RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Linn Cathrin Olsen (Scanpix)

- Ville ikke hatt ham etter prøvespill

Sist oppdatert:
Hvordan fant Fredrikstad 18 år gamle Khalifa Jabbie fra Sierra Leone?

Det er ikke ofte unggutter fra Afrika presterer fra første stund i Tippeligaen. Kulturforskjellene er rett og slett så store at de fleste trenger tid.

Mye tid.

Men for Fredrikstad og Khalifa Jabbie var det full klaff fra første stund, og mandag scoret han det andre målet da østfoldingene slo Rosenborg 2-0.

Fredrikstad skrev en intensjonsavtale med midtbanespilleren i desember i fjor, og 20. januar, da Jabbie fylte 18 år, ble leieavtalen en realitet. I slutten av januar sluttet han seg til resten av Fredrikstad-troppen.

Nå, mindre enn tre måneder etter den lange reisen fra Afrika til Norge, har han startet alle kampene for et Fredrikstad-lag som ligger på andreplass på tabellen etter tre seirer på fire forsøk denne sesongen.

Plankebylagets sportssjef, Joacim Jonsson, forsøker å senke forventningene når Nettavisen snakker med ham om unggutten.

- Kommer til å variere
To ting er han imidlertid klar på:

- Det ene er at han kommer til å variere utover i sesongen. Det kommer til å gå opp og ned. Det er heller ikke sikkert at han kommer til å spille 30 kamper for oss. Vi må være fornuftige i bruken av ham.

- Det andre er at hvis vi hadde hentet ham på prøvespill, da hadde han ikke vært Fredrikstad-spiller nå, sier Jonsson.

Den siste uttalelsen er selve kjernen i Fredrikstads jakt på utenlandske spillere.

Jonsson vil nemlig ikke hente spillere uten at han først har sett dem i aksjon på trening og i kamp i sitt normale miljø.

- Og for å si det sånn: Å komme til Norge var en enorm forandring for Jabbie. Prestasjonene var ikke spesielt gode den første tiden han var her.

- Uvanlig for en afrikaner
Jonsson følte seg imidlertid trygg på 18-åringen etter at han hadde fulgt ham i flere perioder i Sierra Leone.

- De første gangene visste han ikke at jeg så på ham. Den siste gangen visste han om det. Da så jeg ham i aksjon i én uke. Jeg så ham på trening, i kamp og pratet også med ham underveis i øktene. Praten viste at det var en spiller som var veldig mottakelig for læring. Når det er utgangspunktet – og han også har spisskompetanse – da er mulighetene for utvikling store.

- Jeg spurte ham også om hva han ønsket med fotballen videre. De fleste afrikanere svarer da at de vil vinne VM og spille for Chelsea eller Barcelona. Det blir for overfladisk og nesten useriøst. Han svarte imidlertid at han hadde et ønske om å jobbe hardt for å bli akseptert av lagkameratene og hjelpe laget. Det er egentlig et uvanlig svar fra en afrikansk spiller, fortsetter FFKs sportssjef.

- Holdninger og karakter er helt avgjørende. Det er derfor jeg liker å se aktuelle spillere i sine vante omgivelser.

Vraket bestemann
På den måten har han også hentet og vraket andre aktuelle spillere.

- Jeg så Fernando Wallace under en trening på Kypros før vi hentet ham. Jeg husker at han slo en pasning på fem meter, bommet grovt, men hva gjorde han etterpå? Jo, han jaget ballen som besatt for å vinne den tilbake.

- Christian Gamboa, et annet eksempel, var en spiller som tok mye ansvar og var en støttespiller overfor de andre i spillergruppa på trening. Sånt er viktig.

- Jeg så også på en annen spiller i fjor. Han skulle være god, og han var også best i den kampen jeg så ham i. Men før kampen, da de andre varmet opp og pushet hverandre, da tok han det rolig. Han tok noen bilder med en fotograf og skrev autografer. Da strøk jeg ham fra lista mi. Jo da, han kunne kanskje blitt veldig bra for oss, men på lang sikt så handler dette om gruppedynamikk. Derfor ble han strøket.

- I Norge er det heller ikke like lett med stjerner som det er i store lag i utlandet. I norsk fotball handler det om å fremstå som lag og arbeide hardt for hverandre.

Het
Fredrikstad har leid Jabbie i ett år, men har opsjon på kjøp etter det. Kjøpsprisen er allerede satt, og den er, heldigvis for østfoldingene, ikke så altfor stor.

- Hva sier du til at agenten hans, svenske Patrick Mörk, sa at Jabbie er den mest spennende afrikaneren han har jobbet med siden Michael Essien (nå Chelsea)?

- Jeg tror det får stå for hans regning, men Patrik har hatt mange afrikanske spillere med stor suksess i Europa.

- To andre ting kan jeg imidlertid skrive under på. Det ene er hva Petter Myhre sa på TV2. Han understreket at en plan for integrering av utenlandske spillere er altfor undervurdert i norsk fotball. Det er jeg enig i. Derfor har vi også et styrevedtak på at hvis vi henter utenlandske spillere så skal integreringen av dem prioriteres. Det andre er at speidervirksomhet er undervurdert i Norge. De to tingene, speidervirksomhet og en plan for integrering, er ekstremt undervurdert.

- Samtidig må jeg gi all honnør til trenerne våre. Det er ikke alle som ville brukt en 18-åring som kommer fra en annen verdensdel. De har gitt ham trygghet og tillit hvilket er avgjørende for å prestere. Det er ikke alltid like enkelt for en trener med dagens voldsomme krav til umiddelbare resultater.

I Fredrikstad har Terje Jensen oppgaven som integreringsminister. Derfor opplever ikke klubben så altfor mange spesielle episoder med spillerne sine, heller.

- Jabbie hadde vel en romtemperatur på 150 grader i leiligheten sin den første tiden etter at han kom hit. Jeg tror han fikk en overraskelse da strømregningen kom, sier Joacim Jonsson.

- Og nå er det fikset?

- Det er i alle fall ikke like varmt inne hos ham lengre. Jeg hørte at han hadde begynt å åpne vinduene, gliser Jonsson.

Fredrikstad spiller borte mot Stabæk i sin neste kamp, andre påskedag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere