- Vi mangler noe over hele fjøla

- IKKE SAMME FYSIKK: Flere av de gamle landslagsheltene synes Norge må bli bedre fysisk.

- IKKE SAMME FYSIKK: Flere av de gamle landslagsheltene synes Norge må bli bedre fysisk. Foto: NTB Scanpix

Dette synes de «gamle» heltene om Italia-kampen.

11.09.14 10:45

Det ble en helmørk forestilling for det norske fotballandslaget da Italia vant overlegent 2-0 på Ullevaal tirsdag kveld.

Etter 90 minutter gikk de norske spillerne av banen, foran de 26.000 fremmøtte, uten å ha skapt en eneste stor målsjanse.

Det var, med andre ord, lite som minnet om forestillingen på Ullevaal 23 år tilbake i tid, da Norge seiret 2-1 mot italienerne.

Dagen etter det skuffende 2-0-tapet på Ullevaal tok Nettavisen kontakt med noen av spillerne som var med på å senke Italia i 1991.

- Må gjøre noe med fysikken
Flere er enige om at det er spesielt én ting som skiller deres lag fra 91, i forhold til laget som tapte 2-0 på Ullevaal tirsdag kveld.

MOT ITALIA: Karl Petter Løken var med på å senke Italia i 1991. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Fysikken.

- Flere lag har tatt oss igjen på mye av det vi var gode på før; organisering, løpskraft og duellstyrke. Der var vi egentlig best før. Vi mangler noe over hele fjøla. Vi har ikke målscorere, og vi har heller ikke det solide defensive kollektivet, sier Karl Petter Løken til Nettavisen.

- Motstanderne spurter mer enn oss og de er sterkere enn mange av oss i duellspillet. Der var vi egentlig foran mange før, men det er vi definitivt ikke nå. Jeg føler det er veldig mye vi var bedre på da enn nå, men alt er relativt selvfølgelig, forklarer Løken.

Den tidligere norske stjernen var skuffet over det han så på Ullevaal tirsdag kveld.

- Førsteomgang var vel ikke helt håpløs, men andreomgang var dårlig. Vi var ikke i nærheten av noe som helst. Vi skapte ikke en virkelig stor mulighet. Det er selvfølgelig alt for lite. Hovedinntrykket er at det var svakt, sier Løken

- Hva må Norge gjøre for å komme tilbake på et høyt nivå?

- Vi må gjøre noe med den fysiske dimensjonen. Vi blir tatt på veldig mye av det vi var bra på før. Fotballfysikk går ikke på å se ut som en muskelbunt, men vi må være på plass. Det må være mer intensitet i spillet. Det var så tydelig i VM. Det som preget de beste lagene i de beste periodene var en enorm kraft og vilje. Og ikke minst kynisme i begge ender av banen. Der har vi nesten blitt dårligst, forklarer den tidligere Rosenborg-spilleren.

JUBLET: Tore Pedersen og Karl Petter Løken kunne juble etter å ha vunnet 2-1 mot Italia på Ullevaal i 1991. Foto: Jon Eeg (NTB scanpix)

Pedersen: - Fysisk overlegne
Tidligere landslagsstopper Tore Pedersen la også merke til den fysiske forskjell på lagene på Ullevaal tirsdag kveld.

- I forhold til det laget som var utpå der tirsdag, var vi mye mer fysisk sterke (i 1991). Jeg synes italienerne var fysisk overlegne. Før var det ikke mange lag som tok oss på fysikken. Vi var mange robuste gutter, sier Pedersen til Nettavisen.

Han mener imidlertid at dagen unggutter på landslaget må få mer tid.

- Jeg synes ikke vi skal dømme etter én kamp. Det kommer mye bra spillere opp nå. Det må vi bygge videre på.

- De må få spille seg til erfaring. De må ta nivået og neste steg. Det er som Høgmo også sier, vi trenger å få frem noen spisser som scorer mål, forklarer Pedersen.

Sørloth: - Må være mer «på»
Gøran Sørloth var med på å senke en rekke storheter på Ullevaal i suksessperioden på 90-tallet.

Den tidligere norske stjernespilleren mener Norge må bli enda tydeligere på hvordan vi faktisk ønsker å spille.

- Jeg føler at vi må finne ut mer av hva vi vil. Jeg mener vi trenger en klokkeklar filosofi på hva vi skal gjøre og hvordan vi skal spille. Om det er 4-4-2 eller 4-5-1 har ikke så mye å si, men det viktige er at det gjennomføres hele tiden. De som er disponible må vite nøyaktig hva som kreves, og hva de skal gjøre til enhver tid. Der føler jeg vi generelt i norsk fotball har mye å hente, sier Sørloth til Nettavisen.

KLAR TIL KAMP: Gøran Sørloth og Norge gjør seg klare til å spille mot Italia på Ullevaal i 1991. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Den tidligere Rosenborg-spilleren savnet blant annet hurtigere overganger.

- Vi må være mer «på» når vi får overganger. Uansett hvilke motstandere vi møter, så rekker dem å komme på rett side med mange folk. Da er det et problem uansett hvor gode vi er. Hadde vi vært fem ganger bedre, hadde vi fortsatt hatt problemer med å komme oss gjennom motstanderen hvis de har rukket å komme tilbake i forsvar, forklarer Sørloth.

Han ønsker imidlertid ikke å se helt svart på situasjonen.

- Synes ikke vi skal male fanden på veggen. Vi må gjennom en fase akkurat som vi opplevde i gamledager, forteller Sørloth.

Norge møter Malta borte i neste EM-kvalifiseringskamp, før Bulgaria blir neste motstander på Ullevaal.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.