*Nettavisen* Sport.

- Vi er neppe flinke nok

Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Dommersjefen innrømmer at Arni Gautur Arason ble offer for en «sovende» regel.

26.05.10 11:17

Odd Grenlands islandske keeper gjorde en glimrende redning på Arild Sundgots straffespark på Åråsen tirsdag.

Dessverre for Arni Gautur Arason og grenlandslaget godtok ikke dommer Brage Sandmoen redningen, fordi keeperen forlot målstreken før skuddet gikk.

Da straffen ble tatt på nytt, scoret Khaled Mouelhi, slik at det endte 2-2 mellom Odd og Lillestrøm.

Nett på sak: Regler er ikke regler i fotball

Arason: - Altfor strengt
- Han tolker reglene altfor strengt. Jeg mener jeg beveget meg langs streken, som er lov, og kanskje litt utover. Men det er svært sjelden dommerne blåser for det, sa Arason en oppgitt Arason til Nettavisen etter kampen.

Han opplevde for øvrig det samme i seriekamp mot Brann 9. mai i fjor, men den gangen reddet han også det andre forsøket.

Dommersjef Rune Pedersen i Norges Fotballforbund (NFF) er imidlertid klinkende klar.

- Regler skal følges, og denne regelen er helt klar, sier Pedersen til Nettavisen.

Innrømmer feil
Samtidig forstår han Arasons reaksjon. For han innrømmer at dommere ikke alltid er flinke nok til å benytte seg av lovhjemmelen – slik at regelen i for sterk grad framstår som «sovende».

- Vi er neppe flinke nok, nei. Vi har nok flere tilfeller der keeperne har fått bevege seg relativt fritt, erkjenner Pedersen.

Siste utgave av fotballreglene, med kommentarer fra FIFA, fastslår også at praktiseringen av regelen har vært for liberal (se side 29 i dette pdf-dokumentet):

«For tiden skjer overtredelser ved straffespark ofte uten at dommer gjør nødvendige handlinger med dette», heter det i en kommentar.

Likhet for loven?
Rune Pedersen understreker at dette ikke er ment som en oppfordring til en liberal regeltolkning, men heller en konstatering av at regelen ikke brukes ofte nok.

Selve regelen er helt klar: «Det forsvarende lags målvakt blir på mållinjen mellom stengene, vendt mot spiller som tar straffesparket inntil sparket er tatt.»

Fra og med 1997 har keeperne hatt lov til å bevege seg langs mållinjen, men altså ikke ut fra den.

Brytes denne regelen, har dommeren følgende instruks å forholde seg til: «Dommeren skal tillate sparket å bli tatt. Hvis ballen går i mål, godkjennes målet. Hvis ballen ikke går i mål, skal sparket tas på nytt.»

Så gjenstår det å se om det også blir likhet for denne loven.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.