RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

18-åringen som kan bli Norges EM-redning

Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Per Mathias Høgmo vil bygge opp et nytt, stabilt landslag.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): - Vi er inne i et generasjonsskifte, konstaterte Per Mathias Høgmo da han presenterte spillerne som er tatt ut til privatlandskampene mot Danmark og Skottland om snaue to uker.

Gjennomsnittlig antall spilte landskamper i den andre troppen Høgmo tar ut som landslagssjef, er på kun 18, og tre spillere står uten A-landskamper.

Den største overraskelsen var kanskje 18-åringen Mats Møller Dæhlie, som lenge har vært kjent som et supertalent. Den tidligere Manchester United-spilleren er hele tre år yngre enn landslagets nest yngste, Joshua King. I mangelen på en rimelig fast startellever, innrømmer likevel Høgmo at unge Møller Dæhlie kan bli viktig for Norge allerede i EM-kvalifiseringen om et snaut år.

- Han er snart 19 år og begynner å få erfaring, og når vi tar han ut i troppen nå, er det fordi vi har tro på ham inn mot kvaliken, sier den ferske landslagssjefen på spørsmål fra Nettavisen.

Fem Molde-spillere
Han tror unggutten gjorde lurt i å gå fra United til Molde i sommer.

- Det var nok ikke dumt av ham å gå til Molde. De har et meget godt treningsmiljø, og har vært flinke til å utvikle spillere både for seg selv og for salg til utlandet. Jeg ser ikke bort ifra at Mats er en spiller som fort havner ute igjen, sier Høgmo, som har tatt med hele fem Molde-spillere.

- Jeg har ikke sett Mats fysisk, men har en tett og god dialog med Ole Gunnar Solskjær. Han har kommet inn og markert seg med sin personlighet, og jeg håper han kan få en god reise fram mot kvalikkampene.

- Vi må bygge stabilitet
Landslagssjefen antyder at Møller Dæhlie vil få spilletid i de to treningslandskampene som kommer.

- Sjansen for at de aller fleste får prøve seg, er stor. Det er viktig å få mest mulig svar før årsskiftet, både individuelt og kollektivt, og å finne relasjoner som funker, slik at vi kan bygge stein for stein mot kvalifiseringen, sier Høgmo, som innrømmer at han må jobber hardt for å finne en rimelig fast tropp han kan stole på i den viktige kvaliken.

- Det viktig og prøve å feile litt, men vi må bygge stabilitet. Vi skal ikke nødvendigvis prøve ut flest mulig, men få flest mulige svar.

Spesielt på stopperplass har Norge slitt med å finne en trygg duo. Mens Brede Hangeland har vært et sikkert valg, har både Johan Lædre Bjørdal og Tore Reginiussen vært makkere i løpet av høsten, og kun sistnevnte er med i Høgmo sin ferske tropp.

- Det er viktig å være tett bakover, og vi må gjenskape tryggheten vi hadde på stopperplass før, og finne god stabilitet. Det er en del unge kandidater som vi håper kan vise seg fram.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere