*Nettavisen* Sport.

- Vi er ikke fornøyd ennå

ULLEVAAL (TV 2 Nettavisen): Mens land som Italia og Spania har store problemer med tribunevold og rasisme i fotballen, er Norge relativt skjermet. - Men vi er ikke fornøyd ennå, sier Anders Krystad i NFF.

25.01.05 08:35

Forrige sesong ble Lyns sportsdirektør Morgan Andersen og andre Lyn-fans angrepet av påståtte fotballfans på fotballpuben Highbury i Oslo. Og Robbie Russell ble spyttet på av en Brann-supporter i Sogndal.

Bortsett fra disse to tilfellene, var det få episoder som skjemmet norsk fotball i fjor. Norges Fotballforbund jobber aktivt mot rasisme og vold på norske fotballbaner, og gjør sitt beste for å holde fotballen så åpen og inkluderende som mulig.

Onde krefter
- Våre stadion skal være rasismefrie soner. Det kan vi markere på mange måter. Gjennom programtekst, på storskjermer eller ved at spillere holder opp et rødt kort mot rasisme, sier fagkonsulent Anders Krystad i Norges Fotballforbund til TV 2 Nettavisen.

Den største bekymringen i 2005, er såkalte casuals – bråkmakere som utnyttet fotballkamper til å lage kvalm.

- Jeg er bekymret. Selv om NFF jobber mot rasisme, finnes det noen som jobber for. Og de satser bevisst på fotball. Disse kreftene må vi motarbeide, fastslår Krystad.

Bruker én million årlig
Heldigvis har norske fotballbaner så langt vært skjermet for de verste tilfellene. I Italia blomstrer Ultras-kulturen som aldri før, noe TV 2 Nettavisen omtalte mandag.

- Problemet er større i Øst-Europa, i land som Polen og Russland. Det er bred enighet om at man må gjøre noe. Men på den siste «UEFA against racism»-konferansen, stilte faktisk ikke Italia opp, sier Krystad oppgitt.

Norges Fotballforbund har ingen planer om å ignorere problemet, slik Italia og Spania kanskje kan mistenkes for å gjøre. Årlig bruker forbundet én million kroner i arbeidet mot vold og rasisme.

En rekke organisasjoner samarbeider med Norges Fotballforbund. I tillegg til NISO (spillernes organisasjon), klubber og supporterklubber, samarbeider NFF også med humanitære organisasjoner som for eksempel Norsk Folkehjelp og Røde Kors om prosjekter både i Norge og utlandet.

- Vi forsøker å gjøre et holdningsskapende arbeid som kan bidra til et sunt verdigrunnlag. Målet er å synliggjøre våre standpunkter og verdier, sier Krystad til TV 2 Nettavisen.

Det har resultert i en rekke tiltak, både i topp- og breddefotball. Det mest kjente er trolig kampanjen «Gi rasisme rødt kort». Et annet satsingsområde er «Fargerik Fotball», en barneturnering som for første gang ble arrangert i 1996. I tillegg er NFF involvert i prosjekter rettet mot barn i land som for eksempel Vietnam, Zimbabwe og Eritrea.

«Fotball for alle»
- Vi er ikke fornøyd med bare å prate. Vi vil være proaktive. NFF har flere kursopplegg rettet mot rasisme, som for eksempel «Fotball for alle». Det viktigste budskapet vi har, ligger i inkluderingen. Noen mener at våre nye landsmenn må bli norske. Vi snakker om å la folk beholde sin egen identitet, men finne gode samlivsformer, forteller Krystad.

Det handler i stor grad om respekt, mener han.

- Alle kulturer har en tendens til å se på sin egen kultur som bedre. Vi også. Universitetet i Hanoi i Vietnam åpnet for eksempel i 1030, det samme året som vi hadde slaget på Stiklestad. Vi bør ha litt respekt for andre kulturer, konkluderer Anders Krystad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag