*Nettavisen* Sport.

- Ville til noe større og bedre

Foto: Geir Otto Johansen (Scanpix)

Men nå kan Daniel Örlund bli slått ut av Europa av gamleklubben.

28.07.10 15:00

TRONDHEIM (Nettavisen): Onsdag skal Rosenborg spille første kamp i tredje runde av kvalifiseringen til Champions League.

Passerer trønderne det hinderet er de uansett klare for Europa League. Det er med andre ord ekstremt viktig for Rosenborg å gå videre.

Men siste hinder på veien til Europa er svenske AIK. Klubben Rosenborgs førstekeeper, Daniel Örlund, vant seriegull med sist sesong og som han forlot før årets sesong for å spille for en større klubb.

Men går det riktig ille kan Örlund risikere å se gamleklubben ta seg til Europa, mens han og Rosenborg må oppleve sene høstkvelder i Europa fra TV-skjermen for andre år på rad.

- Tenker ikke spesielt på det
Akkurat det bekymrer ikke Örlund.

- Det er like viktig for klubben å komme seg til Europa som det er for meg. Det er ikke noe jeg tenker spesielt på, sier Örlund.

- Men er det ikke blant annet på grunn av større muligheter til spill i Europa at du valgte å forlate AIK til fordel for Rosenborg?

- Da jeg skulle dra fra AIK var det for å gå til noe større og bedre. Da er det bare to alternativer i skandinavia, og Rosenborg er en av dem, sier Örlund til Nettavisen, uten å konkret si hva han mener med det.

- Det kjentes riktig med Rosenborg, føyer han til.

Følg AIK - Rosenborg i Nettavisens livesystem fra 20.45!

Men nå risikerer han altså at klubben han forlot for noe «større og bedre» skal slå ut Rosenborg fra spill i Europa. Det vil være en skandale for Rosenborg og for det trønderske fotballpublikummet.

Men Rosenborg møter et lag med akkurat like mye press på seg. Ifølge Örlund har AIK et kravstort miljø rundt seg, både klubben, media og supportere forventer store ting fra laget.

- Det er litt det samme i AIK som i Rosenborg. Krav om å vinne titler, spille fin fotball og å spille i Europa.

Én gang i Champions League
Men i motsetning til Örlunds nåværende klubb som har årevis med erfaring fra det gjeveste selskapet i Europa, har AIK sparsomt med opplevelser fra Europas ypperste fotballarena.

For mens Rosenborg har vært med i gruppespillet i Champions League hele elleve ganger, har AIK kun kvalifisert seg en gang, i 1999. Da havnet de i en tøff gruppe med Barcelona, Arsenal og Fiorentina.

Svenskene tok ett poeng, hjemme mot Fiorentina, og tapte de resterende kampene. På dette tidspunktet var Daniel Örlund en ivrig AIK-supporter.

- Jeg husker den høsten godt. De gjorde det egentlig bra, og hadde fortjent i alle fall uavgjort på hjemmebane mot Barcelona, mimrer Örlund.

Kampen han tenker på var den første kampen i gruppespillet. Da tok AIK ledelsen snaue tjue minutter før full tid, men Barcelona snudde kampen i løpet av de siste fem minuttene og avgjorde det hele tre minutter på overtid.

- Det var en bra tid for klubben, med god økonomi og gode resultater.

Tre år senere var imidlertid Örlund selv spiller i AIK. Han skulle komme til klubben i nedgangstiden, da klubben slet både i hjemlig serie og med å komme seg ut i Europa.

I sin karriere er det faktisk kun i 2007 at keeperen har deltatt i europacup. Da kvalifiserte nemlig klubben seg for UEFA-cupens første runde. Der endte det imidlertid med et surt 1-0-tap sammenlagt.

Det er til dags dato den eneste erfaringen Örlund har med spill i Europa, om man ser bort i fra kvalifiseringskamper.

Hentet av Hamrén
Men så kom 2009, et år som ble en eneste lang suksesshistorie for Örlund og AIK. Klubben tok gull både i serien og i cupen. De opplevde en enorm flyt og gikk fra seier til seier.

Likevel valgte Örlund å forlate klubben etter sesongen, for å spille for Rosenborg.

Og svensken har vokst seg stor i Rosenborg-buret.

Det var tidligere RBK-trener Erik Hamrén som hentet Örlund til Trondheim, og det var Hamrén som valgte Örlund som førstekeeper og solgte Rune Almenning Jarstein til Viking. Det har vist seg som et lurt valg av Hamrén. For i vårsesongen var Örlund bunnsolid og slapp knapt nok inn mål.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alf Ove Hansen (Scanpix)

Rent bur har vært regelen mer enn unntaket, men skyldes også et defensivt orientert Rosenborg-lag under Hamrén.

Örlund har beholdt keeperjobben under nytrener Nils Arne Eggen, men selv om Rosenborg har fortsatt på vinnersporet under Eggen, har Örlund fått langt mer å gjøre.

Senest mot Stabæk på søndag hadde Örlund flere avgjørende inngripener som bidro til at Rosenborg til slutt kunne ta med seg tre poeng tilbake til Trondheim.

- Vil helst stå ved stolpen
For under Eggen er Rosenborg framme med langt flere spillere offensivt, dermed får motstandere mer rom på Rosenborgs banehalvdel og således flere sjanser til å score på Örlund.

Uten at den storvokste svensken bryr seg om det.

- Det er selvfølgelig moro å være involvert og ha mye å gjøre. Men helst vil jeg stå ved stolpen og se på at gutta angriper, sier Örlund.

Og han mener at selv om laget under Eggen er langt mer offensivt er ikke det god nok grunn til at motstanderne skal få komme til sjanser.

- Vi har så bra forsvar, at det skal ikke være noen grunn til at vi skal slippe til så mange sjanser.

Men noe defensivt Rosenborg-lag får man ikke se mot AIK, selv ikke på Örlunds gamle hjemmebane. Det lover Nils Arne Eggen.

- Vi spiller likt bestandig, vet du, sier Eggen til Nettavisen.

- Hvor viktig er erfaringen fra Europa i slike kvalifiseringskamper?

- De fleste av spillerne våre har ikke vært med før, men det gjelder vel for AIK også. Hvor mye det gir utslag i kampene er vanskelig å si.

- Har en veldig flyt
Da er det heller form som blir avgjørende. Og der mener Örlund at Rosenborg stiller langt bedre.

- Vi har en veldig flyt om dagen og det meste fungerer, mens AIK sliter i bunn og det meste er stang ut, sier Örlund.

Men svensken advarer samtidig mot å tro at AIK ikke har viljen og troen til å komme seg til Europa. For akkurat slik det er viktig for norsk fotball at Rosenborg tar seg inn i et gruppespill i Europa, er det like viktig for svensk fotball.

- Det er meget viktig for svensk fotball at AIK lykkes. Det har ikke vært med svenske lag de siste årene, sier Örlund.

Akkurat det samme gjelder for både norsk fotball og RBK som klubb. Dersom trønderne ikke lykkes med å ta seg forbi AIK vil det være en gedigen nedtur for en klubb som har som ambisjon å bli blant de 30 beste i Europa.

Men først skal altså kampene spilles. Den første går på Råsunda onsdag kveld. Da skal Daniel Örlund spille mot favorittklubben sin, med et håp om å slå dem ut av Europa.

Følg Rosenborgs kamp om plass i Europa i Nettavisens livesystem fra 20.45!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.