*Nettavisen* Sport.

- Vi rykket opp for tidlig, og det er min feil

SPØKEFULL: Torsten Lieberknecht er spøkefull når han forklarer klubbens raske vei opp i Bundesligaen. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)

Vi har besøkt klubben til to av de norske landslagsspillerne.

20.10.14 01:02

Klikk på bildet for å forstørre.

BRAUNSCHWEIG (Nettavisen): Egentlig var planen å lage en sak om livet på innsiden av en Bundesliga-klubb, men etter å ha besøkt klubben viste det seg at en slik sak ville blitt relativt fattig på innhold.

Vi ble møtt av en liten, men koselig og imøtekommende klubb, med ansatte og spillere som gjorde mye ut av de få ressursene de har til rådighet.

Klubben er en stolt og tradisjonsrik klubb i tysk fotball. Braunschweig var med og grunnla det tyske fotballforbundet i 1900, og den var også med da Bundesligaen ble stiftet i 1962.

Eintracht Braunschweig, med nordmennene Omar Elabdellaoui og Håvard Nielsen i spillerstallen, har tatt enorme steg de siste årene.

I 2010/11-sesongen rykket laget opp til 2. Bundesliga, før de to år senere tok steget opp i 1. Bundeliga, som tyskerne kaller den.

Det var ikke helt etter den planen klubben hadde lagt.

Gikk for fort
- Vi har hatt ett problem i klubben. Det er at vi ønsket å spille i 2. Bundesliga i fem-seks sesonger, men det glemte vi. Vi rykket opp for tidlig, og det er min feil, sier en spøkefull Eintracht Braunschweig-trener Torsten Lieberknecht til Nettavisen når vi får 15 minutter alene med ham.

Laget har utviklet seg raskere enn antatt, men men organisasjonen Eintracht Braunschweig henger etter på flere områder.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRIVES: Håvard Nielsen og Omar Elabdellaoui trives utmerket i Eintracht Braunschweig. Her er de avbildet etter trening. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)


- Hele klubben må lære seg hvordan det fungerer i Bundesligaen. Noen ganger har vi sett at steget har vært for stort, men jeg tror vi har alt vi trenger her for å lykkes i Bundesligaen; organisasjonen og alt, men vi må fortsatt lære oss veldig mye før vi er der, fortsetter den jordnære tyskeren.

Etter 28 år utenfor Bundesligaen, har omveltningene i klubben vært store de siste sesongene.

Fasilitetene på treningsanlegget er imidlertid fortsatt et stykke unna toppnivå. Det erkjenner Omar Elabdellaoui.

- Braunschweig var jo på nivå tre for ikke lenge siden, så klubben har klatret oppover i ligasystemet veldig fort. Klubben bygger seg fortsatt opp, men ting har blitt mye bedre. Det er nok ganske annerledes hos andre Bundesliga-klubber enn det er i Braunschweig, forteller Elabdellaoui til Nettavisen.

Den norske unggutten startet utenlandskarrieren i Manchester City, og treningsfasilitetene er på to forskjellige planeter, skal vi tro Elabdellaoui.

Klikk på bildet for å forstørre.

GRØNT: Gresset er grønt i Tyskland. Bildet er tatt på treningsfeltet til Braunschweig. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)


- Her har vi fire treningsbaner, styrkerom og basseng med varmtvann og isbad.

- Jeg er jo vant til City, og der var ting ganske annerledes. Men klubben bygger seg fortsatt opp. Braunschweig beveger seg i riktig retning, selv om det har gått veldig fort for klubben de siste årene, fortsetter han.

- Men i City hadde vi alt. Der var det helt sykt!

Annerledes
Lagkamerat Håvard Nielsen, som er på utlån til Braunschweig fra Red Bull Salzburg, mener forskjellene er store fra fasilitetene han er vant til fra den østerriske klubben.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRENINGSVEI: Spillerne må gå gjennom stadion for å komme til treningsbanene. Her er Omar Elabdellaoui og Håvard Nielsen på vei inn i garderoben etter treningsøkt. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)


Salzburg eies av energidrikke-selskapet Red Bull, og har fått spyttet inn enorme ressurser fra selskapet. Det satte også sitt preg på treningsfasilitetene.

- Det er ganske annerledes her, med treningsforhold og sånn, det må jeg være ærlig nok til å si. Der nede hadde de det beste innen alt, nesten. Fasilitetene var ekstremt bra. Det er ikke dårlig her heller, det funker helt fint. Men du merker at klubben har klatret i divisjonene ganske raskt. Du har allikevel alt du trenger her, forteller Nielsen til Nettavisen.

Klubben har akkurat bygget ny treningsbane med undervarme, og det gir laget bedre treningsmuligheter, og treningsbanene ligger helt inntil Eintracht Stadion, hvor laget spiller hjemmekampene sine.

Klikk på bildet for å forstørre.

FASADEN: Slik ser fasaden på Eintracht Stadion ut. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)


Satser alt
Et Bundesliga-sultent Braunschweig-publikum fikk endelig oppfylt drømmen om spill i den øverste ligaen igjen denne sesongen.

Men klubben er veldig opptatt av å utvikle seg i et tempo som ikke tar knekken på organisasjonen.

- De har riktig tankegang her. De går all-in. De vil holde seg i Bundesligen, og de har lyst til å utvikle klubben. De henter unge, lovende spillere som kan hjelpe de i fremtiden, forteller Elabdellaoui.

Lieberknecht deler også oppfatningen til nordmannen.

- Vi lærer ikke så fort, vi lærer kanskje litt for sakte, men dette er veien for oss. Vi bygger en klubb og et lag for fremtiden, forteller Braunschweig-treneren.

Fotballgale

At byen er fotballgal, slik som veldig mange andre tyske byer, er det liten tvil om, for i hver gate henger det klubbeffekter i vinduene.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJARMERENDE: Området rundt stadion minner lite om fasilitetene man ser hos topplagene i Bundesligaen. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)


- Klubbdirektøren sa en gang at hadde stadionen rommet 45.000 tilskuere, hadde vi solgt ut sesongkort på hele stadion, forteller Elabdellaoui.

Selv om laget ligger sist i Bundesligaen, står fortsatt supporterne hundre prosent bak laget, forteller de norske spillerne.

- De har vært utrolig støttende i år. Det kuleste var mot Stuttgart hjemme, da vi lå under 4-0. Du hørte i det 80. minutt at de sang «You´ll never walk alone», som er klubbsangen ... Det var sykt! forteller Elabdellaoui.

Etter seieren mot Hamburg forrige lørdag er det fortsatt håp om at Braunschweig skal overleve i Bundesligaen.

Slitent
Også Eintracht Stadion bærer preg av å henge litt etter utviklingen man har sett hos klubbene som har spilt på toppnivå noen år.

For et par år siden pusset de opp fasaden på hovedtribunen, og innvendig er det fortsatt løpebane mellom gressmatta og publikum.

- Det hadde vært bedre uten løpebane, for da hadde vi fått fansen nærmere. Men det gjør ikke noe med stemningen akkurat her, for det er så utrolig stemning uansett, forteller Elabdellaoui.

Klikk på bildet for å forstørre.

LØPEBANE: Eintracht Stadion er gammeldags med løpebane mellom fotballbanen og publikum. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)


Klikk på bildet for å forstørre.

SLITENT: Området rundt Eintracht Stadion er relativt slitent, men sjarmerende. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)


Klikk på bildet for å forstørre.

SLITENT: Hver hjemmekamp fyller hjemmefansen opp denne svingen på Eintracht Stadion. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.