RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi måtte overtale ham

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Han valgte Start, men hvem er egentlig Tippeligaens nye stjerneskudd, Christer Kleiven?

Rekorden var tre mål på én sesong. Det skjedde i Adeccoligaen i 2008.

Men nå har Christer Kleiven scoret fire mål for Start. På fire kamper. I Tippeligaen. Han er delt toppscorer før søndagens runde, der Start møter Brann. Han nevnes som en mulig A-landslagsspiller. Han har vært Tippeligaens heteste den første måneden.

Men hvem er egentlig Starts 22-åring?

- En fantastisk flott fyr. Han smiler stort sett hele tiden. Veldig omtenksom, sier tidligere Start-trener Arne Sandstø.

- En supergutt. Kanskje av og til litt for snill også, sier Bård Wiggen – mannen som hentet Kleiven fra Vigør til Start i 2004.

- En veldig omsorgsfull gutt. Full av empati. Og det er ikke sånt folk sier fordi media ringer. Det er fordi han er sånn, sier Vidar Steensnæs, Kleivens tidligere trener i Vigør – som fortsatt snakker jevnlig med spilleren.

På A-laget som 15-åring
Kleiven vokste opp på Hellemyr i Kristiansand, og talentet var tidlig synlig. Den tynne, hengslete gutten var en teknisk begavelse, offensiv leken, og tjente mye på å spille sammen med kjente spillere som Steffen Hagen (nå Odd), Ole Marius Gundersen (nå Stavanger), Kenneth Udjus og Stig Odnevik. Unggutta spilte seg frem til kvartfinalen i NM, og i Vigør skjønte man at Kleiven trengte større utfordringer.

15 år gammel ble han tatt opp i Vigørs A-stall.

Det var også i Vigør at han ble tatt inn på et G-landslag omtrent på samme tiden. Etterpå har han vært fast inventar på alle aldersbestemte landslag.

- Men jeg husker første gang han ble tatt ut. Da ga vi ikke applaus til Christer. Vi applauderte hverandre. Det var hele miljøet i Vigør som var viktig for disse spillerne. De dro hverandre frem, sier Steensnæs videre.

Men Kleiven ble likevel ikke i Vigør.

Drakamp
Start hadde peilet ham inn. Mandalskameratene likeså. Og den gangen, i 2004, var det ikke nødvendigvis en selvfølge at talentene på Sørlandet valgte Start. Året før hadde Mandalskameratene faktisk kommet høyere opp på tabellen i Adeccoligaen enn Start.

Det ble en drakamp.

- Vi måtte overtale ham, sier Bård Wiggen til Nettavisen.

Wiggen, nå assistent i FC København, jobbet da som spillerutvikler i Start.

- Vi måtte poengtere at Start alltid hadde utviklet spillere, og at Start tross alt var den beste utviklingsklubben på Sørlandet. Vi måtte poengtere at selv om MK og Start da lå i samme divisjon, så var sannsynligheten større for at Start skulle forbli enn toppklubb, enn at MK skulle være det, legger Wiggen til.

Kleiven påstår imidlertid at valget var ganske enkelt.

- Jeg trente med MK. Jeg trente med Start. Men innerst inne visste jeg at det var Start jeg ville gå til. Det er jo i Start alle unggutter på Sørlandet ønsker å spille. Det var helt og holdent mitt eget valg. Det var min avgjørelse, og jeg synes det som skjedde i Start den gangen virket veldig positivt, sier Kleiven til Nettavisen.

Han hadde for så vidt også rett i det.

Tok steg hele veien
Start la MK bak seg allerede i 2004, vant divisjonen og tok året etter sølv i Tippeligaen.

Kleiven var imidlertid ikke klar for A-lagsfotball allerede da. Problemet var at Starts andrelag kun spilte i 3. divisjon. Dermed ble han leid ut til Fløy. For å hjelpe dem opp til Adeccoligaen. Det gikk nesten. 1-1 hjemme mot Haugesund i siste kamp ble imidlertid for dårlig. Fløy fikk 50 poeng. Haugesund rykket opp med 51.

Kleiven hadde imidlertid fått nødvendig kamptrening, reiste hjem til 2. divisjonsfotball med Start-2 året etter, og ble tatt opp i Stig Inge Bjørnebyes A-stall i 2007.

Han fikk totalt åtte kamper i Tippeligaen det året, som 19-åring, men Start rykket ned.

I ettertid kan det imidlertid ha vært avgjørende for at Kleiven nå er blitt den spilleren han er.

- Det tror jeg absolutt. Jeg fikk spille fast i Adeccoligaen. Jeg følte at jeg var en viktig mann for laget. Og vi vant kamper.

Ble frustrert
Så kom imidlertid nedturen.

På Sørlandet trodde man at Kleiven skulle bli en nøkkelspiller med en gang etter comebacket i Tippeligaen. Det klarte han ikke. Det ble åtte kamper fra start og 14 som innbytter i fjor. 21-åringen var ikke fornøyd. Kanskje verst av alt – han ble brukt på kanten – og det er jo ikke kantspiller han er.

Etter sesongen banket han derfor på døra til trener Knut Tørum.

- Hva tenker dere egentlig om meg, var spørsmålet.

Svarene var heldigvis som ønsket.

- Jeg var frustrert. Det er ingen hemmelighet. Jeg er jo en sentral midtbanespiller, men ble brukt på venstre kant. Derfor hadde vi et møte etter sesongen. Etterpå satt jeg igjen med en god følelse. Det var veldig motiverende, sier han nå.

Mer vil han ikke snakke om det noe trøblete fjoråret. Det gikk jo bra. I møtet med Knut Tørum fikk han vite at han skulle nemlig satses på. Som sentral midtbanespiller. I media stod det at han droppet ferien etter det møtet. Det stemmer ikke. Han dro til Thailand. Men han kom hjem topp motivert. Han satte ekstra fokus på styrketrening før sesongen, men faktisk – det er ikke ekstra avslutningstrening som ligger bak de fire målene så langt.

- Egentlig ikke, innrømmer han.

- Men jeg var heldig i den første kampen mot Sandefjord. Det ga meg selvtillit til å prøve igjen. Så igjen. Og igjen. I tillegg spiller jeg jo på et lag som gjør det lett å være god fotballspiller.

For tidlig for Drillos
Spørsmålet er hvor godt det kan ende for Kleiven – og Start.

- A-landslaget er blitt nevnt?

- Det tenker jeg ikke på. Vil heller si at jeg blir overrasket om jeg skulle være en del av troppen når EM-kvalifiseringen starter til høsten.

- Hvor mange mål skal du score?

- Målet mitt før sesongen var et par stykker. Nå har jeg fire. Så jeg får vel ønske meg et par stykker til da, humrer han.

- Start da?

- Jeg er ganske sikker på at vi vil overraske mange. Vi har lenge visst at vi er et godt lag. Vi viste det i oppkjøringen, og vi har vist det i serieåpningen. Så handler det om å holde nivået hele veien. Det handler om å stabilisere oss. Så får vi se hvor det ender til slutt, sier han.

De som kjenner Kleiven kommer utelukkende med skryt om stjerneskuddet som i 2008 ble trukket frem som en av Norges ti største talenter av Nils Johan Semb. Det finnes ingen «men».

- Vet å sette pris på livet
Bård Wiggen glemmer ikke morgenøktene hvor han trente Kleiven og Espen Børufsen, men de spesielle episodene handler om to øker hvor Børufsen forsov seg, før Wiggen så forsov seg (for eneste gang i karrieren) gangen deretter. Ikke om Kleiven.

Leif Otto Paulsen, tidligere Start-spiller som var en av lederfigurene på Vigørs A-lag da Kleiven ble tatt opp på det som 15-åring, husker kun at Kleiven, før han kom opp på A-laget, kastet seg rundt halsen på ham og ropte «Jeg elsker deg» da Paulsen avgjorde finalen i en fotballturnering.

Arne Sandstø tror en av årsakene til den massive rosen har mye å gjøre med Kleivens familie – og kanskje spesielt søsteren.

- Christer har en syk søster som betyr mye for ham. Han har alltid brukt veldig mye tid på familien, og man kan kanskje si at det har vært med å forme ham som person. Han er veldig omtenksom. Han vet å sette pris på livet. Han smiler stort sett hele tiden, sier Sandstø – nåværende Løv-Ham-trener.

- Det har i alle fall satt en del ting i perspektiv for meg, sier Kleiven om sin to år yngre søster som er funksjonshemmet.

- Man skjønner hvor heldig man er.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere