- Vi ønsker at saken blir overført til norsk politi

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen) / Faksimile Politiet USA

- Politiet har visst om dette i trekvart år, men de etterforsker ikke forbrytelser fra et annet land, sier advokat.

28.01.13 12:26

Som Nettavisen avslørte forrige uke er amerikansk politi fortsatt på jakt etter en person som ved flere tilfeller har vært tilknyttet tippeligaklubben Sogndal som en del av det medisinske støtteapparatet.

35-åringen er etterlyst for «formidling» av GHB, og han skal samtidig ha ulovlig oppbevart steroider og andre narkotiske stoffer.

- Politiet gjør ingenting
Likevel kommer han trolig aldri til å bli straffet for forbrytelsen, skal man tro mannens advokat, Geir Jøsendal. Han sier til Nettavisen at politiet i Norge ikke har foretatt seg noe angående hans klient, og det kommer de heller ikke til å gjøre, sier han.

- Nei. Politiet har visst om dette i trekvart år, men de etterforsker ikke forbrytelser fra et annet land. Amerikansk politi samarbeider heller ikke med politiet i noe annet land, de bare legger ut en etterlysning. Etterlysningen har ligget ute siden 2003, så dette er gammelt og har vært foreldet i Norge siden 2008, sier Jøsendal.

- Hva skjer videre i denne saken nå?

- Vi kommer til å be om å få saken overført til norsk politi, slik at den blir henlagt som foreldet. Det holder vi på med nå, men vi snakker om en prosess som er komplisert og ikke prioritert noe sted. Dette er som sagt en bagatellsak, og hadde det vært snakk om et alvorlig lovbrudd, hadde det blitt prioritert. Prosessen innebærer at den amerikanske statsadvokaten må bestemme seg for om han vil overføre saken til Norge. Akkurat nå ligger ballen hos oss, og statsadvokaten i USA venter på en skriftlig beskjed om at vi ønsker saken overført til Norge, sier Jøsendal.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tar trolig lang tid
- Når tror du saken blir overført til norsk politi?

- Det kan ta vinter og vår, i og med at det ikke er noe akutt. Et halvt år er en veldig optimistisk prognose.

- Hva tror du blir utgangen av denne saken?

- Det er to mulige utganger i denne saken. Den ene er at saken blir overført til Norge og umiddelbart henlagt siden den er foreldet, den andre er at saken forblir status quo, at det står en etterlysning i USA og at han ikke kan reise dit. Han har familie i USA som han har lyst til å besøke. Det er «worst case» at etterlysningen blir stående, avslutter Jøsendal.

Politiet tause
Politiet i den aktuelle norske byen ønsker ikke å kommentere saken på noen måte overfor Nettavisen, grunnet taushetsplikt.

Nettavisen var også i kontakt med Sogndal forrige uke, der mannen ved flere anledninger har arbeidet, og daglig leder Egil Mundal påpekte at klubben ser alvorlig på situasjonen.

- Dette er en sak som alle involverte parter ønsker å være foruten, sa Mundal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.