Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi hadde 50 tilskuere på hjemmebane

Foto: Tommy Ellingsen/Scanpix
Sist oppdatert:
Nå er «mirakelmannen» klar for Tippeligaen.

Forrige sesong ble Sandnes Ulf noe overraskende nummer to i førstedivisjon og kunne dermed juble for opprykk til Tippeligaen.

Vestlandsklubben hadde de siste årene kjørt heisen mellom andre- og førstedivisjon, men leverte mot alle forhåndstips en knallsesong i 2011.

En viktig brikke i det lille «miraklet» var hovedtrener Asle Andersen. 39-åringen er kanskje et ubeskrevet blad for mange, men har lang fartstid fra norsk toppfotball.

- Preget livet mitt
Andersen har spilt for klubber som Viking, Bryne, FK Haugesund og Sandes Ulf som aktiv spiller og fikk rollen som trener for sistnevnte klubb tilbake i 2006.

- Jeg har drevet med toppfotball siden 1991 og vanket i fotballmiljøet i rundt 20 år. Det er klart det har preget mye av livet mitt, sier Sandnes-treneren til Nettavisen.

- Jeg er en type som mener du skal gå på banen for å vinne kamper. Jeg har liten aksept for unnasluntring. Hardt, ærlig arbeid er det eneste som gir resultater over tid, sier han.

Og det er nettopp hardt arbeid, lojalitet og treningskultur som er stikkord for den suksessen Andersen har oppnådd med Sandnes Ulf. Det, og en tydelig spillestil med definerte roller.

- Vi har klart å skape et engasjement, en vilje, en passion og en lidenskap blant spillerne. Vi har fått dem til å tenke: «Dette er noe jeg har lyst til å være med på», forteller treneren.

- Vi har også vært veldig opptatt av å skape relasjoner mellom spillerne. Det er viktig at spillerne kjenner hverandre veldig godt og har trygghet i rollene sine på banen, sier Andersen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Aldri vært tvil
Da Andersen kom til Sandnes Ulf var det nok få som hadde troen på at klubben i løpet av en femårsperiode skulle spille i Tippeligaen. Interessen rundt klubben var en smule laber.

- Jeg kom til en klubb som hadde rundt 50 tilskuere på hjemmekampene, men pila har hele veien pekt i positiv retning. Jeg har aldri vært i tvil om at den veien vi har valgt er den rette.

- Det at klubben klarte å rykke opp fra andredivisjon var historisk i seg selv. Dette var en klubb som på mange måter var litt blottet for historie og tradisjoner, sier Sandnes-treneren.

Etter fjorårets knallsesong venter nå kamper mot lag som Rosenborg, Vålerenga, Lillestrøm, Tromsø og naborival Viking. Andersen mener at «sulten» fra forrige sesong må gjenskapes.

- Det er viktig å legge historien bak seg og gjenskap en ny sult på gode prestasjoner blant spillerne. Alle må heve seg to hakk nå, om vi skal overleve i Tippeligaen, sier treneren.

- Det at omgivelsene har hatt liten tro på oss, har vært med å skape en fandenivoldsk innstilling blant spillerne. De har gitt dem energi til å bevise at de faktisk har noe der å gjøre.

- Er gode nok
Det er tøft å være nyopprykket lag i Tippeligaen og oppholdet kan fort bli kort for Sandnes Ulf. Andersen har likevel stor tro på at hans disipler har det som skal til for å overleve.

- Det er viktig at vi beholder det samme fokuset vi hadde da vi presterte bra forrige sesong. Guttene har vist at de er gode nok sportslig ved å rykke opp, så nå må vi gripe sjansen.

- Men vi møter selvfølgelig bedre motstand, så både spillere, trenere, og resten av klubben må opp to hakk. Og det blir enda viktigere at vi holder på det som har vært en suksessfaktor.

Sandnes Ulf-treneren kan også opplyse at vi kan vente oss attraktiv og god fotball fra vestlandsklubben i 2012. Det blir ingen «parkering av bussen», selv om det defensive også blir viktig.

- Vi har en tydelig spillestil der vi vil ha en god defensiv struktur, gunstige brudd når motstanderen er i ubalanse og raskt spill langs bakken i lengderetning, sier Andersen.

- Jeg er veldig opptatt av å utnytte styrkene i laget, siden vi ikke har ressurser til å hente de såkalt beste spillerne, og vi har plass til både kreative individuelle spillere og grovarbeidere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Heldige og dyktige
Sandnes Ulf har allerede styrket troppen med flere spillere siden opprykket ble klart. Folk som Gilles Ondo og Avni Pepa er hentet inn, mens flere profiler også blir koblet til klubben.

Andersen er klar på at det ikke er snakk om panikkjøp, slik mange nyopprykkede klubber har drevet med tidligere. Treneren forteller at han har en plan for alle spillerne.

- Vi prøver å hente spillere som ferdighetsmessig tilfører oss noe på banen. Samtidig må vi også finne de rette typene, som er villig til å gå i krigen for Sandnes Ulf, sier han.

- Vi var både heldige og dyktige på dette området i fjor. Vi fant spillere som passet inn i laget vårt. Nå trenger vi flere ledertyper som kan stå fram og bidra for et nyopprykket lag.

Onsdag ble vestlandsklubben koblet med både Bjørnar Holmvik og Bengt Sæternes. Andersen bekrefter at de to spillerne er aktuelle for klubben, men at ingenting er avgjort.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!