RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 tanker om fotball-EM

Foto: Fabrice Coffrini / AFP
Sist oppdatert:
Er dette EMs mest undervurderte spiller? Hva skal man si om Nederland? Zlatan?

Dette er en subjektiv spalte hvor jeg slenger ut ustrukturerte tanker om fotball-EM, på samme måte som jeg gjorde under forrige Premier League-sesong. Benytt gjerne kommentarfeltet under artikkelen til å fortelle om dine egne synspunkter – men vis respekt for andre personer og andre meninger når du debatterer!

Vi kjører i gang:

1. Du har hørt om Joao Moutinho? Vet du hvordan han ser ut? Hvordan han har prestert hittil i EM? Jeg sitter med en følelse at han er en av turneringens mest undervurderte spillere.

2. Vi har levert spillerbørs fra alle kampene i EM. Jeg har levert noen av våre dem hos oss og jeg har selvfølgelig kikket på børsene hos andre. Det er på bakgrunn av dette jeg lurer på om Moutinho er EMs mest undervurderte spiller. Det hadde vært spennende å se den 25 år gamle Porto-spilleren i Premier League.

Når jeg lager en børs, noterer jeg ned plusser og minuser ved de viktigste involveringene til hver enkelt spiller. Erfaringen min er at jeg nesten utelukkende noterer plusser på Moutinho.

Det skal sies at det er en utfordring å bedømme 22 spillere samtidig. En børs blir derfor aldri mer enn underholdning. Også fordi man ikke vet hvilke instrukser en spiller har fått å forholde seg til og dømmer således på tynt grunnlag.

3. Sportens verden er stor, og det gjør sitt til at jeg aldri ser fotball fra Bundesligaen. EM er dermed blitt mitt første møte med Mats Hummels, den tyske midtstopperen, og jeg må si meg mektig imponert. Han og danske Daniel Agger har vært fantastisk gode.

4. Zlatan Ibrahimovic har prestert bra i EM. Jeg er likevel litt skuffet. Jeg trodde han kunne bli EM-konge, at han skulle bære Sverige på sine skuldrer, men det gikk dessverre ikke. Svenskene hadde litt uflaks, synes jeg.

5. Enn så lenge går alt etter planen for den største favoritten, altså Spania. Vicente Del Bosque leker likevel med ilden når han spiller uten en spiss i så lange perioder. Kroatia burde både ha scoret via headingen til Ivan Rakitic og et straffespark de aldri fikk på stillingen 0-0 like før slutt i siste gruppespillkamp.

6. Hælsparkmålet til Danny Welbeck og volleymålet til Zlatan Ibrahimovic er vel EMs to flotteste mål så langt, men for meg er det største høydepunktet faktisk pasningen til Wesley Sneijder. Og hvis du nå lurer på hvilken pasning jeg mener, så du den ganske sikkert ikke. Du ville ha husket den.

7. Portugals venstreback Fabio Coentrao har også imponert. Tidligere oppfattet jeg Real Madrid-spilleren som defensivt utrygg, men i EM har han vært strålende både offensivt og defensivt.

8. Flere nederlandske spillere har innrømmet at det var splid i spillergruppen og at dette bidro til deres elendige sluttresultat i gruppe B. Dette er nok respektløst og ufint av meg, men jeg klarer ikke å la være å undre meg over hva slags mennesketyper de har i landslaget sitt, som ikke klarer å samarbeide om å nå et mål som vil gi både personlig og felles ære. Er de ekstreme egoister eller ekstremt uintelligente?

9. Jeg registrerer at det eksisterer et enormt engasjement rundt kommentatorene, programlederne og studiogjestene som dekker EM på norske TV-kanaler. De jeg liker best, har følgende fellestrekk: De har ekte, oppriktige meninger og de er rike på kunnskap. Daniel Nannskog og Ola Andersson er to gode eksempler.

10.Like imponert ble jeg ikke av studiogjesten som etter et innslag hvor Mario Balotellis siste år ble oppsummert, utbrøt at han «ikke visste at Balotelli var så kontroversiell» eller noe i den duren. Sagt med andre ord: Vedkommende hadde i praksis ikke hørt om Balotelli før.

Han var for øvrig mer opptatt av å bemerke hvor mange kule ord og gloser det er i det svenske språket enn å kommentere hva han syntes om kampen han var der for å mene noe om.

11. Endelig gjør Steven Gerrard seg bemerket i et mesterskap. Svært få spillere har prestert bedre på 2000-tallet, så dette unner jeg ham.

12. Russland virket på meg dårligere trent enn de andre lagene i EM. Stort sett best i første omgang. Kanskje jeg ble påvirket av spillet til Andrej Arsjavin, som tidvis var grusomt svakt i andreomgangene.

13. Mange mener at det målet Ukraina ble snytt for mot England er irrelevant fordi vertsnasjonen skulle ha blitt avblåst for offside i forkant. Det er jeg helt uenig i. Feilaktige offsideavgjørelser ser vi i nesten alle kamper. Vi skal ikke måtte se et lag score mål uten at dommeren, linjemannen eller mållinjedommeren får det med seg.

14. Nå har også Sepp Blatter skjønt at det er nødvendig å innføre teknologiske løsninger som kan bedømme slike situasjoner.

15. Apropos England: Er det flere enn meg som kjenner lukten av 0-0 og straffesparkkonkurranse når England møter Italia i kvartfinalen på søndag?

16. Det er fortsatt uvisst hvem som blir kronet til EM-konge etter mesterskapet. Akkurat nå holder jeg Cristiano Ronaldo som knapp favoritt. Jeg anbefaler dere for øvrig å lese denne artikkelen dersom dere ikke har gjort det: Ronaldo hjelper dødssyk niåring

17. Det som har slått mange nå under EM, og også meg, er at EM er morsommere enn VM fordi nivået er høyere. Det er ingen enkle motstandere her. Jeg synes faktisk Tsjekkia har vært et av de svakeste lagene, men likevel hadde tsjekkerne lenge en god sjanse til å nå semifinalen. Fra og med neste EM blir det 24 lag i stedet for 16, altså nærmere VM (32), så da blir det kanskje en forandring på dette.

18. Tyskland virker bunnsolid så langt, og er det laget jeg tror har størst sjanse til å vinne EM. Det skyldes landets mesterskapshistorikk, det skyldes deres fenomenale keeper, solide forsvar og midtbane og at Mario Gomez endelig har begynt å score mesterskapsmål. Samt det faktum at spanjolene vant både forrige EM og VM og neppe er fullt så sultne som før.

19. Det overrasker meg at Mario Götze ennå ikke har spilt et minutt for Tyskland. Tyske medier ønsker seg mer kreativitet mot Hellas, men Joachim Löw er skeptisk til å endre på laget.

20. Vi i Nettavisen er stolte av EM-dekningen vår, som inkluderer kampsaker publisert umiddelbart etter kampslutt, spillerbørser, portrettsaker, bildespesialer, morsomheter og nyheter. Vi håper at dere setter pris på den og vil gjerne takke dere for at dere leser oss. Følg oss gjerne også på Facebook!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere