*Nettavisen* Sport.

10 ting med torsdagens Europa League

Foto: Getty Images

Liverpool, Molde, Rosenborg, Hannover 96, Tottenham og Sami Hyppiä.

Det spilles 24 kamper i europaligaen torsdag kveld, og vi gir deg 10 ting du bør vite før kampene sparkes i gang.

1. Hapoel Irioni Kiryat Shmona skal spille hjemme mot Lyon. Hjemmelaget er et lag fra Kiryat Shmona i Israel. Byen laget kommer fra har 23 100 innbyggere. I Lyon bor det 1,4 millioner mennesker (2,2 millioner om man teller med hele urbaniseringen rundt Lyon). Laget ble seriemester i Israel forrige sesong, og ble det første laget fra utenfor de tre store byene (Tel Aviv, Jerusalem og Haifa) på tretti år som gjorde nettopp det.

I den israelske serien er det kun lov med fem utlendinger. For Kiryat Shmona er dette David Solari (Columbia), Laszlo Lencse (Ungarn), Darko Tasevski (Makedonia), Dusan Matovic (Serbia) og Bryan Gerzicich (USA). Laget spilte 1-1 mot Atlethic Bilbao i sin første kamp borte. Det var kapteinen for Irioni som laget målet mot Bilbao (Adrian Rochet). Lyon vant sin kamp hjemme mot Sparta Praha.

For Lyon spiller blant annet Steed Malbranque, Clement Grenier og kaptein Lisandro Lopez. Hjemmelaget har for øvrig startet veldig svakt i årets sesong i Israel. Etter fire kamper i serien har man tre tap og en uavgjort. Lyon ligger på en tredjeplass i den franske serien med fire seire, to uavgjort og ett tap.

Oddsen på hjemmeseier er 3.70.

Klikk på bildet for å forstørre.

2. Rosenborg skal spille hjemme mot Bayer Leverkusen. Hjemmelaget har full pott etter seiren mot Rapid Wien, mens Bayer Leverkusen spilte 0-0 mot Metalist Kharkiv i sin første kamp. Lagene spilte også mot hverandre i 2010, også da i europaligaen. Trønderne tapte 1-0 på hjemmebane og 4-0 på bortebane. Den gangen laget Patrick Helmes hat-trick (i 4-0-kampen) for Bayer Leverkusen. Han spiller nå i Wolfsburg.

Fra laget som den gangen startet for Rosenborg er det bare Daniel Örlund, Mikael Dorsin, Rade Prica og Steffen Iversen som fortsatt er i Rosenborgs stall. For Bayer Leverkusen så er det like mange: Manuel Friedrich, Stefan Reinartz, Lars Bender og Sidney Sam. I tillegg så befinner den ene midstopperen for Bayer Leverkusen i den kampen seg på trenerbenken for bortelaget: Sami Hyppiä.

Bortelaget ligger på en 7.plass i Bundesliga etter 3 seire, 1 uavgjort og 2 tap. De tre seierne har likevel kommet mot bunnlag (Freiburg, Augsburg og Greuther Fürth). Laget har tapt mot Borussia Dortmund og Eintracht Frankfurt. Rosenborg har for øvrig kun to tap på de siste 20 hjemmekampene på Lerkendal.

Oddsen på RBK-seier er 2.95

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters

3. Det er jo ganske naturlig å gå fra Sami Hyppiä til Liverpool som møter Udinese. Lagene har aldri tidligere spilt mot hverandre og ingen av lagene har imponert i starten av årets sesong, resultatmessig. Begge lag har 1 2 3 på sine første seks kamper i serien.

Hjemmelaget har likevel vært sterke hjemme i europaligaen med 12 seire på 16 forsøk. Udinese spilte uavgjort 1-1 mot Anzhi i sin første hjemmekamp, mens Liverpools unggutter slo Young Boys 5-3 borte.

Det er for øvrig svensker som skal være kampledere. Stefan Johannesson er hoveddommer med Magnus Sjöblom og Joakim Flink som assistenter. Johannesson har dømt Liverpool før, i europaligaen i 2010 (borteseieren 3-1 mot Unirea Urziceni). Som dommer gir han i gjennomsnitt et rødt kort i hver tredje kamp og rundt fem gule i hver kamp.

Regn for øvrig med at Jonjo Shelvey spiller i kveld. Han er utestengt i ligaen, men kan altså spille i europacupen.

Oddsen på Liverpool-seier er for øvrig 1.45

4. Molde på sin side skal møte Stuttgart. Bortelaget har bare en seier på seks kamper hittil i sesongen (borte mot Nürnberg sist helg). I den føste kampen spilte Stuttgart 2-2 mot Steuau Bucuresti. Molde tapte mot København, 2-3.

Molde har vunnet sine seks siste kamper på hjemmebane, men har kanskje vonde minner fra å møte Stuttgart. i 2010 spilte Molde mot nettopp Stuttgart i kvalifiseringen til Europaligaen. Etter 2-3 hjemme ble det 2-2 borte mot tyskerne.

Tror du på reprise av sist de møttes i Norge får du 2.05 igjen på pengene dine

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AFP/Scanpix

5. Hannover 96 spiller hjemme mot Levante. Hjemmelaget spilte 2-2 mot Twente i sin første kamp, mens Levante vant 1-0 over Helsingborg. For det tyske hjemmelaget er det en del kjente fjes for nordmenn: Mame Biram Diouf, Mohammed Abdellaoue og Didier Ya Konan. Hannover ligger for øyeblikket på en femteplass i Bundesliga mens bortelaget er på en 12.plass i spansk serie.

Hjemmelaget har kun ett tap på sine siste 20 hjemmekamper, mens bortelaget har tre seire på sine 20 siste.

Tror du Levante slår den statistikken får du 4.20 igjen

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty/All over Press

6. Tottenham skal reise til Hellas for å møte Panathinaikos. Bortelaget har 1 3 1 på sine fem første seriekamper i år, og har sipillere som Jean-Alain Boumsong, Sebastian Leto og kaptein Loukas Vyntra. Grekerne tapte 3-0 i sin første kamp mot Maribor, men er ganske gode hjemme (13 5 2 på de 20 siste kampene).

Brad Friedel er hjemme for å pusse gåstolen, noe som betyr at enten Huglo Lloris eller Carlo Cudicini står for bortelaget.

Tror du Tottenham taper får du 3.50 igjen

7. Newcastle kan sikkert få en god bordeaux i kveld hvis de vinner mot Bordeaux. De møter et lag som bare har tapt 3 av sine siste 20 bortekamper (10 uavgjort). Bordeaux valset også over Club Brugge i sin første kamp i ligaen (4-0) og ligger på en femteplass i fransk serie uten å ha tapt en kamp (3 4 0).

Uavgjort gir 3.05

8. Høyst odds på europeligaen i år er FC Viktoria Plzen borte mot Altetico Madrid. Begge lag står med tre poeng etter en kamp, men tror du Plzen vinner får du over 9 ganger igjen pengene. Sist tsjekkerne var i Spania for å spille europeisk fotball tapte laget 2.0 mot Barcelona.

9. Av alle kampene i kveld så er det bare kampene med de norske lagene samt Lazio mot Maribor hvor lagene som spiller har møttes før. Sist så vant Lazio 4-0 både hjemme og borte.

10. Halvparten av kampene endte uavgjort i første runde i europaligaen. Satser du 10 kroner på alle kampene til uavgjort i kveld, og halvparten går inn vil du gå med et overskudd på rundt 150 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.