- Vil vekke denne sovende kjempen

Foto: Getty Images

Kan denne klubben bli et nytt Manchester City?

10.09.14 23:34

Forrige uke ble det klart at selskapet GFH Capital, med base i Bahrain, jobber med å kjøpe opp den tidligere storklubben Leeds United.

Selskapet må, etter det flere engelske medier skriver, punge ut om lag en halv milliard for å sikre seg kontrollen over klubben, som per dags dato er under ledelse av Ken Bates.

Torsdag skriver Yorkshire Eventing Post at Bates vil bryte alle bånd med klubben hvis avtalen med GFH Capital blir gjennomført.

Samtalene om et oppkjøp skal ha foregått i flere måneder, og natt til fredag i forrige uke slapp selskapet en pressemelding hvor de skriver at de har signert en avtale om å arrangere oppkjøpet av moderselskapet til klubben, Leeds City Holdings.

GFH Capital skriver at de har gjort grundige undersøkelser om klubben, hvor de har kommet fram til at klubben har en av Englands største fanskarer og et tilskuersnitt som er bedre enn de fleste Premier League-klubber. Noe som skal være hovedårsakene til at selskapet ser på Leeds United som en god investering.

Selskapet skriver videre at engelske fotballklubber nylig har mottatt en betydelig økning i omsetning på grunn av reforhandling av TV-rettighetene. Det er forventet at hvert lag i Premier League vil motta minst 60 millioner pund per sesong på grunn av verdiøkning i TV-rettighetene, noe GFH håper Leeds også vil få nytte av.

«På grunn av taushetsplikt, kan ingen ytterligere detaljer gis om de kommersielle betingelsene i oppkjøpet», avslutter de pressemeldingen med. Dette har ført til mange spekulasjoner i engelske medier den siste uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Leeds-redaktør» usikker
Svend Anders Karlsen-Moum er redaktør for Leeds-magasinet «The Peacock News», han sier til Nettavisen NA24 at det er mye usikkerhet rundt oppkjøpet.

- Foreløpig er mye ukjent for media og supportere. Noe av det vi vet er at konsernsjefen i GFH Capital, David Haigh, er Leeds-supporter. Det er selvfølgelig hyggelig at folk som går inn i klubben har hjerte for Leeds, men foreløpig vet vi ganske lite. Det første vi hørte var at det var en gruppe med investorer som hadde gått sammen, og ville bruke GHF Capital til å forhandle fram en avtale. Men det sies foreløpig ikke hvor pengene kommer fra. Så det er stor usikkerhet rundt det hele, forteller Karlsen-Moum.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er som sagt vanskelig å si noe sikkert, men vi vet det er velstående personer i Bahrain. Det er flere i den regionen som har stor forkjærlighet til Leeds, fordi de studerte i England i en periode hvor Leeds var veldig gode, forklarer Karlsen-Moum, som håper på et eierskifte i klubben.

- Det har vel vært ganske tydelig over en lang periode at nåværende eier Ken Bates ikke har eller vil bruke penger på å løfte klubben videre. Så dersom Leeds skal ha reelle ambisjoner om å komme seg opp i Premier League, så må det inn friske penger, sier Leeds-supporteren.

Yorkshire Evening Post skriver torsdag at de hevder å vite at det er selskapet GFH Capital som opptrer som kjøpere i avtalen, og ikke som en representant for andre private investorer.

Den sovende kjempen
Leeds United hadde sin storhetstid på 60- og 70-tallet under manager Don Revie, som i perioden mellom 1965 og 1974 aldri fikk en plassering utenfor topp-fire. Under Revie tok klubben blant annet to seriegull, da de vant i 1968-69-sesongen og i 1973-74, samt flere cupgull. Etter Revies avgang fant ikke Leeds veien tilbake til toppen av engelsk toppfotball og det skulle ta sin tid før Leeds igjen kunne juble for et nytt seriegull.

Først i 1991-92-sesongen var «The Peacocks» igjen det beste laget i England under ledelsen av Howard Wilkinson som da styrte Leeds-skuta. Manager Wilkinson klarte likevel ikke å gjenta suksessen Don Revie en gang hadde hatt med Leeds.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images

Utover 90-tallet ble det satset hardt for å få Leeds tilbake i toppen av engelsk fotball. Under manager David O'Leary, som tok over jobben etter George Graham i 1998, ble det ingen plasseringer utenfor topp-5 i Premier League. Det resulterte i at Leeds fikk prøve seg i Europa med stor suksess.

I 2001 nådde Leeds semifinalen i selveste Champions League. Der skulle imidlertid spanske Valencia vise seg å bli for sterke for Yorkshire-klubben.

Så begynte nedturen
Leeds-ledelsen hadde satset hardt for å få Leeds tilbake i toppen av europeisk fotball.

For hardt skulle det vise seg.

Under styreformann Peter Ridsdale tok klubben opp store lån til spillerkjøp i tro om at klubben ville betale tilbake med inntekter fra TV-rettigheter og sponsoravtaler som skulle komme fra spill i Champions League.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images

Men klubben klarte ikke å kvalifisere seg til turneringen året etter, noe som førte til at Yorkshire-klubben ikke hadde nok midler til å betale tilbake lånene.

Det resulterte i at klubben måtte selge en rekke stjernespillere, blant andre Rio Ferdinand, Robbie Keane, Harry Kewell, Robbie Fowler og Lee Bowyer.

Klubben måtte også kvitte seg med talenter som Aaron Lennon, Paul Robinson og James Milner, som alle har hatt stor suksess i ettertid for andre arbeidsgivere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nedrykk og ny eier
Da de fleste stjernespillerne hadde forlatt klubben i 2003-04, ble det nedrykk for Yorkshire-klubben. Det betydde at Leeds for første gang på 14 år, ikke lenger spilte på det øverste nivået i det engelske ligasystemet.

De finansielle problemene fortsatte for Leeds etter nedrykket, og høsten 2004 ble klubben tvunget til å selge både treningsanlegg og stadion Elland Road.

I 2005 valgte styret å selge en 50-prosents eierandel av klubben til Ken Bates for en sum som skal ha vært på nærmere 120 millioner kroner.

- Det viktigste er å bringe stabilitet tilbake til Elland Road og kvitte seg med usikkerheten. Jeg mener vi kan gjøre det ved hjelp av mine erfaringer og min støtte, sa Bates den gangen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images

Bates var tidligere eier og styreformann i Chelsea. Han kjøpte den daværende annendivisjonsklubben for ett pund i 1982, men i løpet av 90-tallet fikk han klubben tilbake i det engelske toppsiktet. Til tross for at London-klubben hadde en stor gjeld sommeren 2003, gjorde Bates god butikk da han solgte Chelsea for 140 millioner pund til nåværende eier, Roman Abramovich.

Satt under administrasjon
I 2006-07-sesongen fortsatte nedturen for Leeds både sportslig og økonomisk. To dager før den siste serierunden satte klubben seg under administrasjon, noe som førte til at klubben ble fratatt ti poeng. Leeds endte dermed helt sist på tabellen, og var for første gang i historien klare for nivå tre i England.

På det tidspunktet skal klubben ha hatt en gjeld på over 35 millioner pund.

I 2007 kjøpte selskapet Forward Sports Fund med Ken Bates i spissen tilbake klubben fra administratorene. Klubben sto nå uten sin enorme gjeld. Mange fryktet likevel at Leeds ikke ville få fornyet profflisensen, men på betingelse om at klubben måtte starte med minus 15 poeng i League 1, fikk Leeds fortsette i ligasystemet.

Tilbake i Championship
Leeds måtte vente helt til 2010 før opprykket til den nest øverste divisjonen ble en realitet hvor klubben fortsatt spiller per dags dato.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images

Imponerende nok har publikum fortsatt å strømme til hjemmearenaen Elland Road, til tross for den økonomiske og sportslige krisen i det siste tiåret.

Det har de senere årene blitt satt spørsmål rundt eierskapet i klubben. I mai 2011 gjorde Bates det derimot klart at han er den som sitter med makten i klubben etter at han kjøpte ut de andre investorene i Forward Sports Fund.

Savner sportslige ambisjoner
Flere Leeds-supportere har til tross for opprykk og god økonomisk styring sett seg lei av mangel på sportslig ambisjon hos Bates, og har gitt uttrykk for at de ønsker eierskifte.

«Leeds-redaktør» Karlsen-Moum tror nye eiere kan gi klubben det siste løftet den trenger.

- Ken Bates kommer ikke til å selge klubben på billigsalg. Og jeg ser ikke for meg at noen kjøper en klubb for en stor sum, slik at den så kan gå på tomgang. Jeg håper de har ambisjoner, og at investeringer gjøres med fornuft.

- Det er masse potensial i klubben og byen. Det er fortsatt over 20 000 tilskuere på hver kamp. Men jeg føler at vi trenger den siste «pushen». Publikumstallet har falt litt, men det tror jeg er fordi folk er lei av hvordan klubben er ledet, sier Karlsen-Moum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pa Photos

- Vil vekke kjempen
Selskapet som nå ser ut til å ville kjøpe opp Yorkshire-klubben, ser i hvert fall ikke ut til å ha mangel på sportslig ambisjoner. I hvert fall hvis man skal tro selskapets siste pressemelding.

- Leeds United har alt - lidenskapelige og lojale supportere, en fantastisk historie og masse potensial til å komme seg tilbake til Premier League, sier direktør David Haigh ifølge pressemeldingen.

- Fra mitt personlige perspektiv, så har jeg fulgt Leeds United siden barndommen. Etter å nå ha vært tilbake på Elland Road under de siste kampene med mine kolleger, har vi blitt enda mer interessert i å overta klubben for å se den blomstre, sier Haigh.

Hans kollega og styremedlem i GFH Capital, Salem Patel, er heller ikke beskjeden.

- Vi har lyst til å vekke denne sovende kjempen. Vi ønsker å forme en bærekraftig og langsiktig framtid for klubben, både på og utenfor banen. Vi håper også å ta tilbake eierskapet til Elland Road, og fortsette å jobbe tett med manager Neil Warnock, sier Patel.

Nå gjenstår det å se om oppkjøpet vil bli gjennomført. Nettavisen følger utviklingen.

Kilder:BBC, Yorkshire Evening Post, The Guardian, The Telegraph, leedsunited.com og Sky Sports.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.