*Nettavisen* Sport.

- Vi frykter avtalt spill

Foto: Reuters/Scanpix

- Majoriteten av det italienske folket tenker det samme, sier italiensk journalist til Nettavisen.

20.06.12 13:28

Italia står i fare for å gjenoppleve marerittet fra EM 2004 da Danmark og Sverige spilte 2-2 og sendte italienerne hodestups ut av mesterskapet.

Antonio Cassano var sikker på at han hadde sendt Italia videre med sin scoring på tampen av oppgjøret med Bulgaria, men bare minutter senere kom meldingen om at Sverige hadde utlignet til 2-2 mot Danmark - det eneste resultatet som kunne ta kvartfinaleplassen fra italienerne.

Konspirasjonsteoriene var i gang allerede før dommeren hadde blåst av kampen. Svenske og danske supportere i skjønn forening på tribunen med plakater som viste «2-2 - ciao, Italia», bidro ikke til å roe gemyttene.

Åtte år senere kan historien gjenta seg.

«Biscotto»
Jacopo Gerna er journalist i verdens eldste sportsavis Gazzetta dello Sport og legger ikke skjul på at italienerne frykter at Spania og Kroatia vil inngå en avtale før eller mandagens kamp.

- Det er den samme gamle historien. Det som skjedde i 2004 kan utivlsomt skje igjen. Vi kaller det «biscotto» når to lag inngår en avtale om ikke å kjempe om seieren, sier Gerna til Nettavisen.

Gerna innrømmer at han er spent på hvordan kampen mellom Kroatia og Spania vil utvikle seg.

- Det er vanskelig å si. Spania er ikke et lag som vil gi fra seg en seier. Likevel må vi bare se hvordan kampen utvikler seg. Muligheten for en avtale er til stede, jeg kan ikke utelukke det.

- Jeg er redd majoriteten av det italienske folket deler disse tankene. Noen er oppgitt over at laget nå har lagt sin skjebne i Spanias hender.

Mistenker Sverige og Danmark
Italienerne har ikke glemt den uavgjorte kampen mellom Danmark og Sverige for åtte år siden, men Gerna vil ikke slå fast at det faktisk ble gjort en avtale mellom skandinavene.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si om dramaet i 2004, men det faktum at Jonson scoret 2-2, jeg mener, bare noen få sekunder etter at Cassano hadde gitt Italia 2-1 mot Bulgaria. Det virker i det minste mistenksomt.

Kampen ble spilt 22. juni, og det er én ting som gjør det spesielt enkelt for Gerna å huske akkurat denne datoen.

- Jeg husker forsiden på en svensk eller dansk avis. «I dag er det 2-2 - ikke 22.». Det italienske folket var virkelig skuffet den dagen.

Buffon slakter mistankene
De italienske spillerne er imidlertid ikke i tvil om at de kan stole på Spania i møte med Kroatia. Thiago Motta føler seg trygg på spansk drahjelp.

- Vi kjenner Spania, og de kommer til å gå for seier. Jeg har ikke den minste tvil om det. Vi er profesjonelle alle sammen, og vi deltar i et europamesterskap.

Gianluigi Buffon har bedt sine landsmenn om å ta seg sammen og slutte å snakke om det som skjer i den andre kampen.

- De siste to dagene har folk utelukkende snakket om en «biscotto». Biscotto her og biscotto der, biscotto opp og ned. Som om vi allerede har slått Irland, skriver Buffon på sin Facebook-side.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: PA Photos/Scanpix

- Akkurat som om vi eide kulturen av mistanke. Som om det å slå seg til ro med et resultat de siste 20 minuttene er det samme som å fikse en kamp. Som om de andre alltid er de skyldige. For å skjule vår egen usikkerhet og skjørhet, trenger vi alltid et alibi, skriver han videre.

Sisteskansen oppfordrer sine lagkamerater til å fokusere på det de selv kan gjøre noe med og slutt å oppføre seg som tapere.

- La oss fokusere på oss selv og prøve å vinne kampen. Alt annet er barsnakk, middelmådighet og tanker for tapere.

Også Spania-stjerne Fernando Torres mener spekulasjonene blir barnslige.

- Man kan ikke holde på å prate om det. Det er en fornærmelse mot oss som yrkesmenn, sier Torres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.