene