RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi må selge spillere

Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
Og Ole Gunnar Solskjær vet at europacupspill øker sjansene.

OSLO (Nettavisen): Jo Inge Berget, Daniel Chima Chukwu, Mats Møller Dæhli, Ørjan Nyland, Even Hovland, Etzaz Hussein, Tommy Høiland, Fredrik Gulbrandsen.

Alle er de ferske cupmestere, talentfulle, under 25 år og potensielle salgsobjekter for Molde Fotballklubb.

- Jeg har individuelle ferdigheter i laget som er få trenere forunt, sa Ole Gunnar Solskjær etter søndagens cupfinale på Ullevål.

- Må selge
Og Molde-manageren er helt klar på at seieren ikke bare var viktig for at klubben igjen skulle sikre seg en ny tittel for tredje året på rad. Men også for at Molde skal få muligheten til å spille europacupfotball, og på den måten få muligheten til å eksportere spillere ut av landet.

- Vi lever av å selge spillere. Det er den businessmodellen vi er nødt til å følge, sier Solskjær, vel vitende om at det som norsk klubb er umulig å ta opp kampen med de største i Europa.

- Europacup er vår sjanse til å selge spillere, egentlig. Det er landskamper og europacupkamper og kanskje cupfinaler som gir oss muligheten til det. Ellers er det ikke så mange andre, sier Molde-manageren.

Romsdalingene har de siste årene solgt blant andre Magnus Wolff Eikrem, Davy Claude Angan og Pape Paté Diouf til utenlandske klubber.

- Er ikke engang bakgårdsliga
Fotballagent Petter Bø Tosterud er helt enig med Solskjær om at europacupspill er viktig for å kunne eksportere spillere ut av landet.

- Det er et godt poeng, det Solskjær sier, at europacupspill er et viktig utstillingsvindu for hans spillere. For det er mange speidere og klubber som sliter med å vurdere kvaliteten på spillerne de titter på i tippeligakamper. Det er enklere å kartlegge deres ferdigheter på en bedre måte, med mer kvalifisert motstand enten det er i europacup eller på landslag, sier Tosterud til Nettavisen.

Han mener imidlertid at det er uheldig at klubben nå velger å legge kunstgress på sin hjemmebane.

- Jeg må si at det er et paradoks at Molde skal legge om til kunstgress på Aker Stadion. For det er ikke noe som klinger like godt i ørene til klubbene ute i Europa, mener han.

At Molde og resten av Norges representanter i Europa begynner å slå bedre i fra seg, er Tosterud klar på at må skje dersom det skal bli aktuelt for utenlandske klubber å i det hele tatt vurdere norske spillere.

- Det er viktig for norsk fotballs anseelse. For akkurat nå vurderes vi ikke som en bakgårdsliga engang, vi er så langt bak de andre at vi ikke ser bakgården. Også landslaget må plukke opp hansken.

- Tre skiller seg ut
Tosterud mener det er tre Molde-spillere som skiller seg ut og bør være aktuelle for utlandet på sikt.

- Ørjan Nyland er en keepertype vi nordmenn har ventet på. Han har egentlig det meste som skal til. Han er offensiv i hodet, treningsvillig og har matchvinnergenet. Det var helt sikkert mange som noterte seg han på blokka etter at han gjorde sakene sine meget bra i sommerens U21-EM. Han har også fått sin A-landslagsdebut, og etter min mening så bør han dyrkes som Norges førstevalg inn mot EM-kvaliken.

- Martin Linnes har virkelig fått sin gjennombrudd denne sesongen. Det vil heller ikke overraske meg om denne spilleren vil ta ytterligere steg i løpet av neste sesong. Har de egenskapene en ønsker seg hos en moderne back. Han har en enorm løpskapasitet, god innleggsfot og et godt driv med ballen. Samtidig som han bare blir bedre og bedre defensivt. Her fortjener Molde ros for at de var tidlig ute å sikret seg Kongsvinger-spilleren og har formet han til en spiller som kommer til å få mange landskamper. God scouting som kan bli god butikk for Molde.

- Mats Møller Dæhli kommer til å spille en enda viktigere rolle på Molde-laget neste sesong, og med gode prestasjoner på landslaget, og med Molde ute i Europa så kan fort klubber med tyngde begynne å sikle etter Dæhli igjen. Mange har etterlyst flere målpoeng på unge lovende Dæhli. Det kommer, mener Tosterud.

Eurosport-kommentatoren tror heller ikke døra er stengt for verken Etzaz Hussein, Joshua Gatt, Vegard Forren eller Jo Inge Berget.

I 2014 skal Strømsgodset representere Norge i Champions League-kvalifiseringen, mens Molde, Rosenborg og Haugesund skal kjempe om en plass i Europa League.

Avansement betyr inntekter fra UEFAs pengepott og kanskje også i form av spillersalg. Sjekk hvilke klubber som tjente mest på europacupspill forrige sesong.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere