RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slovenia i krise:

- Vi mangler flere stjerner og treneren får sparken hvis Norge vinner

SNART KAMP: Landslagssjef Lars Lagerbäck og de norske spillerne vil hevne tapet mot Bulgaria. Det skal Slovenia få merke.
SNART KAMP: Landslagssjef Lars Lagerbäck og de norske spillerne vil hevne tapet mot Bulgaria. Det skal Slovenia få merke. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det er ikke bare i Norge landslaget sliter med skader og forfall. Flere av Slovenias beste spillere blir neppe å se mot Norge på Ullevaal.

STORO (Nettavisen): Når Norge møter Slovenia på lørdag vil det være uten flere av de mest kjente navnene.

For mens Norge sliter i forsvarsleddet, så mangler Slovenia det som er av stjernespillere.

Jan Oblak, nasjonens aller største stjerne, har valgt å ta en pause fra det slovenske landslaget, men det stopper ikke der.

Inter-keeper Samir Handanovic har trukket seg fra Slovenia, Kevin Kampl i RB Leipzig har meldt forfall, mens Josip Ilicic og Benjamin Verbic også er småskadet inn mot kampen.

- Så å si alle våre beste spillere er enten ute av troppen eller tvilsomme, sier slovenske Andrej Miljkovic til Nettavisen. Han dekker fotball for den slovenske avisen Ekipa24.

Det har ført til at flere i slovensk presse tror at nasjonen har få sjanser når de gjester den norske nasjonalarenaen på lørdag.

Slovenia ligger helt sist i Norges gruppe etter tap mot både Bulgaria og Kypros i de to første kampene.

STJERNESPILLEREN: Jan Oblak har ikke spilt for Slovenia siden 2017.

Oblak-krangel

Miljkovic er klar på at det er få i hjemlandet som tror slovenerne kommer fra Oslo med poeng:

- Vi ble utspilt av Kypros for en måned siden, moralen er lav og støtten fra folket er ikke-eksisterende. Kampen i Oslo gir ett av to utfall: et mirakel ut av intet eller muligheten for en omstart inn mot mars og EM-kvalifiseringen, sier Miljkovic til Nettavisen.

Slovenerne har tapt fire av de fem siste kampene under trener Tomaž Kavčič, og ifølge Miljkovič vil et tap mot Norge være kroken på døra for 64-åringen.

- Taper vi er det «bye bye» for treneren, sier han.

Eksperten forteller at den nåværende landslagstreneren også er grunnen til hvorfor nasjonens største fotballstjerne, Jan Oblak, ikke spiller. Atlético Madrid-keeperen har nemlig tatt en pause fra Slovenia.

- Oblak har ikke spilt for Slovenia på nøyaktig ett år. Hans offisielle grunn er at han trenger en pause hver gang det er landslagssamling, men han går aldri glipp av en eneste kamp for Atlético Madrid, sier Miljkovič, som mener at grunnen til Oblaks fravær stikker dypere.

- Sannheten, og dette er en ganske åpen hemmelighet, er at han ikke ble valgt som kaptein av den nye treneren sist mars, forlot laget og har ikke snakket med treneren siden, sier Miljkovic.

Han er klar på at tapet av keeperen betyr veldig mye for det slovenske landslaget:

- Det er et gigantisk tap for lagmoralen. Han er vår stor stjerne, vårt største varemerke. Det at det største verdensikonet fra Slovenia ikke er med, sender et forferdelig signal. Spesielt fordi hans fravær er så kontroversielt, sier Miljkovic.

- På en annen side er han «kun» en keeper, og han betyr ikke et mirakel da vårt forsvar ikke er like godt som Atlético Madrid sitt. Han er savnet, men vi har en OK keeper. Jeg tror ikke keepersituasjonen er avgjørende.

Tidligere denne uken ble Kavcic spurt av slovensk presse om det snart er på tide at Oblak returnerer til det slovenske landslaget. Da kunne han informere om at nasjonens fotballpresident er på saken:

- Jeg har ikke dratt til Madrid, fordi Oblak selv uttrykte ønske om å snakke med presidenten. Siden kom det en uttalelse fra forbundet. Jeg er klar for å snakke med Jan når og hvor som helst. Problemet her er ikke meg, jeg har kjent ham i lang tid. Han er en fin fyr, og jeg tror dette blir løst, sa Kavcic, ifølge RTV Slo.

Oblak ankom Atlético Madrid som erstatter for Thibaut Courtois i 2014, og har siden etablert seg som en av verdens absolutt beste målvakter. Han er én av kun fire keepere som er nominert til Ballon d'Or dette året.

Sist gang Oblak ikledde seg den slovenske landslagstrøya var 8. oktober 2017, hjemme mot Skottland.

Les mer: Jarstein topp børsene i Bundesligaen: - Leser ikke tyske aviser

- Et forbilde

Blant dem som er begeistret for Oblak finner vi Rune Almenning Jarstein. Den norske landslagskeeperen er klar på at det er vanskelig å finne noen klare svakheter i keeperspillet til Atlético Madrid-spilleren, og tror Norge har en fordel av å unngå keeperstjernen.

- Jeg ser sjelden La Liga, men de kampene jeg har sett av Champions League med ham .. jeg husker jeg så for noen år siden, og da satt jeg igjen og tenkte «han der er god». Det var ikke så mye snakk om ham heller, det har kommet de siste årene. Jeg synes han er en fantastisk keeper, og uten tvil en av de beste i verden, sier Jarstein til Nettavisen.

Hertha Berlin-keeperen, som selv blir hyllet som en av Bundesligaens beste målvakter, forteller at han ser opp til sin slovenske kollega i Spania:

- Han er helt klart et forbilde, og jeg skulle veldig gjerne sett litt mer La Liga for å kunne studert blant annet ham, fordi han er veldig god. Oblak er en viktig spiller for Slovenia og med han bak der så er det klart at deres sjanse er større til å ta poeng enn uten.

STÅR OVER: Kevin Kampl er ikke med når Slovenia møter Norge.

Oblak er ikke den eneste spilleren Slovenia må klare seg uten denne helgen. Midtbanespiller Kevin Kampl går også glipp av oppgjøret, hvilket Jarstein også tror gjør Norges sjanser enda bedre:

- Jeg har sett ham i Leipzig, og han er en god spiller det også. Jeg tipper de har gode erstattere, og kommer uansett med et sterkt lag. Jeg kjenner ikke spillertypen helt, men han er en motor på midten som er god med ball, sier Jarstein.

- De mister en kvalitetsspiller, men det er sikkert gode spillere som erstatter han også.

Også Miljkovic er klar på at det slovenske mannefallet fort gjør en dårlig situasjon enda verre for trener Kavčič og hans situasjon.

- Vi kommer til å savne Kevin Kampl, som også trenger hvile etter sykdom. Josip Ilicic er ikke klar til å spille mer enn en omgang etter infeksjon, mens Benjamin Verbic også er usikker med en smell, sier Miljkovič.

Som nevnt ligger Slovenia sist i Norges gruppei Nations League med null poeng etter de to første kampene. Bulgaria leder gruppa foran Lars Lagerbäcks menn og Kypros, som gjester Ullevaal tirsdag 16. oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere