RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images / All Over Press

- Vi kan fortsatt gå videre

Sist oppdatert:
Pirlo herjet, men nå sliter Italia.

EM – Gruppe C:
ITALIA – KROATIA 1-1: Andrea Pirlo herjet da Italia møtte Kroatia i deres andre EM-kamp torsdag kveld.

Den tidligere Milan-spilleren, som gikk gratis til Juventus før årets sesong, var i en egen klasse mot Kroatia da han briljerte på midtbanen og sendte italienerne i ledelsen etter et glitrende frispark i førsteomgangen.

Men Kroatia skulle komme sterkt tilbake etter hvilen, og halvveis ut i annenomgangen utlignet kroatene da Mario Mandzukic scoret sitt tredje EM-mål.

- Jeg er ikke sint. Men selvsagt er man litt bitter. Når et lag spiller bra fotball og skaper sjanser så må man drepe kampen, sier Italia-sjef Cesare Prandelli på pressekonferansen etter kampen.

- Fotball er ganske unikt. I en kamp kan alt man har jobbet for bli ødelagt på grunn av bare én sjanse. Så selvfølelig er det surt, men vi er fortsatt med, og vi tror at vi kan gå videre. Men vi rotet bort en mulighet i dag, sier landslagssjefen.

Kroatias landslagssjef Slaven Bilic virket å være mer fornøyd enn sin italienske kollega på pressekonferansen etter kampen.

- Italia viste igjen at de er et veldig godt lag, men jeg må gi skryt til mitt lag som klarer å komme tilbake i annenomgang, sier Bilic.

Til kvartfinalen med seier
Kroatia imponerte ingen da de kun spilte 1–1 mot Norge på Ullevaal i generalprøven før EM. I sin åpningskamp slo derimot kroatene til med 3-1-seier over Irland.

Med en ny seier i torsdagens kamp mot Italia, kunne kroatene bli det første laget klare for en kvartfinale i mesterskapet.

Italia på sin side var avskrevet av mange etter å ha tapt sin generalprøve mot Russland, men også italienerne imponerte til tider da de spilte uavgjort 1–1 mot regjerende europamester Spania i sin åpningskamp.

Til tross for en god åpningskamp burde Cesare Prandellis menn vinne kampen mot Kroatia for å ha muligheten til å ta seg videre til en kvartfinale.

Store italienske sjanser
Og det var Italia som fikk kampens første mulighet etter bare to minutter spill.

Manchester City-spiss Mario Balotelli mottok ballen fra Emanuele Giaccherini på kroatenes femmeter, men avslutningen gikk dessverre for italienerne like utenfor.

Ti minutter senere var italienerne farlig frempå igjen da Balotelli mottok ballen foran mål. Men spissens avslutning ble blokkert av Kroatias midtstopper Vedran Corluka.

Returen endte derimot i beina på Claudio Marchisio som fyrte av et langskudd som sneiet tverrliggeren.

Italienerne fortsatte å presse et defensivt kroatisk lag utover omgangen.

Men kroatene var farlige de få gangene de benyttet seg av overgangsmulighetene. Og etter 20 minutter var Kroatia-spiss Nikica Jelavic svært nære scoring da lagkamerat Darijo Srna slo hardt inn foran mål, men Everton-spissen fikk ikke en god nok berøring på ballen.

Likevel var det italienerne som var best før pause, og etter 37 minutter var Prandellis menn uhyre nære en ledelse da Antonio Cassano fant Marchisio inne i boksen. Juventus-spilleren dro først av en kroat før han avsluttet mot mål, men Pletikosa i Kroatia-buret fikk blokkert skuddet.

Returen gikk tilbake til Marchisio som fikk avsluttet på nytt, men igjen reddet Pletikosa.

Pirlo-show
To minutter senere klarte derimot ikke Spartak Moskva-keeperen å holde ballen ute da Andrea Pirlo fikk prøve seg med et frispark på utsiden av kroatenes 16-meter.

– Han kommer til å sikte på nærmeste hjørne, sa NRK-ekspert Egil Drillo Olsen før frisparket ble tatt.

Landslagssjefen fikk rett. Som så mange ganger før skrudde den italienske midtbanegeneralen ballen over muren og traff det nærmeste hjørnet. Dermed sto det fortjent 1–0 til Italia, som også var resultatet da dommer Howard Webb blåste av til pause.

Etter hvilen var det Luka Modric og kroatene som åpnet best. Fire minutter ut i omgangen sendte Tottenhams stjernespiller av et langskudd som gikk like over, men Buffon i det italienske målet så ut til å ha kontroll.

Men til tross for at Kroatia forsøkte å presse italienerne slet de med å komme til klare målsjanser mot tre gode italienske midtstoppere.

I stedet fikk Balotelli muligheten etter 62 minutter da han forsøkte seg med et langskudd fra 30 meter, men avslutningen gikk like over.

Scoret sitt tredje
Ti minutter senere klarte derimot kroatene endelig å trenge gjennom det italienske forsvaret. Ivan Strinic fant kroatenes toppscorer Mario Mandzukic foran mål, og Wolfsburg-spissen gjorde ingen feil da han tok ned ballen og smalt den inn mellom stengene. Dermed kunne de kroatiske supporterne juble for utligning og Mandzukics tredje mål i mesterskapet.

Etter scoringen bølget det noe fram og tilbake, men ingen av lagene klarte å komme til de store sjansene.

Italia var fikk en god mulighet på overtid, men ingen av de italienske spillerne klarte å få avsluttet på mål.

Dermed ble det poengdeling på Stadion Miejski. Kroatia har nå fire poeng etter to kamper, mens Italienerne kun har to poeng, og står foreløpig uten seier i mesterskapet.

Italienerne kan havne i en meget ugunstig situasjon skulle Spania vinne torsdagens kamp mot Irland. Kroatia og Spania trenger nemlig da å kun spille 2-2 i siste kamp for å ta seg videre til kvartfinalen - uavhengig av Italias resultat mot Irland i deres siste kamp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere